KARAMATIĆ ZA DNEVNIK.BA: ‘Medijsko nasilje na bošnjačkoj sceni uvod je u ustavno i instituacionalno nasilje’

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

 

U dijelu bošnjačke javnosti, a najviše kroz određene medije, vrši se pritisak na Središnje izborno povjerenstvo i odluku o izboru izaslanika u Dom naroda federalnog parlamenta.

 

Riječ je o tomu da se stvara pritisak na SIP i način na koji će ovo tijelo donijeti odluku o popunjavanju Doma naroda s obzirom na to da je Ustavni sud odbacio pojedine odredbe Izbornog zakona.

SIP bi trebao donijeti odluku o raspodjeli mandata iz pojedinih županija, a bošnjački političari žele da se to odradi po popisu iz 1991. godine iako je u odnosnu na popis iz 1991. najveći dio BiH etnički potpuno čist, no tako bi se moglo manipulirati izabranim zastupnicima koji bi kao Hrvati ušli u dom naroda parlamenta FBiH iako su birani iz kantonalnih skupština gdje je dominantna bošnjačka većina.

Argumentacija oko koje se u bošnjačkoj javnosti ‘lome koplja’ trenutno je takva da se rasprava svodi u odnosu na popus 1991. i popis iz 2013. iako su stvarni razlozi sarajevskog unitarizma u želji da se ospori odluka Ustavnog suda u slučaju Ljubić.

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a u BiH smatra da nema smisla držati se popisa iz 1991.

“Mi smo imali popis i 2013. i apsolutno nema smisla da se SIP u ovom smislu drži popisa iz 1991. Jedini razlog zbog kojeg bošnjačka politika želi da se raspodjela delegata obavi po popisu iz 1991. jest taj da zadrže mehanizme guranja svojih halalhrvata i Srba u Dom naroda FBiH.” – rekao je za Dnevnik.ba Mario Karamatić i dodao da je trenutni put medijsko i javno nasilje koje vodi u institucionalno i ustavno nasilje.

“Ovakav način i medijsko i javno nasilje kojim su krenule bošnjačke stranke vodi u institucionalno i ustavno nasilje, a vjerujem da će SIP odluku donijeti u skladu sa zdravim razumom jer bi mogli tražiti i popis iz 1567. što nikako nema smisla” – rekao je.

 

I.Crnjac/Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)