DRUGI BOŠNJAČKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH U PISMU EUROPSKIM DUŽNOSNICIMA Komšić: BiH nije država tri konstitutivna naroda, Hrvati u EP-u vrše diplomatsku agresiju na BiH

Vrijeme:2 min, 57 sec

 

Sporazumom iz Daytona potvrđen je suverenitet BiH što znači da BiH nije nastala potpisivanjem Daytonskog sporazuma kako u svome pismu navode hrvatski parlamentarci, niti je država dva entiteta i tri konstitutivna naroda, tvrdi Komšić.

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić ocijenio je u pismu visokim dužnosnicima Europske unije da su predstavnici Hrvatske u Europskom parlamentu iznijeli niz neistina u pogledu izbornog procesa u BiH.

Nakon što su se hrvatski zastupnici pismeno obratili europskim dužnosnicima izražavajući zabrinutost zbog izbora u BiH, Komšić je naglasio da su izbori održani u skladu s važećim Ustavom i Izbornim zakonom kazavši i da pismo zastupnika predstavlja diplomatsku agresiju jedne članice EU na BiH.

Naglasio je da su zastupnici iz Hrvatske u pismu Vijeću za vanjske poslove EU iskazali političku tendenciju kršenja odredbi Općeg okvirnog mirovnog sporazuma za mir u BiH iz Daytona kojeg je 1995. godine potpisala i Hrvatska.

– Pismo hrvatskih europarlamentaraca još jedan je udar Hrvatske na suverenitet BiH i suvereno pravo da BiH odlučuje o svome izbornom sustavu. Radi se o direktnom miješanju Hrvatske u unutarnja pitanja BiH što je suprotno međunarodnom pravu i odnosima između dvije suverene države – napisao je.

Sporazumom iz Daytona potvrđen je suverenitet BiH što znači da BiH nije nastala potpisivanjem Daytonskog sporazuma kako u svome pismu navode hrvatski parlamentarci, niti je država dva entiteta i tri konstitutivna naroda, tvrdi Komšić.

Citirao je i Ustav u kome piše “podsjećajući se na Osnovna načela usuglašena u Ženevi 8. rujna 1995. godine i u New Yorku 26. rujna 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi, u zajednici s Ostalima, i građani BiH ovim utvrđuju Ustav BiH”.

– Hrvatski parlamentarci zanemaruju da je BiH država tri konstitutivna naroda tek u zajednici s građanima i Ostalima. Selektivno pozivanje na Ustav BiH dovodi do promocije diskriminacije, pri čemu se građani BiH i Ostali izuzimaju kao konstituent države – pojasnio je Komšić.

U Daytonskom sporazumu postoji i Aneks IV koji je istovremeno i Ustav BiH i u kojem je jasno definiran način izbora članova Predsjedništva, a to znači da je sadašnji izbor za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kao i svi dosadašnji izbori, ustavan i zakonit jer te odredbe nikada nisu mijenjane.

Stoga Komšić smatra da nezadovoljstvo hrvatskih europarlamentarca rezultatima izbora u BiH može biti jedino interesno-političke prirode, jer negiranje legalnosti izbornog sustava u BiH koji proističe direktno iz Ustava BiH, direktno je kršenje Dejtonskog sporazuma.

Podsjetio je da su u proteklih godinu i po izmjene Izbornog zakona bile tema sastanaka brojnih ekspertskih grupa i međunarodnih predstavnika na kojima je razgovarano o izboru izaslanika Doma naroda Federacije BiH, ali ne i Predsjedništva BiH.

Također, dodao je, Vijeće za vanjske poslove EU nedvosmisleno je tražilo da princip jednakosti svih građana BiH mora garantirati, a u pismu hrvatskih europarlamentaraca traži se da se, pored već postojećih diskriminatorskih odredbi, koje su prepoznate od Europskog suda za ljudska prava, uvedu dodatne i nove diskriminirajuće odredbe.

– Te odredbe bi ograničile i onako već ograničeno opće pravo glasa da samo Hrvati mogu birati Hrvate, Srbi Srbe, Bošnjaci Bošnjake. Ovakav, duboko anticivilizacijski, segregacijski i antieuropski princip trajno bi podijelio već dovoljno podijeljenu zemlju i uveo etničku segregaciju kao dominantan način funkcioniranja BiH – zaključio je Komšić, priopćeno je iz Demokratske fronte.

Komšić je pismo uputio predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, predsjedniku Europske komisije Jean-Claudu Junckeru, visokoj predstavnici EU Federici Mogherini, komesaru EU za proširenje i politiku susjedstva Johannesu Hahnu te ministrima Vijeća za vanjske poslove EU.

 

  Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)