Iznenadna saborska stanka zbog rekonstrukcije Vlade i utvrđivanja nove saborske većine?

Vrijeme:2 min, 39 sec

 

 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je u utorak da će deveta sjednica Sabora trajati do 31. listopada nakon čega slijedi stanka do 14. studenoga, kada Sabor nastavlja s radom sve do ustavne stanke 14. prosinca. Za mnoge, to je jasan pokazatelj kako se nalazimo pred rekonstrukcijom Vlade.

 

-To je praksa i uvijek se tako radilo, bilo je dvije ili tri sjednice u proljeće i dvije ili tri sjednice u jesen i uvijek su između tih sjednica bile i određene stanke – izjavio je Jandroković odgovarajući na kritike dijela oporbe na stanku saborskog rada.

“Ovdje se ne radi o odmoru”, istaknuo je Jandroković i dodao  kako postoje zastupnici koji se odmaraju i kada traje plenarna sjednica, ali i zastupnici koji rade kada je plenarna sjednica i kada nije.

-Normalan je posao svakog zastupnika obilaziti svoje županije, gradove i općine, odlaziti na različita međunarodna događanja. Oni koji ne rade u vrijeme kada nema plenarne sjednice ti sasvim sigurno više nikad neće biti izabrani u Hrvatski sabor – ustvrdio je Jandroković ne prihvaćajući tvrdnju da zastupnici ne rade kada nema plenarne sjednice.

Međutim, čelnik Mosta Božo Petrov žestoko je zamjerio predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću zbog saborske stanke koja bi trebala trajati do 14. studenog, ustvrdivši da su, kada je Most upravljao Saborom, zastupnici radili, a ocjena Sabora bila dvostruko veća nego sada.

-Jandroković je odlučio napraviti stanku do 14. studenoga i osloboditi saborske zastupnike dolaska na posao 15 dana, s time da će saborski zastupnici nakon toga u roku mjesec dana imati pauzu od novih mjesec dana. Za nas je to neprihvatljivo – poručio je Petrov dodajući kako je neprihvatljivo da zastupnici idu na odmor dok su na dnevnom redu 93 točke koje treba raspraviti.

Slijedi li rekonstrukcija Vlade?

Da se nešto krupno događa u pozadini moglo se zaključiti već prije odluke Predsjedništva Sabora o “iznenadnom godišnjem odmoru”, i to u istupima istaknutih članova HSLS-a i HNS-a i njihovom otvorenom suprotstavljanju “ulaska stranke Milana Bandića u Vladu”.

– Izjave Darinka Kosora, Ivana Vrdoljaka i Gordana Marasa, i optužbe na račun Milana Bandića, očiti su dokaz tezama kako se nalazimo pred rekonstrukcijom Vlade. Stranka Milana Bandića trenutno je po broju zastupnika druga snaga u vladajućoj koaliciji, puno snažnija od HNS-a koji ima tendenciju pada ali u Vladi ima dva ministarska mjesta. HDZ je u Gradu Zagrebu u koaliciji s Milanom Bandićem, i sasvim je logično kako u takvoj situaciji vodstvo HDZ-a i Vlade nema namjeru otvarati sebi bokove pred razgovore o proračunu za 2019. godinu. Da se nalazimo pred rekonstrukcijom Vlade govore i najnoviji medijski ataci na Milana Bandića koji očito dolaze od strane onih koji strahuju za vlastite pozicije. No strpimo se još malo – kazao nam je Josip Zdunić, politički analitičar HRsvijeta, koji uopće ne dvoji kako se nalazimo pred rekonstrukcijom Vlade.

Podsjetimo, čelnici HNS-a i HSLS-a ovih su dana najavili kako će napustiti Vladu ukoliko u nju uđe Stranka Milana Bandića. Međutim, teško je u to vjerovati jer ni HNS, kao i HSLS, nemaju uopće koalicijskog potencijala a njihov rejting je takav da smostalnim izlaskom na bilo koje predstojeće izbore ne mogu prijeći izborni prag.

 

R.H./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)