Sanader osuđen u aferi Hypo

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

 

Bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera na Županijskom sudu sutkinja je proglasila krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hypo. Određena mu je kazna od dvije godine i šest mjeseci, te državi mora vratiti 3,6 milijuna kuna koje je protupravno pribavio.

 

U kaznu se ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru.

Sud Sanadera tereti da je u slučaju HYPO, u kojem je optužen za ratno profiterstvo, kao mito uzeo 3 milijuna 600 tisuća kuna od austrijske banke.

Pred kraj suđenja tužiteljstvo je Županijskom sudu predalo optužnicu s manjim izmjenama činjeničnog opisa u kojoj je ostala ista pravna kvalifikacija, pa se Sanader ponovno očitovao o krivnji, ustvrdivši kako optužbe po kojima je primio mito od austrijske Hypo banke nemaju veze s istinom. Odgovarajući na optužbe tužiteljstva po kojima je on bio ovlašten za pregovaranje s bankom od koje je dobio proviziju u zamjenu za ulazak banke na hrvatsko bankarsko tržište, Sanader je kazao da takve ovlasti nema zamjenik ministra, već ministar.
U to vrijeme najpovoljnije kamatne stope iznosile su 18%, dok su kamate koje je Hrvatska dobila od Hypo banke bile manje za deset posto, rekao je Sanader i upitao zašto bi banka onda uopće nekome dala proviziju za davanje povoljnog kredita.

Ustvrdio je kako je jedina banka koja je htjela Hrvatskoj dati kredit bila Hypo banka, i to na pritisak tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka.

Druga presuda bit će u 14 sati za slučaj HEP-DIOKI, u kojem je optužen da je pokojnog Ivana Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Sanader i nekadašnji vlasnik Diokija Robert Ježić u ponedjeljak su u svojim obranama još jednom odbacili krivnju za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu Hrvatske elektroprivrede (HEP), a presuda u ovom slučaju trebala bi biti objavljena u ponedjeljak 22. listopada.

Nisam nikome davao upute ni naloge za jeftiniju struju To nisam ni mogao kao predsjednik vlade, kazao je Sanader, nakon čega je u sudnici puštena snimka njegove obrane u tužiteljstvu iz veljače 2012.

Riječ je o slučaju u kojem je bivši premijer uz Ježića, nekadašnjeg prijatelja, a potom i krunskog svjedoka Sanaderove optužbe u slučaju Ina-MOL, bio terećen zajedno s preminulim direktorom HEP-a Ivanom Mravkom. Kako Mravka za života Sanaderovi odvjetnici nisu uspjeli ispiti, a on je u iskazu tužiteljstvu teretio bivšeg premijera, ustraju u tvrdnji da postupak treba obustaviti.

 

HRT/Vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori