ZDŽ NA UDARU Što unutarbošnjački obračun s SDA znači za Hrvate?

Vrijeme:2 min, 32 sec

 

Prema informacijama kojima raspolaže Dnevnik.ba, blok stranaka koje namjeravaju iz vlasti istisnuti SDA namjeravaju oteti i pozicije u izvršnoj vlasti ZDŽ-a koje su zajamčene za političke predstavnike Hrvata. I u toj županiji, kao i u cijeloj BiH, Hrvati su dominantno glasovali za liste Hrvatskog narodnog sabora i upravo te stranke trebaju dati hrvatske kadrove za izvršnu vlast ove županije.

Svakim danom postaje sve jasnije kako je koalicijski potencijal SDA Bakira Izetbegovića unutar bošnjačkog političkog spektra sve tanji i tanji. Danas je bjelodano kako gotovo niti jedna respektabilnija bošnjačka stranka (SDP, SBB, NiP, NB, A-SDA, Naša stranka…) ne želi u koaliciju s SDA. Razlozi su višestruki, a većina ih je i objektivno opravdana.

Najvažniji među njima je da svaka straka koja uđe u koaliciju s SDA na kraju biva u toj koaliciji „ugušena“. SDA već gotovo 30 godina vješto uspijeva uništiti svakog svojega koalicijskog partnera. To je osnovni razlog zašto bošnjačke stranke prave široke saveze kojima je jedini zajednički nazivnik netrpeljivost prema Izetbegovićevoj stranci. Ali i prema Hrvatima, što se nikako ne smije zaboraviti. U mnogim slučajevima je ta netrpeljivost čak i jača od one koju isijava sama SDA.

Tako je manje ili više izvjesno kako će SDA otići u oporbu u Sarajevskoj, Tuzlanskoj, Unsko sanskoj, Goraždanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji. Preciznije rečeno, Izetbegovićeva oporba čini sve što je u njenoj moći da SDA izgura iz vlasti tamo gdje su Bošnjaci dominantna većina.

To je pak, sada je vidljivo, postalo opasno za Hrvate Zeničko-dobojske županije, koji u izvršnoj vlasti županije imaju zajamčene dvije pozicije u izvršnoj vlasti. U prethodnim mandatima SDA je poštivala tu odredbu, ali je izvjesno kako će je „nova bošnjačka većina“ ignorirati.

Prema informacijama kojima raspolaže Dnevnik.ba, blok stranaka koje namjeravaju iz vlasti istisnuti SDA namjeravaju oteti i pozicije u izvršnoj vlasti ZDŽ-a koje su zajamčene za političke predstavnike Hrvata. I u toj županiji, kao i u cijeloj BiH, Hrvati su dominantno glasovali za liste Hrvatskog narodnog sabora i upravo te stranke trebaju dati hrvatske kadrove za izvršnu vlast ove županije. No, sve je izvjesnije kako pozicije rezervirane za političke predstavnike Hrvata za sebe namjerava prisvojiti SDP te tako i na županijskoj razini majorizirati Hrvate.

Hrvati ZDŽ-a trebaju biti u vlasti bez obzira tko im je partner s bošnjačke strane.

Istovremeno, u županijama u kojima Bošnjaci životni prostor dijele s Hrvatima gotovo sigurno neće doći do sukoba, odnosno „razmimoilaženja u mišljenjima“ među bošnjačkim strankama. Naime, osnovni kohezivni faktor na cijelom bošnjačkom političkom spektru je želja za dominacijom nad Hrvatima. Stoga će bošnjačke stranke, ukoliko to bude potrebno, biti partneri s SDA i u Središnjoj Bosni i u Hercegovačko-neretvanskoj i u Herceg-bosanskoj a vjerojatno i u Posavskoj županiji.

Hrvatska politika mora pronaći odgovor na navedene tendencije i ne smije dozvoliti da se hrvatskom narodu dalje oduzimaju pozicije u izvršnoj vlasti niti na jednoj razini, pa tako ni na razini županija.

Hrvati ZDŽ-a moraju zadržati pozicije koje im pripadaju. Unutarbošnjački obračuni na to ne smiju utjecati.

 

Jurica Grizelj/Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)