Mile Prpa/Stjepan Mažar: Prva demistifikacija  mita Logora Jasenovac pokrenuta je iz malog mjesta Siverić

Vrijeme:5 min, 26 sec

 

Prva demistifikacija  mita Logora Jasenovc pokrenuta je iz malog mjesta Siverić

Umjesto akcije državnih tijela, povijesnih instituta i drugih državnih i društvenih aktera, demistifikacija Logora Jasenovac, i to onog Spomen parka u Jasenovcu, a posebno i   Jasenovac reseach instituta u New Yorku – prva je pokrenuta  iz malog (nekada rudarskog) mjesta Siverić.

Kad je na Internetu, gospodin Mile Prpa hrvatski književnik, pjesnik, slikar i filozof, ali i pravnik (inače rodom iz Siverića) primjetio isto ime Mile Prpa (r. 1915.) koji je poginuo u partizanskim jedinicama kod Rijeke, to ga je zainteresiralo kako to da se nalazi na jasenovačkoj listi žrtava, a poginuo je i zakopan u blizini grada Rijeke.

Krenuo je u istraživanje i došao do šokantnog rezultata; iz njegovog mjesta na tom spisku se nalazilo još 42 poginula Siverćana, kao i deset Siverćana koji su uglavnom i sada živi. Svi poginuli nisu nikada bili u Jasenovcu niti s njim imali ikakve veze, pače najvjerojatnije nisu ni znali da takvo mjesto i postoji. Njih 32 poginuli su u Kninu od savezničkih bombardera i zakopani su na mjesnom groblju crkve Sv. Petra u Siveriću. Za ostalih desetak žrtava, za svakoga se zna gdje je nastradao i od čije ruke je pao. To nikada nije bilo ni najmanje sporno, a nitko od njih nije ni primirisao Jasenovac.

Tada je shvatio  da u rukama ima čvrste argumente, kojima se može rušiti lažni jasenovački mit. Ubrzo osmislio je taktiku i strategiju kako to postići.

Kako je tada, dva puta godišnje, izlazio čuveni list SIVERIĆ, čekao je nekoliko mjeseci na njegov naredni broj. Tad je  list Siverić broj 2(15) 2008. objavio njegov članak Krađa žrtava– Jasenovačka „istina“Jasenovac reseach instituta u New Yorku. Iz tog članka se vidi da je taj Institut, kojeg moralno i financijski podržava Kongres SAD-a.  na svoju listu jasenovačkih žrtava stavio 42 poginula Siverćana i još dodatno deset živućih  mještana.

Nakon toga gospodin Prpa više nije djelovao samostalno u svoje ime, već u ime svih Siverćana pozivajući se  na taj članak.

Taj članak, s popratnim pismom, kojeg je u ime mještana Siverića uputio u Spomen park Jasenovac sa šest upita, i s molbom da im u roku 15 dana odgovore, u protivnom ukoliko ne odgovore ili da mještani budu nezadovoljni s njihovim odgovorom, da će na mnogim portalima i listovima objaviti OTVORENO PISMO MJEŠTANA SIVERIĆ – Spomen parku Jasenovac.

To, kratko pismo objavio je na Portalu Žrtvoslovnog društva. G. Damir Borovčak taj članak stavio je  na brojne mreže i sa svih strana zemlje i svijeta počeli su gospodinu Prpi stizati spiskovi lažnih  žrtava na jasenovačkim popisima u Newyorku i Spomen parku Jasenovac u Hrvatskoj.

Sve te liste sa stotinama lažnih i ukradenih žrtava proslijeđivao je na portal HKV koji je sve to objavljivao. Najmanje tri mjeseca Internet se naprosto zažario od tih lažnih lista i vrlo brojnih komentara čitatelja, u  kojima su davali podršku pokrenutoj akciji.

Primao je liste sa stotinama poginulih partizana, koji nemaju nikakve veze s Jasenovcom, potom svih umrlih u izbjeglištvu u El Shatu (uključujući i tek rođenu umrlu djecu) i mnoštvo drugih svih lažno pstavljenih na jasenovačke liste žrtava. Javilo se i par židovskih obitelji koji su tvrdili da su njihovi članovi istinski poginuli, ali ne u Jasenovcu i da ih zanima samo istina, a ne i državna laž o stradalima..

