IZETBEGOVIĆ: Čović neće postići ono što želi, SIP će podjeliti mandate za Dom naroda, SDA želi ujediniti ljevicu i desnicu

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je gostujući i Dnevniku D Federalne televizije da stranka na čijem je čelu još uvijek ni s kim nije razgovarala o koaliranju, ali da je otvorena za koaliciju sa svim strankama jer je guranje SDA u opoziciju jako rizična stvar. prenosi Klix.

 

“Za sada nismo ni s kim razgovarali o koaliciji, osim usputno uz kafu. Pustili smo da se situacija hladi, još su pregrijane emocije i glave koje unose lošu atmosferu u taj ciklus koji slijedi. Zemlji treba široka koalicija jasno bazirana na programu koju čine pobjedničke stranke koje su izraz volje naroda. SDA je izraz volje bošnjačkog naroda, onog koji je branio ovu zemlju, patriotskog, to je stranka koja predstavlja bošnjački narod koji je privržen bazičnim vrijednostima Bošnjaka, vjeri i kulturi, kazao je Izetbegović.

Kazao da je sve stranke imaju razlog da krenu na SDA, da napadnu stranku koja, kako je istaknuo, drži koheziju u zemlji, a to se ne može dobro završiti.

“Priča je da SDA vodi lošu politiku 20 godina, a onda bi da preuzmu Sarajevo, grad koji je SDA dovela na razinu metropole, gdje je proračun veći nego u RS, i sad bi to trebalo da se otme od SDA. Vrijeme za iskorak i ideološko pomirenje između ljevice i desnice, vrlo rado bismo imali široku koaliciju. Ne postoji stranka s kojom ne bismo koalirali. Ljevičari su me iznenadili ovim rigidnim odnosom, bojim se da bi to moglo rezultirati krizom, sporim formiranjem vlasti, formiranjem loše vlasti, ali na nama je da pokušamo, SDA će pozvati sve da napravimo što širi front. Preduvjet je prestanak uporne svađe, reforme na bazi europskog puta i masovna izgradnja. BiH može postati najbrže rastuća ekonomija u regiji ili se može sunovratiti u svađe i razbijene koalicije ili da se pobjednička stranka pokuša gurnuti u opoziciju”, naveo je Izetbegović.

Izetbegović je izjavio da Dragan Čović, usprkos najavama i očekivanjima, neće izazvati krizu u zemlji, te da će, u najgorem slučaju, nastojati da zadrži procese do krajnjeg roka.

“Što se tiče Izbornog zakona, nisam uvjeren da će postići ono za što je zainteresiran, što se tiče SDA o tome nema govora. Što se tiče uspostave Doma naroda, Središnje izborno povjerenstvo ima obvezu podijeliti mandate i ono će to uraditi”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović vjeruje i da će novi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik biti odgovorniji jer zastoj nikome ne odgovara.

Što se tiče njegovog političkog angažmana nakon odlaska iz Predsjedništva BiH, kazao je da će razmisliti o angažmanu o Domu naroda.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori