Kristijan Krkač: NIJE PITANJE – TKO JE TAJ? NEGO – TKO SI TI?

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

“Tko je taj, koji su to krugovi koji generiraju te vrste prijepora i sukoba oko tema kojima je zajedničko da tema treba imati konsenzus, treba utvrditi. Netko takve sukobe namjerno generira, pokušava izazvati sukobe između predsjednice i Vlade, sada između predsjednice i ministrice vanjskih poslova, treba utvrditi tko to radi, zašto to radi i koje su mu namjere.” (drugi Predsjednik 9. Saziva Sabora RH, 06/11/2018)

Rijetko se od predsjednika najvišeg zakonodavnog tijela demokratske države može čuti ovoliko totalitarna izjava. Načelno ni oko jedne teme u demokraciji ne treba biti konsenzusa. Praktično oko nekih tema dobro je barem dvotrećinsko slaganje, a to su one dane u ustavu demokratskih društava iako su podložne promjenama. Međunarodni „dogovor“ (jer to „sporazum“ ili „ugovor“ nije) po definiciji nije među tim temama. Ako je rečeno slučaj, Predsjednik Sabora RH priča notorne bedaatoće gurajući dnevno-političku, međustranačku i unutarstranačku temu na pijedestal državničke. Tako postupaju samo provincijski politikantski šarlatani. Zahtijevati s mjesta Predsjednika Sabora da se neke umišljeno-zamišljene „vrste prijepora“ oko isto takvih „tema“ spriječe, čak i da se utvrdi identitet državljana RH koji generiraju „te teme“ najgora je zloporaba službe u unutarstranačke ako ne i osobne svrhe i kao takva treba biti osuđena svim demokratski dostupnim sredstvima.

Svoj 28 godina star unuatrstranački veš perite u svojim stranačkim izbama, a ne zagađujući i onako već usmrđen, truo i poluraspadnuti leš javnog prostora i pseći iskvarene državne službe (isprika svim psima i onima koji se tako osjećaju poput npr. Diogena Sinopljanina ili Davora Gobca). Reći s mjesta i u svojstvu Predsjednika Sabora RH kako postoji „sukob između Predsjednice RH i Vlade RH i između Predsjednice RH i Ministrice vanjskih poslova RH“, kako netko te sukobe „namjerno generira“ i kako treba „otkriti tko“, pri čemu je jasno kako su svi navedeni akteri dio HDZ-a, abecedom logičke pismenosti vodi k zaključku kako se radi o unutarstranačkom sukobu koji se podiže do nacionalnog sukoba. No on to nije. A svatko tko u rečenici pruža dokaze za to logički je nepismen i sklon zloporabi položaja.

Sukobi, dok su demokratski, dakle barem bez ozbiljnog prolijevanja krvi, poželjni su i znak su zdrave demokracije, dok je nesposobnost rješavanja sukoba znak ozbiljnog demokratskog poremećaja i kronične bolesti vlasti. Ne miješati nesposobnost rješavanja unutarstranačkih sukoba s traženjem unutrašnjih i vanjskih neprijatelja Marxa i Kardelja nego se pogledati u špigl i pitati se – Tko si ti? Vis-a-vis demokratičnosti, više su krvi prolili nasilni članovi HDZ-a svojim obiteljima i ostalima, nego što je proliveno na javnoj sceni od svršetka Domovinskog rata. Vi ste sramota ove nacije, svojih predaka koji se okreću u grobovima i nerođenih potomaka koji će dobrim dijelom ni krivi ni dužni biti predmetom sprdnje već na spomen prezimena. Vi ste sramota jer ste naciji podgrijavali lažne nade i istovremeno ju natjerali da ih jednu za drugom tijekom 28 godina nepovratno izgubi i izgubljena poput bauka sad kruži Europom.

 

Kristijan Krkač/À Propos/https://kristiankrkac.wordpress.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)