Svečano obilježena 24. obljetnica oslobođenja Kupresa

Vrijeme:3 min, 16 sec

 

 

U organizaciji kupreških udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Općine Kupres i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB, u Kupresu je 3. studenoga svečano obilježena 24. obljetnica oslobođenja ovog grada.

 

Program obilježavanja započe je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred masovne grobnice Ogledala te ispred spomen obilježja Suho Polje, Kupreško polje, vukovarskim braniteljima i ispred crkve Svete obitelji u Kupresu.

Potom je u crkvi Svete obitelji slavljena sveta misa koju je, uz koncelebraciju 10-ak svećenika, među kojima je bio župnik vlč. Tomo Mlakić, predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni biskup ordinarij u Bosni i Hercegovini.

Na početku propovijedi biskup je napomenuo kako su se vjernici okupili da se sjete radosnoga četvrtka od prije ravno 24 godine, koji pamti događaj oslobođenja Kupreškoga kraja, nakon što su kroz nekoliko godina njegovi žitelji morali živjeti u progonstvu.

«Iz toga vremena dobro pamtim brojne susrete s prognanim Kuprešacima na dalmatinskoj obali i na otocima. Bili su puni ponosa i prkosa. Također svijesti i uvjerenja da je Kupres njihov. Kao i trojica njihovih tadašnjih župnika, koji su bili s njima. Ali, još više, iz njih je izvirala nada, da će oni opet na svoj Kupres, koji je bio glavna tema njihovih razgovora, sadržaj njihova sjećanja, ali i razlog grča i suze», ustvrdio je biskup te podsjetio da su starozavjetni Židovi, baš kao i Kuprešaci, bili razasuti po svijetu, stoljećima su se u svečanim prigodama, kao izraz želje i vapaja Nebesima za slobodom i povratkom u zavičaj, međusobno pozdravljali riječima: Sljedeće godine u Jeruzalemu!

«A nekako slično, u vrijeme progonstva Kuprešake je motivirala nada u povratak i ujedinjavala želja: Dogodine na Kupresu!, koja je bila jasna čak i kad je nisu glasno izgovarali. Pamtim dobro također s koliko žara je župnik Dominik baš u progonstvu želio tiskati ponovljeno izdanje knjige S kupreške visoravni i tražio suradnike za taj pothvat. I uspio je, da se ta knjiga vrlo znakovitoga naslova pojavi u novom ruhu u svibnju 1994. godine, nekoliko mjeseci prije oslobođenja. Iz tiska je izašla kao spomen, da su Hrvati ovdje prisutni otkako su došli na Jadran, i kao znak, da zaborav nije dopušten. Ali, još više, objavljena je kao najava, da će se s Kupreških vrata opet pjevati slobodi u slobodi i da će se s te visoravni opet čuti sa zvonika zvon i odjekivati katolička poruka radosne vijesti Isusova evanđelja o miru, pomirenju i oprostu», naglasio je biskup Tomo rekavši kako se misa zadušnica slavi i prikazuje za sve poginule pripadnike Hrvatskoga vijeća obrane i Hrvatske vojske, a među njima posebice za one, čiji je zemaljski život zaustavljen u borbama za slobodu ovoga kraja i njegovih ljudi.

Nakon mise položeni su vijenci i upaljene svijeće na križu ispred crkve Svete Obitelji Kupres u znak sjećanja na poginule Hrvate u Drugom svjetskom ratu.

Potom je održan svečani pobjednički mimohod branitelja kroz grad uz pratnju I. benda orkestra OS BiH.

Na kraju programa održana je svečana akademija u povodu Dana oslobođenja Kupresa u Hrvatskom domu kulture Kupres, a potom je uslijedilo druženje s braniteljima.

Podsjećamo, operacija Cincar bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994.godine. Provedba operacije trajala je tri dana, od 1 do 3.studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile: Zima ’94.,Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95., Oluja, Maestral i Južni potez. Ovom operacijom oslobođen je veći dio Kupreške visoravni, uključujući Kupres kojega je HVO ušao 3. studenoga 1994.

Operacija je dobila ime po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njenom istoimenom vrhu. Oslobođeno je područje ukupne površine 600 kvadratnih kilometara, vojska bosanskih Srba je odbačena dalje od planine Cincar, otvorena je prometnica Bugojno – Livno, oslobođen je veći dio strateški važnog Kupreškog polja te sam gradić Kupres i okolna sela. Na strani HVO-a poginula su tri vojnika, a ranjeno ih je nekoliko.

 

KT/nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)