Čolak za Dnevnik.ba: Kampanja napada bošnjačkih stranaka na SIP traje godinu dana

Vrijeme:2 min, 43 sec

 

 

“Nije u nadležnosti SIP-a da riješi problem presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i problem Izbornog zakona BiH. Od kad je to SIP zakonodavni organ?”, rekao je Bariša Čolak za Dnevnik.ba.

 

Bariša Čolak, voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Hrvatskog narodnog sabora BiH za Dnevnik.ba je komentirao kampanju pritisaka bošnjačkih stranaka na Središnje izborno povjerenstvo BiH.

Čolak se osvrnuo na najave blokada SDP-a BiH i predsjednika te stranke Nermina Nikišića koji je kazao kako SIP nema pravo prekrajati ustavno ustrojstvo BiH i dijeliti je na tri etničke državice.

“Nema nikakvog spora da SIP BiH u skladu s Izbornim zakonom treba i može donijeti odluku o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, uz obavezu poštivanja i Ustava BiH i Ustava FBiH. To ustvari znači da osnova za izračun broja izaslanika u Domu naroda treba biti popis iz 1991. godine i treba biti obaveza iz Ustva FBiH da iz svakog kantona u Dom naroda ide po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda ukoliko je najmanje jedan izabran u kantonalnu skupštinu”, rekao  je Nikšić.

Međutim, Ustavni sud BiH u predmetu Ljubić upravo je poništio odredbe o kojima Nikšić govori proglasivši ih neustavnima i nevažećima. Bošnjačka politika to pak ignorira jer im je cilj postaviti “svoje Hrvate” u Klub Hrvata u Domu naroda FBiH.

“Nije u nadležnosti SIP-a da riješi problem presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i problem Izbornog zakona BiH. Od kad je to SIP zakonodavni organ?”, rekao je Čolak za Dnevnik.ba.

Naglasio je i kako bi bošnjačka javnost trebala zaista s razumijevanjem pročitati odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić.

“Ustavni sud BiH jasno je presudio i rekao tko je nadležan da riješi ta pitanja, to je Parlamentarna skupština BiH. U presudi u predmetu Ljubić to izrijekom piše. Dakle, Parlamentarna skupština BiH, a ne SIP, to nije i ne može biti SIP”, kazao je Čolak.

Napomenuo je i kako SIP nema nadležnost da mijenja odredbe Izbornog zakona BiH.

“SIP je nadležan za provođenje izbora, a ne donošenje zakona kojim bi  se popunjavale zakonodavne institucije, pa tako ni Dom naroda”, kazao je Čolak.

Ocijenio je i kako se BiH nalazi u ustavnoj krizi kako zbog nametanja Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali i problema s Domom naroda Parlamenta FBiH.

“Kampanja pritisaka bošnjačkih stranaka i medija na Središnje izborno povjerenstvo BiH ne jenjava više od godinu dana. Uporno se instituciju pokušava destabilizirati, a članove SIP-a diskreditirati”, kazao je Čolak.

Podsjetio je i na slučaj “Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH” kazavši kako se u ovom aktualnom trenutu vidi zbog čega je ljetos postojao svebošnjački dogovor glede protuustavnog zakona.

“Mjesec dana nakon Općih izbora jasno je čemu su vodile one ljetne drame i pokušaju entitetskih udara u federalnom Domu naroda. Bošnjačke su stranke usvojile protuustavni zakon u Zastupničkom domu i mislile d aće im to proći i u federalnom Domu naroda”, kazao je Čolak.

Ocijenio je kako političko Sarajevo neće odustati od ukidanja konstitutivnosti Hrvatima u BiH.

“Svi potezi bošnjačkih stranaka kroz samo zadnjih godin dana to jasno i demonstriraju. Je li oni očekuju da će HNS BiH pristati na dominantni unitarni bošnjački entitet?”,  izjavio je Čolak.

 

G.Lujanović/Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)