USTAVNI SUD BiH JASAN Nećemo podleći bilo čijim utjecajima

Vrijeme:1 min, 13 sec

 

Prilikom donošenja svojih odluka Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne podliježe bilo kakvim i bilo čijim vanjskim utjecajima, te naglašava da bi svaki takav eventualni pokušaj predstavljao napad na neovisnu poziciju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je reagirao na učestale medijske napade koji se tiču rada ove institucije. U priopćenju Suda je, između ostalog navedeno, da će odluke isključivo donositi samostalno i neovisno, u skladu sa pravilima.

U nastavku  u cijelosti prenosimo priopćenje Ustavnog suda:

“Povodom učestalih medijskih istupa o radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, naglašavamo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine osnovan člankom VI Ustava Bosne i Hercegovine kao neovisan čuvar Ustava Bosne i Hercegovine i institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom Bosne i Hercegovine i instrumentima iz Aneksa I Ustava.

U okviru takvih ustavnih ovlasti, Ustavni sud Bosne i Hercegovine o predmetima koji se nalaze na rješavanju pred tim sudom odlučuje isključivo samostalno i neovisno, a u skladu s Pravilima Ustavnog suda.

Prilikom donošenja svojih odluka Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne podliježe bilo kakvim i bilo čijim vanjskim utjecajima, te naglašava da bi svaki takav eventualni pokušaj predstavljao napad na neovisnu poziciju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i vodio kršenju osnovnog ustavnog principa vladavine prava iz članka I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, na kojem počiva Bosna i Hercegovina kao demokratska država”, priopćeno je iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo