Njemačku vladajuću koaliciju očekuje nova katastrofa na regionalnim izborima?

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

 

Vladajuća koalicija u Njemačkoj priprema se na još jednu izbornu katastrofu uoči regionalnih izbora u Hessenu.Kako javlja Guardian, predizborne ankete sugeriraju da će glasači kazniti već poljuljanu vladajuću koaliciju Angele Merkel.

 

Dodaju kako bi loš rezultat na izborima za veliku koaliciju u Njemačkoj mogao označiti novu krizu, a javljaju i kako predizborne ankete pokazuju strmi pad podrške za CDU ali i za SPD.

Obje stranke sada pokušavaju umanjiti važnost regionalnih izbora, posebno s obzirom na to da su već doživjele poraz na izborima u Bavarskoj.

Hessen je važan jer je u njemu financijski centar njemačke, grad Frankfurt. U posljednjih 20 godina Hessenom su vladale razne koalicije koje je u pravilu predvodio CDU, ali prema novim anketama potpora za CDU sad iznosi samo 26 posto, što predstavlja pad od 12 posto u razdoblju od 2013. do 2018. godine.

Merkel pokušava umanjiti važnost regionalnih izbora

Ako na izborima u Hessenu CDU ne osvoji dovoljno glasova za formiranje koalicijske vlade, moglo bi doći do rušenja premijera te države koji je iz CDU-a i koji je blizak saveznik Angele Merkel. Takav ishod mogao bi dovesti do revolta protiv Merkel i njezinog tima unutar stranke, dok njemački mediji javljaju kako bi je to moglo koštati i ključnih glasova na unutarstranačkim izborima za šefa stranke.

Guardian dodaje kako Merkel pokušava umanjiti važnost regionalnih izbora, iziritirana napisima o kraju njezine vlade.

“Ne možemo od svakih regionalnih izbora raditi male nacionalne izbore. To je pogrešno. Puno je toga u igri za građane Hessena”, rekla je Merkel regionalnim medijima.

No, Merkel osim problema u stranki može strahovati i od većih posljedica. Primjerice, ankete pokazuju SPD na drugom mjestu kao i Zeleni koji drže 21 posto glasova što je pad od devet posto od zadnjih anketa.

Takav pad može biti veliki udarac za stranku, posebno nakon gubitka vlasti u Bavarskoj.

Može li doći i do prijevremenih nacionalnih izbora?

Guardia piše i da bi gubitak izbora u Hessenu mogao pokrenuti SPD da izađe iz koalicije u Berlinu što bi moglo dovesti do nacionalnih izbora.

“Velika koalicija je simptom problema koji je puno veći. Ali ako osjetimo da se koaliciju ne može spasiti te da nije moguće raditi, moramo povući crtu. U nekom trenutku ćemo morati odlučiti o tome”, rekao je šef mladeži SPD-a, Kevin Kuhnert za Der Spiegel.

Iako ekonomija u Hessenu cvate, a nezaposlenost je niska, glasači su svejedno otišli ekstremno desno. AfD tako u toj regiji trenutno stoji na četvrtom mjestu s 13 posto glasačke podrške. To znači da može po prvi puta ući u parlament Hessena.

No, kao i u Bavarskoj, očekuje se da će u Hessenu veliki pobjednici biti Zeleni koji su udvostručili svoju potporu u toj državi te imaju najveću potporu od 2011. godine kada im je potpora porasla nakon eksplozije u Fukushimi.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)