B. Ristić: “Plavi val” se zabio u Trumpov “crveni zid”

Vrijeme:2 min, 43 sec

 

 

Koliko su ovi izbori bili “partizanski” pokazuje da je Obama prekršio pravilo da se bivši predsjednici ne uključuju u kampanju

 

Nepisano pravilo američke politike kaže kako stranka iz čijih redova dođe predsjednik na prvom poluvremenu njegova mandata gubi mjesta u Kongresu. Tako je Obama na prvom zavoju izgubio čak 63 mjesta u Zastupničkom domu. Sve je upućivalo da niti ovi izbori neće iznevjeriti tradiciju, pa smo dvije godine slušali medijske najave o demokratskom plavom valu.

Činilo se da će i ovoga puta biti tako, sve dok demokratska kampanja nije izbore pretvorila u referendum o Trumpu. To se pokazalo kao greška u koracima, jer su time potaknuli veću izlaznost na suprotnoj strani, pa se dugo najavljivani “plavi val” zabio u Trumpov “crveni zid”.

Nakon cirkusa oko izbora Kavanaugha za suca Vrhovnog suda, dogodio se preokret koji je ujedinio republikance. Trendovi su pokazivali porast entuzijazma, ali kako se sada čini taj je “momentum” izgubljen kada su na adrese medija i demokratskih predstavnika počela stizati pisma-bombe.

U tako naelektriziranoj atmosferi nedostatak sadržaja zamijenjen je emocijama, a izbori su pretvoreni u izjašnjavanje za ili protiv Trumpa. Zato je i izlaznost bila tako visoka, sličnija onoj na predsjedničkim nego izborima za Kongres. Koliko su izbori bili “partizanski” dovoljno govori okolnost da je Obama prekršio pravilo kako se bivši predsjednici ne uključuju u kampanju. Međutim, to nije puno pomoglo, jer su sva četiri kandidata koja je podržao izgubila.

S druge strane, Trumpu je za rukom pošlo nešto što se u zadnjih 105 godina dogodilo samo par puta. U startu je svoju energiju usmjerio na obranu senatske većine, uspjevši ju povećati. Što će biti naročito važno kod izbora novih ustavnih sudaca. Možda je zgodno primijetiti kako niti jedan od demokratskih senatora iz republikanskih država koji je glasao protiv Kavanaugha sada nije reizabran.

Koliko je bitka bila tijesna vidi se po tome što je demokratima trebalo 23 mjesta kako bi preuzeli Zastupnički dom, ali se na kraju ipak pokazalo kako je njihova većina manja od one koju su republikanci do sada imali. Većinu je odlučilo petnaest neizvjesnih utrka, koje su mogle prevagnuti na obje strane.

Na izborima smo vidjeli kako se Demokratska stranka dodatno radikalizirala i kako na scenu stupaju “novi demokrati” sa svojim radikalnim identitetskim politikama. Zato ne čudi što je nakon prvih najava kako demokrati osvajaju Zastupnički dom, burza izgubila na zamahu, a dolar značajno oslabio.

Trump je odmah nakon objave rezultata uputio telefonski poziv budućoj predsjednici Zastupničkog doma, Nancy Pelosi, kako bi joj čestitao i tom gestom poslao jasnu poruku kakav će biti njegov odgovor na cirkus koji mu spremaju. On će ubuduće “spustiti ton” i demokratima nuditi kompromise koji se bez posljedica ne odbijaju, potencirajući tako njihove unutarstranačke razlike. Tako će okretati njihov radikalizam protiv njih samih, jer jedno je biti u oporbi i napadati, a nešto sasvim drugo to činiti s pozicije dijeljenja vlasti.

Iako se to na prvu ne čini, ali u političkom smislu Trump je ostvario ogroman uspjeh. Jer svi koji su unutar stranke bili protiv njega, na ovim su izborima pometeni, čime je završeno njegovo preuzimanje stranke. Zato je onima koji su uz njegovu pomoć pobijedili poslao poruku kako upravo njemu duguju svoju političku karijeru.

 

Borislav Ristić/Večernji list/https://www.vecernji.hr/vijesti /Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)