Suradnji Republikanaca i Zvona je izgleda odzvonilo

Vrijeme:3 min, 21 sec

 

 

Članovi Hrvatske republikanske stranke i Udruge Hrvatska zvona bili su zajedno na listi za Opće izbore 2018. Je li nedavna suradnja već stvar prošlosti?

 

Ponovnim brojanjem glasova na 93 biračka mjesta u 20 općina i gradova u BiH s Općih izbora održanih 7. listopada ove godine došlo je do promjena utvrđenih rezultata izbora na 15 biračkih mjesta, s tim kako se za neka biračka mjesta glasovi i dalje broje.

U nekoliko izbornih jedinica do promjene je došlo u vezi s mandatima unutar određenih političkih stranaka ili redoslijeda kandidata na listama.

Između ostalih, promjena se dogodila na listi Hrvatske republikanske stranke (HRS) za Skupštinu Županije Zapadnohercegovačke gdje je, nakon ponovnog prebrojavanja glasova u glavnom centru za brojanje Središnjeg izbornoga povjerenstva u Sarajevu na tri biračka mjesta po kandidatima HRS-a, umjesto kandidatkinje Antonije Banožić u Skupštinu ŽZH prošao kandidat Mirko Jelić.

Nakon brojanja koje je izvršio SIP, u javnosti su se oglasili i Mirko Jelić i Antonija Banožić koji su između ostaloga istaknuli kako će tražiti i kaznenu odgovornost biračkih odbora, kao i svih drugih koji su sudjelovali u navodnoj izbornoj krađi.

Portal Vrisak.info istražio je pozadinu čitave priče, kako samoga dana izbora, tako i događaja koji su uslijedili nakon.

Pošto su se kandidati s liste HRS-a već obratili javnosti, razgovarali smo s nekolicinom članova biračkih odbora i promatrača s više biračkih mjesta na području Grada Širokog Brijega u želji da čujemo i njihovu stranu priče. Nitko od njih nije želio u vidu intervjua dati izjavu za naš portal, ali su nam u razgovoru neki od njih (podaci poznati redakciji) otkrili zanimljive informacije.

Isti ističu kako je izborni dan na biračkim mjestima prošao mirno te kako problema nije bilo čemu svjedoči i slijedeće: Unatoč činjenici kako su na svim biračkim mjestima bili promatrači više političkih stranaka (među njima promatrači HRS-a i međunarodni promatrači iz Imotskog, koji su u stvari izbore promatrali za Udrugu Hrvatska zvona čiji su članovi bili kandidati na listi HRS-a) u zapisnicima o radu biračkih odbora apsolutno nitko se, kako od članova biračkih odbora tako i akreditiranih promatrača, nije žalio na rad biračkih odbora i rezultate izbora.   

Žalbe su uslijedile kasnije, što je dovelo do već navedenog ponovnog brojanja i promjene na listi. Članovi biračkih odbora i promatrači s kojima smo razgovarali besmislenim su nazvali ocjene i određene prozivke kako su namjerno oštetili nekog od kandidata s bilo koje liste. Sve kada bi netko i imao namjeru takvo nešto učiniti jednostavno ne bi mogao, jer su sve političke opcije koje su prešle izborni prag na županijskoj imali svoje promatrače na biračkim mjestima, složni su naši sugovornici. Ponovili su kako su moguće greške u brojanju, ako ih je negdje bilo, slučajne što je jasno iz  ranije navedene činjenice kako se u trenutku brojanja nitko nije žalio na navedene.

Bolji poznavatelji političke situacije i odnosa između kandidata na listi Hrvatske republikanske stranke govore nam kako zec koji leži u grmu ove priče nisu biračka mjesta nego upravo odnosi između kandidata. Točnije “puklo” je između članova Hrvatske republikanske stranke i članova Udruge Hrvatska zvona.

Odnosi među ove dvije organizacije napeti su bili i prije samoga održavanja izbora. Jedan od sugovornika ističe nam kako je iskrilo i oko akreditacije promatrača što je i dovelo do angažmana već spomenutihmeđunarodnih promatrača iz Imotskog od strane Hrvatskih zvona. Ovaj politički subjekt imao je na dan izbora promatrače na svakom biračkom mjestu, ali očito na svakom od tih mjesta promatrače nisu imali i članovi HRS-a i članovi Hrvatskih zvona. Ta činjenica je među njima očito probudila i sumnju na broj glasova njihovih kandidata na određenim biračkim mjestima, posebice iz razloga što je razlika između drugog mjesta na listi (koje je prolazno) i onog trećega iznosila samo 37 glasova. 

Nakon ponovnog brojanja kandidat Jelić prešao je kandidatkinju Banožić i po novim rezultatima ima samo 27 glasova više od nje. Dovoljan razlog da se uzavrela krv još ne smiri. Očito ćemo o ovoj temi još ponešto moći pročitati ovih dana!

 

Vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)