Slavica Vučko: UZDOL MJESTO SJEĆANJA I BOLI

Vrijeme:2 min, 34 sec

 

UBIJENI SU CIVILI SAMO ZATO JER SU HRVATI BOGU VJERNI I ODANI BILI

Samo zato jer su Hrvati, Kristov narod, pripadnici Armije BiH počinili su stravični zločin nad tamošnjim autohtonim stanovništvom, Hrvatima. Pripadnici muslimanske vojske, Armije BiH u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993. godine ušli su u Uzdol i ubili 41 osobu, od čega 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Ubili su ih zvjerski sa metkom u zatiljak, a neke su izboli noževima, kuće spalili, a crkvu i županijski ured devastirali. Mrtva tijela djece i staraca su nakon tih stravičnih ubojstava još i masakrirali. Stravičan događaj koji zaborava nema. Sutra dan, u Uzdol su ušle postrojbe HVO-a i prizor masakra nad nevinim ljudima koji ih je zatekao, bio je sablažnjavajući. U isto to vrijeme, mnogi izbjegli muslimani, u Hrvatskoj su našli utočište. Njihova vojska je nad Hrvatima izvršila masakr, a Hrvati su ih primili u svoje domove, hranili i štitili od Srba i Jugoslavenske armije. Primjer je to Isusove ljubavi, ali i patnje, križa pod kojim se često pada i diže, ali samo uz Božju pomoć. Velik si Bože, a mi mali, nikada bez tebe, sve ovo stravično zlo ne bi u sebi savladali. Voljeti svoje, zapovijed je Tvoja i najveća tuga kad ih više nema, kad umiru od zvjerskih djela.

Oni, koji svoj život u nepravdi mučenički izgubiše, mučenici su, o njima se piše, za njih se moli i njihova nas žrtva zauvijek boli. Žrtve Uzdola nisu zaboravljene, uvijek su u sjećanju i mnogo nas se za njih moli. Gledajući tu ljepotu Uzdola, prirodu koju je Bog darovao Hrvatima koji tamo žive, s divljem sam rekla: Hvala ti Bože, velika su djela tvoja i krv mučenika, bol i ljubav su tvoja. Uzdol je prelijepo mjesto, za odmor tijela i Duše, gdje u tišini blagodati po zaslugama naših mučenika doživiš ljepotu kao da si u Raju. Bog svoje uvijek nagrađuje, mučenici su u Njegovom Kraljevstvu, a ljepota prirode ostala je dar Hrvatima koji žive u Uzdolu.

U spomen sjećanje na nevine žrtve postavljen ja veliki drveni križ na kojem je pričvršćen još 41 mala križa kao znak Kristova djela okupljenja ljudskog roda i sjećanja na svaku uzdolsku žrtvu.

Da se taj strašni zločin nad civilima i djecom, Hrvatima, katolicima, Kristovim mučenicima nikada ne zaboravi 2014. godine snimljen je dokumentarni film Uzdol 41.

Župnik i matičar Uzdola koji su dočekali Hrvatsko žrtvoslovno društvo, zračili su mirom i radosti, pričali su o nevinim žrtvama, prepuni emocija, opisujući događanja kao da su se sad dogodila, i tako su na lijep način odali počast svojim mučki ubijenim mještanima Uzdola, nevinim civilnim žrtvama, zahvalili se Bogu što sada žive u miru i što imaju svoju autonomiju koju im nitko ne oduzima niti remeti. S radosti smo primili tu informaciju, mirnog života i slobode. To je sve zasluga onih, koji su svoje živote dali, da bi Uzdol uživao njihove blagodati mira i neprocjenjive ljepote prirode, koju može dati jedino dragi Bog.
Počivajte u Božjem miru naši mučenici Uzdola, vaša smrt nikada u zaborav nećete pasti.

 

Slavica Vučko/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)