Kardinal Puljić: Dayton se selektivno primjenjuje na štetu najmanje brojnih

Vrijeme:4 min, 16 sec

 

 

Nakon što su u nedjelju slavili zajedničko Euharistijsko slavlje u sarajevskoj katedrali, članovi BK BiH započeli su u ponedjeljak, 5. studenog radni dio zasjedanja

 

Nakon što su u večernjim satima u nedjelju, 4. studenog 2018. slavili zajedničko Euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine započeli su u ponedjeljak, 5. studenog 2018., u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, radni dio 74. redovitog zasjedanja BK BiH pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH. Na zasjedanju sudjeluju svi članovi BK BiH: vojni biskup i dopredsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar i pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren. Na zasjedanju također sudjeluju: delegat Hrvatske biskupske konferencije, mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački, i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ladislav Nemet, biskup zrenjaninski, prenosi KTABKBIH

U prijepodnevnim satima prvoga dana s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto.

Riječi pozdrava i dobrodošlice svakom osobno uputio je kardinal Puljić te se kratko osvrnuo na predviđeni dnevni red zasjedanja. Napomenuo je kako je već je uobičajeno da se osvrnu na provedbu zaključaka s posljednjeg 73. redovitog zasjedanja održanog u Banjoj Luci, 13. i 14. srpnja 2018. te da razmotre važnije dopise upućene na adresu BK BiH. Kazao je i da će ih o nedavno završenoj Biskupskoj Sinodi u Rimu izvijestiti njihov delegat biskup Semren kao i da će biskupi biti informirani o nedavnom pohodu nadbiskupa Wonga, tajnika Kongregacije za kler, koji je tri dana držao seminar odgojiteljima, svećenicima i redovnicima te sjemeništarcima i bogoslovima. Dodao je da ne mogu zaobići društvenopolitičko stanje u BiH i posebno katolika u njoj, kao i provedbu nepravednih zakona i selektivan pristup provođenju Daytona na štetu onih koji su najmanje brojni. Spomenuo je i da, unatoč brojnim pisanim zahtjevima i usmenim razgovorima, vlast u BiH nije zainteresirana za rješavanje pitanja denacionalizacije i povrata imovine koja se uništava ili preprodaje i prepisuje na druge vlasnike. Kazao je da također ni većina medija nije zainteresirana za to pitanje kao ni za druga neriješena pitanja poput diskriminacije u vezi sa zdravstvenim i mirovinskim osiguranjem.

Pozdrav u ime Hrvatske biskupske konferencije, njezina predsjednika mons. Želimira Puljića i u svoje osobno ime uputio je biskup Uzinić. „Želim, također, na početku izraziti blizinu i podršku biskupa HBK vašim nastojanjima i težnjama za uspostavom pravednijih i boljih odnosa na društveno­političkoj razini, kako bi se zajamčila prava svih naroda u BiH, pa tako i hrvatskoga“, kazao je biskup Uzinić te ukratko obavijestio biskupe BK BiH o važnijim događajima u Hrvatskoj biskupijskoj konferenciji posljednjih mjeseci. Napomenuo je da će se biskupi HBK, tijekom svoga pohoda „Ad limina“ od 12. do 17. studenoga 2018. u Rimu, susresti s papom Franjom te pohoditi pojedine kongregacije, vijeća i urede Svete Stolice kao i rimske bazilike te Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima. Pošto se kratko osvrnuo na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, koji je održan 15. i 16. rujna 2018. u Splitu i Solinu, podsjetio je da će se Četvrti nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održati 2021. godine u svetištu Predragocjene Krvi Krstove u Ludbregu u Varaždinskoj biskupiji. Također je napomenuo da će se Jedanaesti susret hrvatske katoličke mladeži održati 9. i 10. svibnja 2020. u Zagrebu. Na kraju je ukratko upoznao biskupe s pohodom tajnika Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera Republici Hrvatskoj od od 9. do 12.listopada 2018. u povodu 20. obljetnice potpisivanja Ugovora o gospodarskim pitanjima izmedu Republike Hrvatske i Svete Stolice.

Biskup Nemet uputio je pozdrav u ime svih članova Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i u svoje osobno ime napominjući da će i ubuduće ova Konferencija nastojati slati svog delegata barem jednom godišnje na zasjedanje BK BiH kako bi ostali međusobno ujedinjeni i povezani. Napomenuo je da Međunarodna BK obuhvaća četiri nezavisna politička entiteta: Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Makedoniju. Podsjetio je da je Sveta Stolica, odlukom od 31. svibnja 2018., ispunila želju egzarha mons. Kire Stojanova i ustanovila novu eparhiju pod imenom „Skopsko-Strumička eparhija“. Spomenuo je i da je državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin bio u službenoj posjeti Crnoj Gori od 26. do 30. lipnja 2018. te u Srbiji, 30. lipnja i 1. srpnja 2018. Spomenuo je i neka druga crkvena pitanja na teritoriju Međunarodne biskupske konferencije te biskupima zaželio blagoslovljen rad.

U jutarnjim satima, 5. studenog biskupi su slavili Euharistiju u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i susreli se s bogoslovnom zajednicom. Predsjedao je kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputio je biskup Uzinić.

Zasjedanje Biskupske konferencije BiH završit će konferencijom za novinstvo u utorak, 6. studenog u 12 sati u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu (ulica Kaptol 7; tel. 033 208 878). O zasjedanju Biskupske konferencije BiH medijske djelatnike informirat će predsjednik i dopredsjednik BK BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Sve informacije mogu se dobiti u Tajništvu BK BiH na tel. 033 66 68 67.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori