VIDEO/ ARGUMENTI: Kriza će eskalirati, zato će hrvatske stranke djelovati kao jedno tijelo

Vrijeme:6 min, 52 sec

 

 

Izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ujedinio je sve Hrvate, poručili su predstavnici pet stranaka članica Hrvatskog Narodnog Sabora u sinoćnjem izdanju političkog magazina Naše TV Argumenti, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

Istaknuli su kako to više nije samo političko, nego je pitanje dostojanstva i opstanka Hrvata u BiH te da će zbog toga sve stranke okupljene oko HNS-a djelovati koordinirano. Gosti Argumenata bili su predstavnici pet stranaka – HDZ-a BiH, HSS-a, HKDU-a, HRS-a i HDZ-a 1990. Razgovarali su o tome kako se oduprijeti hegemoniji Sarajeva i izboriti za izmjene Izbornog zakona, a poručili su kako taj problem treba riješiti sustavno i zajednički kroz Hrvatski Narodni Sabor.

“Posljednja sjednica Predsjedništva HNS-a pokazala je kako je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva bošnjačkim glasovima ujedinio Hrvate u smislu podizanja glasa protiv takvog sustava koji je omogućio manipulaciju i jedan izborni inženjering. Izbor Željka Komšića nije sam po sebi štetan, koliko je štetna refleksija tog događaja na odnose unutar BiH i sigurno ne doprinosi stabilizaciji nego upravo suprotno, to vodi novim političkim konfliktima”, kazao je dopredsjednik HDZ-a BiH Zdenko Ćosić.

Raguž: Komšićev izbor blagoslov

“Na sjednici Predsjedništva HNS-a sam rekao kako je izbor Željka Komšića blagoslov za Hrvate jer sada imamo otvoren cijeli jedan niz mogućnosti jer ovo više nije političko pitanje, nego pitanje dostojanstva jednog naroda. To otvara vrata diskusiji o BiH kao državi, ovu situaciju moramo iskorisiti ne za razgovor samo o Izbornom zakonu nego i o Ustavnim promjenama ali i na cijeli koncept BiH kao države jer očigledno je da ovakva država ne može funkcionirati ni kratkoročno ni dugoročno. Osobno ne želim živjeti u ovakvoj državi kakvu žele igraditi Bošnjaci, a to je da se od Hrvata želi napraviti manjina. Na nama u HNS-u je odgovornost da ujedinjeni strateški nastupamo kao zajednički blok”, istaknuo je predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

Musa: Jedna u nizu prevara SDA

“Ovo je jedna u nizu od prevara od strane SDA, odnosno velikobošnjačke politike od izglasavanje neovisnosti BiH pa do današnjeg dana. Tri puta nam biraju člana Predsjedništva, a dva puta su nam postavljali vlast s tim tzv. Alijansama i Platformama koja je tada bila predvođena SDP-om, ali sve su to velikobošnjačka djeca Stranke Demokratske Akcije. I taj tip Željko Komšić je velikobošnjačko dijete s kojim se igraju kao u nekom igrokazu u lutkarskom kazalištu. Njegovom izboru prethodio je niz događaja, a sve u projektu velikobošnjačke države. To je prva faza stvaranja velikobošnjačke države, a njima nije dovoljan samo njegov izbor nego žele preuzeti i Dom naroda federalnog Parlamenta, a samim time i vlast u Federaciji. A to je sve put ka stvaranju velikobošnjačke države”, poručio je predsjednik HKDU-a BiH Ivan Musa.

Gašpar: Svi predstavnici Hrvata imaju jedinstven stav

“Ovo je tema oko koje svi politički predstavnici hrvatskog naroda imaju jedinstven stav što je vrlo važno. Isto tako vrlo je važno da kroz institucije vlasti pokušamo napraviti sve da se izmijeni Izborni zakon, ali isto tako i kroz HNS gdje smo prije imali određenih problema u komunikaciji, da ovo bude pitanje broj jedan za hrvatski narod i da ovo bude jedna vrsta izgradnje novog povjerenja. Zagovaram jedan sustavan pristup ovom problemu kroz zajednički nastup i kroz jednu vrstu koordinacije svih stranaka okupljenih oko HNS-a”, dodao je glavni tajnik HDZ-a 1990 Ivica Gašpar.

Na pitanje može li se dogoditi da bošnjačka strana pridobije neke od stranaka iz HNS-a i s njima krene u novi projekt Platforme ili Alijanse, glavni tajnik HDZ-a 1990 Ivica Gašpar tvrdi kako se takvo nešto ne može dogoditi, dok predsjednik HSS-a mario karamatić nije baš siguran da nitko neće izdati hrvatsko jedinstvo.

“Definitvno moramo zajedno nastupati jer ovo su prevažne stvari za hrvatski narod. Ugroženi su hrvatski nacionalni interesi i mi apsolutno ne dvojimo oko toga da treba djelovati i nastupati koordinirano unutar HNS-a. Nepodijeljen je stav svih članova Predsjedništva HDZ-a 1990 da dajemo apsolutnu potporu projektu koji se zove zaštita hrvatskog nacionalnog interesa”, poručio je glavni tajnik HDZ-a 1990 Ivica Gašpar.

Karamatić: Prilika čini lopova i izdajnika

“Kad sjedimo na sjednici Predsjedništva HNS-a mene je stid s kime sve sjedim. Tu sjede ljudi koji su bili u Alijansi i Platformi, a prilika čini lopova i izdajnika i jednom kada netko nešto ukrade ili izda puno lakše to ponovi drugi put. S druge strane mi stvarno nemamo nikakve druge mogućnosti nego da zajednički nastupimo ako želimo dobro svome narodu. Međutim, pitanje je koliko koja stranka može iskontrolirati svoje ljude na terenu, odnosno koji su to izaslanici koji će u ime neke stranke ući u Dom narodu i hoće li se oni pridržavati zaključaka HNS-a”, tvrdi predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić.

Iz HNS-a su poručili kako je uvjet za formiranje vlasti cjelovita izmjena Izbornog zakona koja će osim Federalnog doma naroda uključivati i pitanje Mostara i izbor članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH. Pojedine bošnjačke stranke to su nazvale ucjenom.

Ćosić: Razrušiti sarajevska Potemkinova sela

“Propagandna mašinerija iz Sarajeva pokušava svjetskoj javnosti plasirati jednu mantru kako će Hrvati ucjenjivati nekoga za nešto. Izborom Željka Komšića stvorena je kriza, ali je nisu stvorili Hrvati. Istina je da smo se našli u epicentru te krize koju je netko proizveo i zbog toga ne smijemo dopustiti zamjenu teza da mi kao stvaramo neku krizu. Samo moramo iskorisiti takvo stanje da bismo prezentirali i osvijetlili problem da razrušimo te sarajevske kulise, da na površinu izađju stvarne i sadržajne politike, a ne fasade i Potemkinova sela”, poručio je dopredsjednik HDZ-a BiH Zdenko Ćosić.

Postavlja se pitanje kako postići izmjene Izbornog zakona ako na bošnjačkoj političkoj sceni nema sugovornika za rješnje tog problema, a u cijelom procesu veliku ulogu igra i međunarodna zajednica.

“Svjesno se išlo u ovaj pravni vakuum kako bi se došlo u situaciju da iz nekakvih međunarodnih krugova diktiraju stvari kao što postoji inicijativa da se kroz SIP nametne rješenje za Dom naroda. Svjesno se išlo u sve ovo i zato ja inzistiram ne na generiranju krize jer je ona već generirana, nego inzistiram na sustavnom odgovoru jer nije mandat na građanima. Ja bih proširio cijelu ovu priču jer su Hrvati žrtve cijelog procesa i sada je na nama odgovornost da budemo predvodnici tzv. građanskog neposluha inzistiranjem da se jednostavno ne sjeda za stol vlasti dok se sve ove stvari ne dogovore”, istaknuo je predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

Plenković napravio čudo

“Činjenica je da mi u prvom redu od Republike Hrvatske, nismo imali potpore. Kad se vratimo u vrijeme Ive Sanadera, Jadranke Kosor pa i Tomislava Karamarka, Stipe Mesića, Ive Josipovića, bolje bi bilo da tamo nije bio nitko nego da su nam pomagali na način na koji su nam tada pomagali. Za nekoliko dana Europski Parlament će glasovati o Izvješću o napretku BiH, a mi iz HSS-a smo preko naših zastupnika uputili 16 amandmana, od čega ih je 12 upućeno u proceduru i svih 12 će biti usvojeno. Kada se u lobiranje aktivno uključio gospodin Andrej Plenković (premijer Hrvatske, op hms) napravio je čudo. Pri tome mislim da je zainteresirao predsjednika Francuske, a dobio je i potporu i drugih zemalja poput Bugarske, Češke, Španjolske… Ovo Izvješće će biti usvojeno i bošnjačka politika na to neće imati odogovor”, kazao je prdsjednik HSS-a Mario Karamatić.

“Bošnjaci na svaki pomak kao ovaj što je napravio hrvatski premijer Plenković žučno reagiraju jer ne žele da se njihova kulisa o građanskoj BiH razbije pred europskim promatračima. Zato je vrlo bitno iznositi i argumentirati ovu problematiku jer svaki put kada se ozbiljno o tome raspravlja i kada se netko zainteresira onda shvati problem. Nemojte misliti da netko u Bruxellesu tijekom dana razmišlja o BiH, to možemo zaboraviti. Ali zato smo mi tu da iskoristimo sva sredstva da ih zainteresiramo za ovaj problem jer sve ovo više nije problem i pitanje samo jednog naroda, u pitanju je konstrukcija cijele države”, poručio je dopredsjednik HDZ-a Zdenko Ćosić.

Na kraju je još jednom naglašeno kako je važno da se stranke unutar HNS-a sustavno i strateški postave kao jedinstven blok, jedno tijelo, na hrvatskoj političkoj sceni, bez solo igrača koji bi bili u mogućnosti pogaziti legitimnost hrvatske biračke volje koja je iskazana na Općim izborima.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)