Marin Topić o Komšiću: Ako te ista zmija iz istog grma ujede dva puta, onda si ti budala. Ako te ista zmija iz istog grma ujede treći put, onda je zmija budala. Nije onda više ni do tebe nego do zmije!

Vrijeme:5 min, 12 sec

 

 

Razgovor s velikim umjetnikom i vrhunskim analitičarem Marinom Topićem.

 

Reakcije na izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH od strane Bošnjaka još uvijek se ne smiruju. O proteklim izborima i onome što se na njima dogodilo razgovarali smo za Pogled.ba s velikim umjetnikom, ali i vrhunskim analitičarem Marinom Topićem.

Je li Željko Komšić vaš predsjednik?

Ne

Ali kažu iz Sarajeva da jest…

Meni ni Tito nije bio predsjednik. Tome zlikovcu je na sprovod došla cijela planeta, ali nikada nije bio moj predsjendik. Moj predsjednik na Zemlji je Isus Krist kao bogočovjek, a zemaljski će biti uvijek onaj koji ima većinu moga naroda. Čak i ako narod nema federalnu jedinicu i politička prava. Predsjednik je onaj koga jedan narod izabere. Hrvati nisu izabrali Komšića.

Kažu da je njegov izbor i po zakonu…

Taj zlikovac Tito je govorio kako ne prizna sud države nego svoje partije. Ja priznam samo sud svoga hrvatskog naroda, kakav god on bio. Zato mi ne predstavlja ništa odluka suda u Haagu, ni ovih ovdje sudova. Uvažavam samo ono što narod kaže.

Treću put Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ima li i odgovornosti Hrvata u tome s obzirom da se ovaj scenariji tri puta ponavlja?

Ima ona narodna “ako te ista zmija iz istog grma ujede dva puta, onda si ti budala. Ako te ista zmija iz istog grma ujede treći put, ona je zmija budala”. Nije onda više ni do tebe nego do zmije. Ovo je prvi slučaj sa Komšićem da je ista zmija isti objekt ujela tri puta. Bošnjačka politička elita, podržana od strane dva veleposlanstva koja mrze Hrvate, a to je američko i britansko, podupiru tu zmiju koja Hrvate ujeda. Bošnjaci nisu toliko glupi da ovo rade bez potpore ranije navedenih.

Je li točno da je Islamska zajednica naredila da se glasuje za Komšića? 

Naravno. Nalog je bio da dvoje glasaju za Džaferovića, a jedan za Željka. Bošnjaci u BiH trebaju shvatiti da nemaju niti jednog istinskog prijatelja osim Hrvata. Ali nikako da to shvate. Oni se Srba boje, a nas mrze. Ne može biti slučajno da svi mediji u Sarajevu nas mrze i smatraju da smo mi fašisti. Sva ta priča se može sažeti u dva pozdrava. Jedan je  Allahu ekber, drugi je smrt fašizmu. Znači, imate spoj islamskog fundamentalizma i jugoslavenskog neokomunizma koji je uvijek bio neprijatelj katolika. A Hrvati su 99,9 posto katolici.

Kako gledate na novi saziv Predsjedništva BiH?

U Predsjedništvu sada imate jednog putinovog igrača i dvojicu “erdogana”. Znači, Rusi i Turci dolaze iznad Dubrovnika i Makarske. Hrvatska slušajući američko i britansko veleposlanstvo u Zagrebu došla je u tu poziciju. Hrvatska se uspjela vratiti na Požarevački mir iz 1718. po kojoj je napravljena granica ovakve BIH. Znači, ušli smo u zonu Osmanskog carstva i Velike Rusije. S druge strane, imali smo Jadranka Prlića i njegove komuniste koji su sve kompetencije prenijeli u Sarajevo radi svojih interesa. Tim ljudima treba suditi jer su nas doslovno predali političkom Sarajevu.  One u Zagrebu treba pitati je li nas podržavaju u punom kapacitetu ili ne. Ja nemam dojam nam u cijelosti čuvaju leđa. Nas je stigla kletva “daboga te Amerika branila, a Rusija hranila”. S obzirom da prestajemo biti politički subjekt ne bi se čudio da se ostvari i ona pjesma “Amerika i Engleska biti će zemlja proleterska”. Da Trump nije došao na vlast mislim da bi se to i ostvarilo.

