U Albaniji razbijene četiri narko-bande, uhićeni i političari i policajci

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

 

U velikoj policijskoj akciji u Albaniji razbijene su četiri narko-bande, pronađeno je 182,5 kilograma opijuma i uhićeno 27 osoba, a za šest se i dalje traga.

 

Među uhićenima je i Arben Ndoka, bivši zastupnik vladajuće Socijalističke stranke, kao i tri policajca.

Akcija protiv narko-bandi koje imaju veze s političarima je sprovedena u posljednja tri dana u 12 gradova.

U akciji je sudjelovalo 1.500 policajaca i tijekom nje su razbijena četiri narko-bande koje su surađivale i međunarodno organizirale posao – proizvodnju, prodaju i šverc narkotika, kao i pranje novca, piše Deutsche Welle..

To je bila jedna od najvećih operacija te vrste u Albaniji.

Državno tužiteljstvo Albanije je prije mjesec dana podnijelo kaznenu prijavu i dostavilo policiji tisuće sati prisluškivanih telefonskih razgovora, video snimaki, izvještaja tajnih istraga, snimaki dronom i tisuća stranica korespodencije osoba i institucija u Albaniji i inozemstvu.

Istraga je isplela mrežu oko laboratorije u mjestu Has na sjeveru Albanije gdje se proizvodio heroin, da bi se potom švercovao u EU, a praćena je distrubucija droge, ali i tijekovi novca, piše Deutsche Welle.

Tom prilikom utvrđeno je da se masovno kupuju skupi placevi na omiljenim turističkim odredištima Albanije, a tužiteljstvo je saopćilo da se to radilo uz pomoć visoko pozicioniranih političara.

Prema podacima ureda UN za borbu protiv kriminala i narkotika za 2017. godinu, albanske narko-bande su na prvom mjestu na svijetu po švercu marihuane i heroina, a na trećem po trgovini kokainom.

Novinar Artan Hodža optužio je bivšeg zastupnika Ndoka da je političku moć zloupotrijebio za falsificiranje dokumenata i kupovinu placeva u javnom vlasništvu – nepostojeći vlasnici su placeve jeftino kupovali i potom ih skupo prodavali.

Ta praksa je u ožujku dovela do uhićenja 12 službenika državne i komunalne uprave, koji su osumnjičeni za primanje mita i s tim u vezi otuđivanje oko 235.000 kvadrata javnih površina na području oko Leša, na obali Jadrana.

Deutsche Welle navodi da su do sada u Albaniji politički i državni funkcioneri bili nedodirljivi, čak i kada je javna tajna bila da su umiješani u korupciju ili da su aktivno sudjelovali u švercu droge.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.