Čović upro prstom u tvorce Komšića i pokvario mu plan s uredom

Vrijeme:3 min, 28 sec

 

 

Čović je rekao kako najave Željka Komšića u kampanji o zatvaranju njegova ureda u Mostaru i davanja na korištenje studentima promašena priča.

 

Nositelj projekta ponovnog izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH bila je struktura političkih stranaka okupljena oko SDA, rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović u emisiji Argumenti mostarske Naše TV.

”Oni su osmislili projekt, financirali ga, kontrolirali do zadnjeg dana i motivirali one izvan politike da rade na ovom projektu. Bilo je onih izvan politike koji su radili na ovom projektu, koji nemaju veze s politikom, a koji nešto znače unutar bošnjačkog naroda. Ne da nešto znače, nego su nositelji duhovnog izričaja Bošnjaka u BiH, koji su to vrlo sustavno organizirali. Da je trebalo još 100.000 glasova, bilo bi još 100.000 glasova (za Komšića)”, rekao je Čović.

Naveo je kako je riječ o organizaciji koju se ne smije podcijeniti, ”pogotovo jer ruši temelje daytonske BiH, onda ju se ne smije omalovažiti ni na bilo koji način”.

”S jedne strane smo znali da će se ovo dogoditi, ali smo se nadali da ćemo imati razuma kod političkih elita Bošnjaka. Nije ovo samo za zlo”, rekao je Čović.

Naveo je kako je ovo osnažilo HNS i ideju o zajedništvu iako su mnogi mislili da će HDZ BiH zbog izbornih rezultata pokazati aroganciju.

”Zatvorili smo stranicu kampanje. Što je tko kazao, kazao. Neka sam sebe i preispituje. Neka vidi što je govorio i o meni i hrvatskom narodu. HNS do kraja u zajedništvu izlazi u borbu da ostvari jednakopravnost s druga dva naroda u BiH. Drugačija je poruka prema svim drugima kada nastupate zajedno pogotovo s ovim legitimitetom a to je približno 98 posto hrvatskog glasačkog tijela artikuliranog kroz ova tri bloka koja su izašla na izbore”, rekao je Čović.

Kaže kako će sve hrvatske stranke u ovom ambijentu morati prilagoditi svoje ponašanje.

”A iskustava imamo. Sjetite se Hercegovačke banke, Hrvatske samouprave. Moramo jednostavno na ovom iskustvu koje imamo, na ovoj snazi potpore Hrvata preuzeti odgovornost za hrvatski narod. To hrvatski narod očekuje od nas. Ne smije biti nikakvih avantura, nikakvih istupa koji neće odražavati ono što jest duh hrvatskog naroda u BiH, najstarijeg naroda u BiH, najvećeg naroda u BiH, koliko god smo malobrojni”, rekao je u Argumentima, Čović.

Govorio je i o televizijskom kanalu na hrvatskom jeziku te rekao kako je projekt definiran i pri kraju. ”Stvari na planu rtv-servisa na hrvatskom jeziku idu dosta dobro”, rekao je Čović i izrazio uvjerenje da će do Božića imati ”pravni, tehnički, kadrovski i prostorni plan za televiziju na hrvatskom jeziku”.

”Želimo okupiti sve ono što želi biti na tom projektu”, rekao je te dodao kako će to biti ”nešto kao HNS u medijskom prostoru”. ”To je obećanje koje u naredna dva mjeseca mora zaživjeti”, rekao je.

Govorio je, između ostalog, i o Aluminiju te rekao kako menadžment i uprava moraju pronaći kvalitetno rješenje da tvrtka bude tržišno održiva, tvrdeći kako se politika nije miješala i da se neće miješati u poslovanje.

”Rijetko sam ulazio u problematiku. Ništa tu nije riješeno, da budemo odmah jasni. Aluminij je nacionalni i strateški interes BiH ali i hrvatskog naroda u BiH. To znači da mu se mora dati punina. Nije dovoljno osigurati energiju. Mora to biti jedan projekt koji tržišno drži vodu. Menadžment mora promijeniti pristup vođenju tvrtke kao takve. Aluminij će morati prerađivati”, rekao je.

”Jedina je politika očuvati Aluminij. Dali smo maksimalnu potporu. Kupili smo tri mjeseca da moramo raditi reorganizaciju da nakon toga politika stane iza toga. Nikad neću prelaziti prag svojih osobnih ovlasti, ali će se svi morati okrenuti strateškom projektu, naći rješenja koja drže vodi i spasiti Aluminij od tržišnih udara. Sve je unakaženo u zadnjih desetak godina”, rekao je i dodao kako će obvezati sve one koju su preuzeli odgovornost za mostarsku tvrtku.

Čović je rekao kako najave Željka Komšića u kampanji o zatvaranju njegova ureda u Mostaru i davanja na korištenje studentima promašena priča te je potvrdio da će se taj ured od 1. studenog pretvoriti u ured Predsjedništva HNS-a.

 

Vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori