Kako od 24 Hrvata u kantonu izvući jedno hrvatsko mjesto u Domu naroda

Vrijeme:1 min, 57 sec

 

 

Prema sadašnjim odredbama Ustava Federacije BiH definirano je da primjerice Bosansko-podrinjski kanton, u kojoj po posljednjem popisu žive 24 Hrvata, i Posavska županija, u kojoj je 36.000 Hrvata, biraju identično – jednog izaslanika.

 

Izvanredna sjednica Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde bit će održana sutra u skladu sa zahtjevom devet zastupnika.

Kao razlog izvanrednog zasjedanja u zahtjevu je navedena namjera Središnjeg izbornog povjerenstvaBiH da pri raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine primijeni popis iz 2013. godine.

Na današnjem radno-konzultativnom sastanku rukovodstva Skupštine BPK Goražde s inicijatorima sjednice, još jednom je upozoreno da je eventualna ovakva odluka SIP-a u suprotnosti sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, čime bi direktno bio oštećen Bosansko podrinjski kanton Goražde.

– Ova sjednica zatražena je u skladu sa Poslovnikom Skupštine BPK, a imajući u vidu namjere SIP-a da kod raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH primijeni popis iz 2013. godine. Ukoliko se to desi, BPK Goražde ostat će bez svojih izaslanika u Klubu Hrvata, vjerojatno i u Klubu Srba, a upitno je hoćemo li imati i izaslanike iz reda Bošnjaka – kazala je zastupnica DF-a u Skupštini BPK Edita Velić.

Zastupnik SDP-a Suad Došlo ističe da će se na izvanrednoj sjednici jasno očitovati, iznijeti stavove i zaključke.

– Ovo što SIP radi je protuustavno. SIP postavlja uvjetee koji nisu u njegovoj nadležnosti. Ovdje se radi o ravnopravnosti federalnih jedinica koje se zovu kantoni, bez obzira na veličinu i broj stanovnika. Ovo je pokušaj državnog udara – ističe Došlo.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde iz SDA Aida Obuća kaže da je sutrašnja izvanredna sjednica zakazana nakon konsultacija na današnjem sastanku.

– Dogovorili smo da sjednica bude održana sutra u 9 sati i nadam se da ćemo donijeti određene zaključke i prijedloge koje ćemo dostaviti CIK-u. Naš stav je da ćemo u potpunosti inzistirati na poštivanju zakonskih propisa ove države, prije svih Ustava FBiH – kazala je Obuća.

Za sutrašnju sjednicu predložena je samo jedna točka dnevnog reda: “Donošenje zaključaka u vezi sa provedbom Ustava Federacije Bosne i Hercegovine o zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda iz kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine”.

Devet zastupnika koji su inicirali izvanredno zasjedanje, zatražili su da na sjednicu budu pozvani i predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)