“NEVRIJEME POHARALO EUROPU”Vodostaj Drave u Austriji na rekordnoj razini, u Italiji u oluji osam poginulih

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

 

Nevrijeme koje je krajem vikenda i početkom tjedna zahvatilo dijelove Europe prouzročilo je je velike štete te uzelo i nekoliko života. Najgore su prošle Italija i Austrija.

 

Razina rijeke Drave u posljednjih nekoliko dana podigla se na rekordne razine u Austriji zbog nevremena i obilnih kiša koje su zahvatile južne dijelove te zemlje. Agencija Reuters prenosi kako je razina rijeke najviša u posljednjih 30 godina.

Obilne kiše pratio je i orkanski vjetar, koji je mjestimice dostizao nalete i do 120 kilometara na sat, što je uzrokovalo prekide u prometu i prekide u opskrbi električnom energijom na spomenutom području.

Većina toka rijeke Drave u Austriji proglašena je visoko rizičnim područjem za poplave, a očekuje se da će ta rijeka doseći stoljetnu razinu visine vodostaja.

I u Sloveniji je područje toka rijeke Drave proglašeno rizičnim od poplava te je izdano crveno, najviše upozorenje.

Osmero mrtvih u Italiji, Venecija pod vodom

U nevremenu koje je od nedjelje pogodilo Italiju poginulo je osam osoba, objavila je civilna zaštita, dok su u utorak brojne škole ostale zatvorene.

Uz pet žrtava zabilježenih tijekom ponedjeljka, jedan je muškarac poginuo u Venetu pri padu stabla, jednako kao i vatrogasac u regiji Trentino-Južni Tirol, zaposlen u spasilačkim operacijama. Jedna je žena poginula u bujici blata i kamenja u svojoj kući u Trentinu, objavile su vlasti.

Kako prenose agencije, u šest talijanskih regija proglašen je crveni meteoalarm zbog vjetrova i obilnih kiša, a najugroženije su Lombardija, Veneto, Ligurija i Abruco.

U mnogim je talijanskim gradovima obustavljena nastava u školama, među njima i u Rimu i Napulju.

U Veneciji je snažno porasla razina mora, no željeznički promet s ostalim dijelom zemlje odvija se normalno.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)