Kinezi zagrijani za gradnju nacionalnog stadiona i akademije za menadžere u Hrvatskoj?

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

 

Agencija UN-a, u kojoj većinu drže Kinezi, zagrijana je za izgradnju nogometne akademije za menadžere i nacionalnog stadiona. Ivan Herak, koji je uključen u pregovore, predložit će da se gradi u Poreču

 

Tek što su se u Hrvatskoj stišale najave oko gradnje nacionalnoga stadiona nakon sjajnog uspjeha na SP-u, priču su, i to ozbiljno, podgrijali Kinezi koji su spremni uložiti u veliki projekt na našem tlu, veći i od samoga stadiona, pišu 24sata.

UNIDO-ISEC, agencija Ujedinjenih naroda koja se primarno bavi transferom solarne energije te ima posebni sportski odjel, još prije godinu dana započela je s razgovorima oko mogućeg poslovnog ulaganja u Hrvatskoj. Pokretači cijele priče bili su Mario Rendulić, direktor Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije, te Ivan Herak, koji je u HNS-u bio glavni čovjek za strateško planiranje. U toj agenciji Kinezi kontroliraju 70 posto fonda…

– Oni su oduševljeni našim uspjehom u Rusiji i smatraju da imamo dobar upravljački model u nogometu, formu uspjeha u selekciji i edukaciji nogometaša koje su rezultirale da tako mala zemlja ostvari tako velik uspjeh – kaže nam Herak.

Kinezi bi, dakle, primarno izgradili kamp, odnosno akademiju za menadžere koji bi upravljali nogometom, a polaznici bi dolazili i iz inozemstva, pogotovo iz slabije razvijenih zemalja članica Ujedinjenih naroda.

– Ta akademija bila bi dva koplja iznad inače dobre nogometne akademije u Hrvatskoj koja je ipak “samo” ustanova za obrazovanje odraslih. Kolokvijalno rečeno, mi smo autoškola, a oni bi htjeli visoku školu – dodaje Herak.

U sklopu tog projekta ulagači s Dalekog istoka žele izgraditi i nacionalni stadion, koji je rak-rana našeg nogometa. I nude nešto drugačiju ideju: obnovljiv izvor energije.

– Izgradili bi stadion na principu solarnih panela, s obzirom na to da su u tom smjeru najdalje otišli. Imaju svoje materijale i vjeruju kako ga mogu napraviti puno jeftinije nego drugi – ističe Herak.

Sam projekt izgradnje akademije moguće je, ali nije i nužno vezati za stadion. A gdje će on biti? O tomu s ulagačima još nije bilo govora.

– Lokacija treba biti imovinsko-pravno čista, u vlasništvu grada, države ili privatnika, na kojoj je prostorno-planski dozvoljena gradnja i koja se nalazi na mjestu na kojemu se može samoodržavati, ne primjerice u Ogulinu ili Otočcu, koji su dio godine pod snijegom – tvrdi Herak.

Herak tu vidi šansu za Istru koja se nalazi u idealnom prometnom položaju, blizu Slovenije i Italije, a preko pulske zračne luke i s cijelom Europom.

– Bude li me netko pitao, predožit ću Istru, odnosno Poreč, gdje se reprezentacija neka pripremala – rekao je Ivan Herak.

Kineski su ulagači, kaže, ozbiljni i znaju što žele, a samo mi sami mogli bismo si zakomplicirati posao. S njihove je strane već stiglo pismo namjere u Hrvatsku u kojoj izražavaju spremnost za poslovnu suradnju.

Uskoro bi hrvatska delegacija, u kojoj je i Herak, trebala otići na međunarodnu konferenciju u Peking, gdje će o tomu biti riječi. U Kini upravo sada tim povodom boravi i predsjednik HNS-a Davor Šuker. Sve je, dakle, izvjesnije da će Hrvatska dobiti nogometni centar svjetskih razmjera…

 

Vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)