“HRVATI IMAJU ODGOVOR”KOMŠIĆ PROTUUSTAVAN Čović: Nema uvjeta za uspostavu vlasti, nužno je izmijeniti Izborni zakon

Vrijeme:4 min, 19 sec

 

 

Tijekom stanke u zasjedanju Predsjedništva HNS-a BiH Čović se obratio novinarima kazavši kako je izbor Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskoga člana Predsjedništva biH i nelegalan i nelegitiman, ali i kako Hrvati imaju odgovor na takvo protuustavno djelovanje bošnjačkih političkih elita.

 

Trenutno nema uvjeta za formiranje vlasti na višim razinama s obzirom na to da nemamo dijelova Izbornoga zakona BiH koji regulira izbor izaslanika u Dom naroda FBiH, izjavio je danas u Mostaru predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović.

Tijekom stanke u zasjedanju Predsjedništva HNS-a BiH Čović se obratio novinarima kazavši kako je izbor Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskoga člana Predsjedništva biH i nelegalan i nelegitiman, ali i kako Hrvati imaju odgovor na takvo protuustavno djelovanje bošnjačkih političkih elita.

„Imamo odgovor hrvatskog glasačkog tijela u BiH, procjena je da je više od 98 posto hrvatskih birača glasovalo za stranke koje su u sastavu HNS-a. Od tog biračkog tijela oko 84 posto je dalo potporu mojoj malenkosti u utrci za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. Tijekom sjednice Predsjedništva HNS-a naglasili smo kako je neprihvatljivo i iritantno te politički neodgovorno sustavno promišljanje jasne strategije kako birati Hrvatima političke predstavnike na svim razinama vlasti“, rekao je Čović govoreći o tomu kako su bošnjačke političke elite imale jasan plan nametanja Komšića.

„To je protuustavno djelovanje i u suprotnosti sa presudama Ustavnoga suda BiH (predmet Ljubić) koje govore o legitimnom predstavljanju na svim administrativnim razinama. Jasno smo kazali kako HNS ostaje do kraja jedinstven. Mi ćemo zajedno, kroz HNS, promišljati kako zaštiti poziciju hrvatskoga naroda u BiH kao konstitutivnog i jednakopravnog naroda. Sve stranke su podržale takav pristup“, precizirao je Čović.

Na sjednici Predsjedništva HNS-a bili su prisutni i predstavnici stranka koje su samostalno išle na izbore poput HDZ-a 1990 i HRS-a.

Čović je istaknuo kako danas ne postoje pretpostavke za uspostavu vlasti jer je Ustavni sud izvan zakona stavio dijelove Izbornoga zakona koji reguliraju izbor izaslanika u Dom naroda parlamenta FBiH.

„Ti dijelovi Izbornoga zakona još nisu popunjeni. S te strane jasna je poruka da je izbor hrvatskoga člana Predsjedništva neustavan i nezakonit i nelegalan i nelegitiman. Stvorio se krajnje neprihvatljiv ambijent u BiH koji nudi nestabilnost. Predstavnici HNS-a, bez izuzetka, žele dalje stvarati ambijent zaštite prava hrvatskoga naroda, europskoga puta BiH te BiH koja nikad neće biti jednonacionalna, građanska i unitarna. BiH mora odražavati ono što je preambula Ustava BiH“, izjavio je predsjednik HNS-a BiH.

Kazao je i kako ne postoje uvjeti za zakonitu uspostavu vlasti jer danas nemamo Izbornoga zakona koji to regulira.

„Želimo osigurati da BiH normalno funkcionira i da hrvatski narod na svakom dijelu teritorija uživa svoja ustavom zajamčena prava konstitutivnog naroda. Želimo do kraja usuglasiti stav HNS o ovim problemima. Što se Doma naroda FBiH i uspostave vlasti tiče, mi danas nemamo uvjete za formiranje vlasti. Nismo u skladu s Ustavom izabrali ni članove Predsjedništva BiH, nemamo mogućnost uspostaviti vlast na razini entiteta. Ustavni sud je tu nedvosmislen: Parlament BiH treba usvojiti izmjene Izbornoga zakona koje će osigurati legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama“, rekao je.

U obrazloženju odluke u predmetu „Ljubić, pojasnio je, Ustavni sud govori o konstitutivnosti kao krovnom načelu Ustava.

„To će se morati uvažiti pri izmjenama Izbornoga zakona. Znali smo da toga nemamo i prije izbora i da ćemo nakon izbora imati prazninu. To sad moraju riješiti naše unutarnje snage iz BiH“, izjavio je Čović.

Odbio je, pak, komentirati izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića (SDA) da se hrvatski premijer Andrej Plenković i Hrvatska miješaju u unutarnje stvari BiH.

„Ipak, zanimljivo je kako neke članice EU mogu davati svoje stavove o BiH, a kad to kaže zemlja koja nam je ujedno i prvi susjed te supotpisnik Daytona, onda to biva protumačeno kao miješanje u unutarnje stvari BiH. Pojedinci se trebaju odlučiti što jest a što nije miješanje. Sve ono što je Plenković rekao apsolutno podržavam, jer to je interes BiH“, rekao je.

Izjavio nje i kako se jako dobro razumije s Miloradom Dodikom, novoizabranim srpskim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SNSD-a.

„Uvjeren sam da se Dodik i ja dobro razumijemo. Imamo različite stavove o nekim pitanjima, ali se dobro razumijemo po pitanjima Izbornoga zakona, osiguranja legitimnog političkog predstavljanja. Vrlo skoro ćemo imati razgovore i s drugim kolegama oko toga kako zaštiti BiH od ovakvog grubog nasrtaja na ustavnost izborom hrvatskoga člana Predsjedništva bošnjačkim glasovima, koji je bio sustavno pripremljen i logistički praćen. Ušli smo u jednu krizu kakvu dugo vremena nismo imali na ovoj razini“, rekao je te dodao kako su bošnjačke elite naumile provesti takav proces na više razina, ali i da su samo djelomično uspjeli u svojoj nakani.

„Međutim, ovime su otvorili i mnoga pitanja koja se sada trebaju riješiti. Što se tiče partnerstva s bošnjačkim strankama, njega će definirati izborni legitimitet. U hrvatskom narodu sada imamo stopostotnu potporu projektu HNS-a. Sve ćemo okupiti kroz taj projekat, čak i ovom malo stranaka koje su ostale po strani. Želimo da legitimni politički predstavnici i Srba i Bošnjaka budu za stolom kad budemo razgovarali kako riješiti ovo krizu a to je minimalno rješavanje problema izbornoga zakonodavstva“, rekao je Čović.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)