Kako Radio Slobodna Europa sustavno radi na proizvodnji sukoba između Hrvata i Bošnjaka

Vrijeme:3 min, 53 sec

 

 

Radio Slobodna Europa već dulje vremena radi na razgradnji BiH. Sad su otišli i korak dalje.

 

Radio Slobodna Europa već dulje vremena radi na proizvodnji sukoba Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, a time i na razgradnji BiH, pri tom redoviti sotonizirajući hrvatski narod jednako kao i hrvatske političke elite.

No, nakon ovih izbora, urednici, novinari i voditelji RSE ubacili su u “višu brzinu” te intenzivnije nego ikad rade na proizvodnji među-nacionalnog sukoba u Federaciji BiH.

Tako su se u nedjelju 21. listopada u emisiji Most bavili sve izglednijom postizbornom krizom u BiH, a naslov transkripta emisije koji su objavili na web stranicama nosi naslov “Ko podstiče sukob hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH?“. Sve su začinili i fotografijom  s prosvjeda u Mostaru povodom nelegalnog i nelegitimnog izbora Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Sama oprema teksta jasno sugerira mišljenje redakcije o pitanju iz naslova.

Voditelj emisije Omer Karabeg za goste je doveo glasnogovornike bošnjačkog nacionalizma i velikobosanskog unitarizma Nevena Anđelića i Jasmina Mujanovića koji su raspredali o političkoj situaciji u zemlji.

Uzrok aktualne krize u BiH je činjenica da su Bošnjaci nametnuli političkog predstavnika Hrvatima, ali RSE gradi vlastitu paralelnu stvarnost.

Tako Karabeg postavlja sljedeće pitanje i pri tom ne osjeća nikakav stid:

“Najveću krizu izaziva izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva. Taj izbor ne priznaje najveća hrvatska stranka HDZ. Tim povodom su u Mostaru, Grudama, Čapljini i Posušju održani masovni protesti, a mnoge opštine u kojima je HDZ na vlasti poručile su Komšiću da je nepoželjan na njihovoj teritoriji. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović najavio je da se neće formirati vlast u Bosni i Hercegovini dok se ne promijeni izborni zakon. Pošto oko toga nema saglasnosti, da li to značiti dugu blokadu institucija u Bosni i Hercegovini?”

U prvom redu izbor Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva ne priznaje hrvatski narod, a ne HDZ ili Dragan Čović. Potom, Komšić je nepoželjan tamo gdje žive Hrvati, a ne gdje je HDZ na vlasti; izmjene izbornoga zakona nisu pitanje nečije volje (bošnjačke), nego su pitanje provedbe presude Ustavnoga suda BiH koji je poništio dijelove Izbornoga zakona. No, što drugo očekivati od bezobraznih propagandista?

Na navedeno pitanje Anđelić daje odgovor kojim pokušava relativizirati cijelu stvar na način svojstven neinformiranom a zlonamjernom “analitićaru”.

Tako u priču uvodi Srbe iz FBiH i njih uspoređuje s Hrvatima. Biva, ni Srbi iz FBiH nemaju svoga člana Predsjedništva pa se ne bune. Pa što je sa Romima i Židovima, veleumno se pita Anđelić. Potom iznosi i sirovu laž da je HDZ BiH odbijala promjene Izbornoga zakona. Niti jednom riječju ovaj “analitićar” ne spominje krovno načelo Ustava BiH – konstitutivnost, niti presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić, ali niti činjenicu da je Komšić uistinu izabran bošnjačkim glasovima te da sada Bošnjaci imaju dva člana Predsjedništva BiH.

Potom voditelj Karabeg trabunja o tomu da će HDZ raditi blokade pri formiranju vlasti, a ne spominje da je izvjesna blokada posljedica činjenice da nema pravila prema kojima bi se popunio Dom naroda FBiH. Nema ih jer ih je Ustavni sud poništio jer su bila suprotna Ustavu BiH, a bošnjačka elita odbila provesti izmjene u Parlamentu BiH.

No to ne smeta ni Karabega ni Anđelića koji nastavljaju trabunjati kako visoki predstavnik i Amerika “moraju nešto da urade”, kako Brisel treba napasti Hrvatsku a onda i na hrvatsku politiku u BiH.

Karabeg ispravno primjećuje, ali to je samo finta, da izbor Komšića izaziva sukobe između hrvatskoga i bošnjačkoga naroda. Tu upada Mujanović da dezavuira javnost.

“Kada pogledate brojke, Željko Komšić je dobio značajan broj glasova u područjima BiH gdje skoro ekskluzivno žive Hrvati. Kada uzmemo u obzir i glasove koje je dobio kandidat stranke HDZ 1990, onda je jasno da HDZ Dragana Čovića ne može sebe da proglašava za ekskluzivnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH”, slagao je netrpnuvši Mujanović.

Dakle, Komšić je od Hrvata dobio svega nekoliko promila glasova što je na razini statističke greške. Istovremeno, Čović je dobio podršku preko 80 posto Hrvata izašlih na izbore. No, ono što iz Mujanovićevog stava proklijava je negiranje konstitutivnosti hrvatskome narodu u BiH, što je samo po sebi protuustavno i protudejtonsko djelovanje.

Potom Mujanović  izjavljuje i da bi HDZ mogao izazvati neku sigurnosnu krizu. Jasno je, dakle, tko prema mišljenju ovog “analitićara” “zavađa narode”.

Potom ide red nebuloza o odnosu službenoga Zagreba prema Komšiću, o Neumu kao Monte Carlu, o Rusiji i Krimu itd.

Radio Slobodna Europa, dakle, sistematski sotnizirajući hrvatski narod, nepriznavajući načelo konstitutivnosti, a time ni Ustav BiH već godinama radi na proizvodnji sukoba između Hrvata i Bošnjaka te Bošnjaka i Srba u BiH.

Sramota je jedan tako “ugledan” medij.

 

R.I./Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)