PREDSJEDNIŠTVO MATICE HRVATSKE: Krajnje vrijeme da se u zaštitu legitimnih prava Hrvata u BiH uključi šira međunarodna zajednica

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

 

Predsjedništvo Matice hrvatske oglasilo se povodom nedavno održanih izbora u Bosni i Hercegovini. Izjavu Predsjedništva Matice hrvatske prenosimo u cijelosti:

 

Nakon objave izbornih rezultata za članove Predsjedništva BiH, a i s obzirom na moguće manipulacije pri sastavljanju gornjih domova Federacije i države BiH, Matica hrvatska osjeća potrebu izraziti duboku zabrinutost za legitimna prava i buduću perspektivu života, ostvarivanja legitimnih prava pa i dugoročnog opstanka hrvatskoga naroda u susjednoj državi.

Matica hrvatska napose je zabrinuta zbog očitih potkopavanja konstitutivnosti i ravnopravnosti hrvatskoga naroda. Istodobno izražava i zabrinutost za opstanak BiH kao ustavom uređene države, budući da se u političkoj praksi čak ignoriraju odluke Ustavnoga suda BiH o obvezi promjene izbornoga zakona, što za posljedicu ima diskriminaciju daytonskim ustavom utvrđenih prava hrvatskoga naroda.

Konstitutivnost i ravnopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata, treba podsjetiti, bile su i uvjetom međunarodnoga priznanja BiH. Ovi izbori pokazuju da su te premise grubo opstruirane. U Predsjedništvo BiH nije izabran kandidat iz reda hrvatskog naroda koji je osvojio više od 80 posto glasova Hrvata, nego onaj koji je izabran bošnjačkim glasovima.

Matica hrvatska smatra da je krajnje vrijeme da se u zaštitu legitimnih prava hrvatskoga naroda u BiH uključi šira međunarodna zajednica, te da Republika Hrvatska kao jedna od triju potpisnica Daytonskoga sporazuma nipošto ne bi smjela pasivno promatrati njegovu ustrajnu iznevjeru, a koja je počela već prije nepuna dva desetljeća derogiranjima nekih odredaba toga sporazuma i iz njega proizlazećih zakonskih i provedbenih rješenja.

Matica hrvatska nacionalna je kulturna ustanova svih Hrvata, bez obzira na to gdje prebivaju. Republika Hrvatska matična je država hrvatskoga naroda u svem obuhvatu toga pojma.

Hrvati u BiH jezično su, kulturno i identitetski pripadnici svoga naroda kao jedinstvene zbilje u prostoru u vremenu. Matica hrvatska i dalje će stoga svojim djelovanjem neumorno podupirati svoje ogranke u BiH i sustavno štititi, jačati i nadograđivati kulturni identitet hrvatskoga naroda, koji je k tomu najmalobrojniji i najugroženiji, iako najstariji narod u BiH. Ne s ciljem razdvajanja hrvatskih ljudi od drugih, nego s ciljem prosperitetna suživota svih građana te učvršćivanja društva koje jamči vladavinu prava, u kojem se provode demokratska načela te se poštuju identitet svakoga konstitutivnoga naroda i pripadajuća osobna i skupna prava.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)