Klub Hrvata federalnog Doma naroda objasnio zašto Komšić ne predstavlja Hrvate

Vrijeme:2 min, 13 sec

 

 

Priopćenje Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH povodom izbora Željka Komšića bošnjačkim glasovima u Predsjedništvo BiH prenosimo u cijelosti:

 

Desetine priopćenja i tekstova napisanih od Općih izbora ove godine vezanih za izbor “hrvatskog člana Predsjedništva BiH” mogli bi se sažeti u jednu od definicija legitimnosti koja kaže da vlast proizlazi iz volje naroda, te da državna vlast vrši volju naroda (jer je narod suveren).

S obzirom na važnost ove institucije i naš dvostruki legitimitet kao i institucionalni odnos koji klubovi ovog Doma imaju sa članovima Predsjedništva BiH, kao Klub hrvatskih izaslanika u Domu naroda PFBIH (onaj dio legitimno izabranih),osjećamo se i više nego pozvanima ali i prije svega dužnima, očitovati spram još jednog teškog kršenja izborne volje hrvatskog naroda.

One  koji se u ovu državu najviše kunu, sasvim selektivno priznaju i provode njene zakone i ustavne odredbe, uključujući i novoizabranog tzv. hrvatskog člana Predsjedništva, podsjetit ćemo  na jedan dio Ustava BiH:

Ustav BiH-  Članak V

“Član Predsjedništva koji se ne slaže s nekom odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uvjetom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije; bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije; ukoliko je tu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka”.

Klub hrvatskih izaslanika nema svog člana Predsjedništva s obzirom da u ovoj instituciji neće sjediti predstavnik hrvatskog naroda, dok pak onaj koji ovu poziciju uzurpira, Klubu se ne može obratiti jer njega i izaslanike tog Kluba nije birao isti narod.

Probleme s legitimnim izborom upravo se najbolje očituju u Domu naroda u kojem bošnjačkim glasovima prema dosadašnjem, neustavnom dijelu Izbornog zakona, bude izabran cijeli bošnjački Klub, Klub ostalih, dio Kluba Srba te barem dio hrvatskog Kluba.

Legitimno zastupanje i mehanizmi zaštite nacionalnog interesa u višenacionalnoj državi imaju smisla samo ako se provode na razini svih administrativno-političkih jedinica. Stoga se nadamo da će našu borbu u Domu naroda prije svega preuzeti legitimno izabrani predstavnici hrvatskog naroda  koji će predstavljati sva područja na kojima njihov narod živi, za razliku od uzurpatora mjesta hrvatskog člana Predsjedništva koji na ta ista područja nije ni dobrodošao.

Stoga, mi članovi Kluba izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda OFBIH  ovakav izbor hrvatskog člana Predsjedništva smatramo nelegitimnim i izravnim kršenjem Daytonskog  mirovnog sporazuma te izborne volje hrvatskog naroda.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.