BIHAĆ: Onemogućen izlazak iz vlaka migrantima koji su stigli iz Sarajeva

Vrijeme:59 sec

 

Vlak sa 146 migranata od sinoć se nalazi na željezničkoj stanici u Bihaću, a sedam osoba izmješteno je u neki od prihvatnih centara na području ovog grada.

Snežana Galić, glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanske županije  (MUP USŽ), podsjetila je da je od 23. listopada na snazi odluka kojom se  onemogućuje  dolazak migranata na područje USŽ, jer su trenutno smještajni kapaciteti popunjeni.

“U skladu s tom odlukom sinoć je onemogućen izlazak migrantima iz talgo vlaka, a koji su pristigli iz Sarajeva u Bihać. Njih 153 se nalazilo u vlaku. Sedam migranata je odmah izmješteno, a radi se o ranjivim kategorijama – djeci i ženama. Smješteni su u migracijske centre”, istakla je Galić za Anadoliju.

Vlak nema dozvolu za iskrcavanje, a u tijeku su pregovori za vraćanje migranata u Sarajevo. Prema neslužbenim informacijama, migranti nemaju dovoljno novca za kupovanje povratnih karti za Sarajevo, dok Željeznice FBiH zahtijevaju kupovinu povratnih karti.

Prema  riječima Galić, što se tiče MUP-a USŽ, vlak se odmah mogao vratiti.

“On nije blokiran niti zaustavljen, jedino je onemogućen izlazak migranata. Međunarodna organizacija za migracije je ta koja određuje smještajne kapacitete, naravno uz suglasnost  Ministarstva sigurnosti”, dodala je Galić.

 

HMS/http://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)