Hoće li Dodik štititi interese Hrvata?

Dodik je meni simpatičan, ali ne možemo reći da će on više slušati Dragana Čovića, s kojim ima korektne odnose, od Vučića i Putina.  Mi sada ovisimo od Dodika i to je naša stvarna pozicija. On je sada naš predstavnik u Predsjedništvu BIH. Ali se mi ne pitamo i izgubili smo svoju suverenost.

Što dalje?

Sazvat Hrvatski narodni sabor BiH, pridodat mu svu našu intelektualnu, crkvenu i gospodarsku elitu i odrediti što ćemo dalje raditi. Odluka ne može biti jednoga čovjeka nego svih predstavnika našega naroda. Na taj skup treba doći i gospoda iz Hrvatske da kažu koliko nas podržavaju. Ako te potpore nema onda je vrijeme da pakujemo kofere i nakon 14 stoljeća svi idemo odavde.

Što bi vi odlučili? 

Mi smo Herceg Bosnu unijeli u BiH. Ako se sporazum po kojem smo Herceg Bosnu unijeli u BiH ne poštuje, onda taj sporazum trebamo raskinuti. Herceg Bosna treba biti na euroatlanskom putu i dio Europske unije, a ostali neka rade što žele. Naša područja nikada ne mogu pripadati Rusiji ili Turskoj. Po meni to treba biti prva odluka HNS BiH.

A ako se to ne dogodi?

Imati tisuće načina borbe protiv nasilja kojem su Hrvati trenutno podvrgnuti. Samo trebamo izabrati način kako se ovome oduprijeti.

Jesu li zadnji događaji pokušaj radikalizacije Hrvata kako bi se opravdali neki procesi koje bošnjačka politička elita pokušava provesti?

Apsolutno. Ćiro ima izraz galvanizacija. Mi ovaj prostor trebamo galvanizirati. I cijeli hrvatski narod. Stara politika je to muslimana. To je radio i Alija. Srbi i Hrvati se trebaju sukobiti, a on bi ih mirio i sebe širio. Mi smo trebali u ratu Srbe protjerati do Drine, a onda bi hrvatske vojnike već oko Nevesinja uhićivao zbog ustašluka. I sada je isto.

Ima li građanskih stranaka u BiH?

Nema građanskih stranaka. I one pokušavaju Hrvate otjerati u radikalizaciju. I ako to uspije, onda bi ponovo slali tenkove na nas kao na Hercegovačku banku.

Mislite da bi se usudili to ponoviti?

Da, to je još moguće. Englezi samo to čekaju.

Kakav bi odgovor bio Hrvata?

Ništa, nemamo snage.

Crne su vam prognoze…

Crno, ali realno. Evo imamo izvanredne izborne rezultate i opet ne možemo imati člana Predsjedništva BIH i upitan nam je Dom naroda u Federaciji BiH. Komšić je dio projekta SDA, a ove “građanske” stranke nam pokušavaju uzeti Dom naroda. Samo treba promijeniti Izborni zakon i sve smo riješili. Zato bošnjačke političke elite to izbjegavaju uraditi na način kako je to naložio Ustavni sud.

Kako vidite BiH iduće četiri godine?

Katastrofa, Jedino će biti zabavno gledati što će Dodik raditi u Predsjedništvu BiH. I Kusturica. Još da dovedu Neleta imali bi Nadrealiste opet. Samo nam nedostaje izravni prijenos sjednica i nadam se da će Dodik to omogućiti. Ako se može prenositi Parlament, zašto ne i Predsjedništvo BIH.

 

vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori