Čović i Dodik dogovorili koaliciju na svim razinama vlasti

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

U Istočnom Sarajevu održan je sastanak stranačkih delegacija SNSD-a i HDZ BiH, predvođenih liderima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem. Dodik je istakao da je na današnjem sastanku  dogovoren zajednički nastup na svim razinama vlasti.  Čović je izrazio želju za nastavkom i jačanjem suradnje sa SNSD-om. Ponovio je da je Izborni zakon BiH pitanje svih pitanja u Bosni i Hercegovini  kako se više nikada ne bi dogodila situacija da jedan narod drugome narodu bira predstavnike u Predsjedništvu BiH , Domu naroda FBiH te drugim institucijama. 

– Želimo da naša suradnja bude u službi napretka – rekao je Dodik  i dodao da je neophodno pristupiti formiranju vlasti na svim razinama.

Dodik je naveo da će se u  Republici Srpskoj već od narednog ponedjeljka pristupiti formiranju vlasti, prenosi RTRS.

– Pristupit ćemo i određivanju mandatara u formalnom smislu. Mislimo da Vlada RS-a može biti formirana do kraja ovog mjeseca ili za nekoliko dana u prosincu- istakao je on i izrazio spremnost da u Vladi RS bude zastupljen i HDZ.

Dodik je naveo da je suradnja SNSD-a i HDZ kapitalna i da je HDZ ostvarila povijesni maksimum, iako novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH nije iz ove stranke .

– To ne sprječava HDZ da i dalje bude reprezentativan u BiH i zato ćemo i dalje surađivati – poručio je lider SNSD-a.

Čović je izrazio želju za nastavkom i jačanjem suradnje. Ponovio je da je neodrživa i nelegitimna situacija u kojoj jedan narod bira predstavnike drugog naroda, prvenstveno misleći na situaciju s nametanjem Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dominantno bošnjačkim glasovima i pokušaje ponovnog izbora dijela  hrvatskih izaslanika u Dom naroda FBiH koji nemaju legitimitet zastupanja hrvatskog naroda u BiH.

– Pitanje Izbornog zakona je ključno pitanje u BiH – istakao je on.

Čović je rekao da HDZ sa SNSD-om gradi politike oko ključnih pitanja i da je HDZ zadovoljan izbornim rezultatom.

On je poručio da se desetogodišnja uspješna suradnja dvije stranke nastavlja.

Na današnjem sastanku izaslanstvo SNSD-a, osim Dodika koji je izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH, činili su i potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković.

U delegaciji HDZ BiH bili su i potpredsjednica  stranke Borjana Krišto, te visoki stranački dužnosnici Vjekoslav Bevanda i Marinko Čavara.

Sastanak izaslanstava SNSD-a i HDZ-a (Foto: Avaz)
HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)