Na pismo gospodina Prpe, u ime mještana Siverića, Spomen park nikada nije odgovorio. Uslijedilo je vrlo oštro Otvoreno pismo mještana Siverića koje je dodatno raspalilo Internet, a objavilo ga je nekoliko najpoznatijih portala i književni list Hrvatsko slovo. Nije bilo nikakvog odgovora ni na Otvoreno pismo. Na argumente gospodina Prpe, nisu imali ni najmanji protuargument. Zapravo bili su nemoćni, priznati nisu mogli ili nisu smjeli, za rušenje tih tvrdnji nisu imali nikakav protudokaz.

Pred čvrstoćom Prpinih argumenata, poklekla su oba instituta: .

Ubrzo je Institut u Newyorku ugasio svoje web stranice, jer im je s više strana zaprijećeno podizanje tužbi kod američkih sudova.

Na izričito  traženje Otvorenog pisma mještana Siverića i pritiska čitatelja s više strana, Spomen park je popustio i svoju službenu listu stavio na Internet da je dostupna beziznimno svima u domovini i svijetu. O tome Spomen park Jasenovac izvijestio je Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća, koje je potom izvijestilo javnost da su na Internetu svima dostupni podaci o imenima jasenovačkih žrtava. To je otvorilo mogućnost brojnim povjesničarima da izvrše uvid i da ukazuju  o još mnoštvu lažnih žrtava.Tu odluku prešutjeli su svi mainstream mediji.

http://www.hkv.hr/domovini/2-svjetski-rat/3904-otvoreno-pismo-mjetana-siveria-upravi-spomen-parka-jasenovac.html

 

Za napomenuti je da je prije te akcije bilo vrlo teško doći do spiskova žrtava (i vrlo brojnih lažnih), jer je trebalo od Spomen parka Jasenovac dobiti pismeno dopuštenje za istraživanje.

Ako se dobije pismeno dopuštenje, koje se je rijetko dobivalo, istraživač je morao osobno doći u prostorije Spomen parka Jasenovac, i u njihovim prostorijama i pod strogim nadzorom vršiti provjere službenih listi žrtava.

Takvih istraživača bilo je manje nego prstiju na jednoj ruci. Ako su i nešto otkrili to nije moglo izići u javnost, jer to tada nije dopuštala Hrvatska država, koja je cijela premrežena starim komunističkim kadrovima, a da se na tisuće agenata zloglasne UDBE još i ne spominje,  koja je još bila vrlo aktivna u Hrvatskoj.

Bilo kako bilo Siverćani su prvi zakotrljali grudu snijega koja je svakim danom postajala sve veća i veća i dovela je do toga da je nitko više ne može zaustaviti, jer bitka za žrtve ubrzo je prerasla u široku frontu rata za istinu. Treba napomenuti da je ta akcija ušla i u neke  knjige hrvatskih povjesničara. Posebno treba naglasiti da prije te akcije niti jedne riječi nije bilo na Internetu o žrtvama u Jasenovcu.

Ako kao narod imamo pravo saznati za svaku sitnicu koja se dogodila  u Rimskom Carstvu, pa zaboga miloga kako ne bismo smjeli zaznati što se dogodilo u  novijoj povijesti vlastitog naroda.

(Codex moralis croaticum – Mile Prpa)

Istina je najveća svetinja, ona je jedna jedina u jednini jednine!

Istina je najveći heroj u povijesti čovječanstva i treba biti podignuta na najviši piedestal svetosti.

Onaj tko se klanja istini – pobjeđuje

(Codex moralis croaticum – Mile Prpe)

 

 

NAPOMENA: Sve dokumente o tim događanjima iz početka 2009.g. možete potražiti ako na Google samo upišete riječi “SIVERIĆ JASENOVAC”,i dobit ćete skoro pet stranica naslova samo na tu temu.  Ili, ako na Google upišete sljedeće

“OTVORENO PISMO MJEŠTANA SIVERIĆ UPRAVI SPOMEN PARKA JASENOVAC”

Zagreb, 27. listopada 2018.g

 

Priredio u  suradnji s gospodinom Milom Prpa:

 

Stjepan Mažar

 

Mile Prpa/Stjepan Mažar/Hrvatsko nebo

Odgovori