Njemački mediji o ubojstvu policajaca: Funkcionira samo mafija

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

 

Ubijeni nisu stigli ni izaći iz službenog automobila kako bi provjerili tko pokušava da ukrasti parkiranog golfa, kada su prošlog petka na njih pucala dvojica kradljivaca.

 

Njemački tisak potaknut nedavnim ubojstvom dvojice policajaca u Sarajevu, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, piše o automafiji koja djeluje kako u Bosni i Hercegovini, tako i na cijelom Balkanu.

“Ubijeni nisu stigli ni izaći iz službenog automobila kako bi provjerili tko pokušava da ukrasti parkiranog golfa, kada su prošlog petka na njih pucala dvojica kradljivaca”, piše Stuttgarter Zeitung i nastavlja: “Ubojstvo policajaca skrenulo je pažnju ove višenacionalne zemlje na takozvanu automafiju. S obzirom na to da u Bosni i Hercegovini i na Kosovu operiraju kriminalne bande, specijalizirane za krađu automobila, na Balkanu ne moraju da za svoja vozila strahuju samo vozači luksuznih limuzina. Vlasnici automobila svog ukradenog četverotočkaša mogu dobiti natrag samo ako plate odgovarajuću otkupninu”, piše Stuttgarter Zeitung i navodi primjer Jasmina Pljevljaka kojem je automobil također ukraden i koji dva dana nakon nestanka automobila dobio poziv uz pitanje želi li auto nazad.

“On je na kraju odlučio da preko posrednika kradljivicima automobila u jednom kafiću isplati 8.000 maraka i dva sata nakon toga automobil mu je vraćen”, navodi list Stuttgarter Zeitung.

“Prema policijskim izvještajima kradljivci automobila rade uglavnom u malim grupama, tri ili četiri čovjeka. S obzirom na slabu opremljenost policije lopovi mogu računati na dobar profitom. Ako onaj kome je auto ukraden ne pristane na ponovnu ‘kupovinu’ automobila, i ako ne pronađu novog kupca, kradljivci automobile prodaju u dijelovima po povoljnim cijenama. U ovom lovu automafije se i građani drugih balkanskih zemalja osjećaju prepušteni sami sebi. Žrtve teško da mogu računati na pomoć slabo opremljene policije i preopterećenog sudstva. U bh. državnom labirintu odgovornost policije prestaje u drugoj županiji ili na entitetskoj granici. Zbog toga kradljivci koji automobile ukradu u Sarajevu najčešće ih prebace u drugi bh. entitet Republiku Srpsku ili obrnuto. Sličan primjer je Kosovo gdje sjeverni dio važi za El Dorado automafije”, piše štutgartski dnevnik i navodi primjer čovjeka kojem je, samo što je za 8.000 eura u Prištini kupio auto za svoje roditelje, auto ukraden i morao je da u sjevernom dijelu za njega plati još tri tisuće kao otkup.

“Ovdje funkcionira samo mafija”, kazao je on. “U Sarajevu je pak veliki bijes izazvalo ubojstvo policajaca. Ali, i u korumpiranoj Bosni i Hercegovini, s nekompetentnim i slabim institucijama, teško je suzbiti automafiju. Pa čak i kada se dogodi da policija uhiti pripadnike automafije, kao što je to bilo prošle godine, procesi se odugovlače godinama. Za sve to vrijeme, sudeći prema izjavama eksperata, automafija ubire milijunske sume”, zaključuje Stuttgarter Zeitung.

 

Vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori