OPORAVAK HERCEGOVAČKOG DIVA Aluminij zadovoljan mjerama Vlade FBiH: Najvažnije je dobiti struju po normalnim cijenama

Vrijeme:2 min, 45 sec

 

Najvažnije je da je Vlada FBiH zauzela stav da je Aluminij tvrtka koja mora nastaviti raditi i da je interes radnika na prvom mjestu. Raduje nas i mjera kojom se najavljuje povećanje proizvodnje kao i mjera da će se za Aluminij osigurati opskrba strujom po konkurentnim cijenama. To je rješenje svih naših problema, rekao je Dražen Pandža, generalni direktor Aluminija d.d. Mostar.

Zadovoljni smo mjerama koje je najavila Vlada FBiH kako bi se spasilo poslovanje Aluminija, rečeno je danas na konferenciji za medije Uprave Aluminija d.d. Mostar.

Vlada FBiH će izdvojiti  milijun KM za potrebe Aluminija te 100 tisuća KM za reviziju poduzeća. Nakon toga će predložiti mjere za sanaciju poslovanja, te očekuju da se i Hrvatska uključi u rješavanje problema. Dvije varijante je Vlada Federacije BiH ponudila za mostarski Aluminij. Prva je varijanta proizvodnja nakon revizije poslije koje će biti donesena odluka hoće li biti proizvodnja povećana.

Iz Aluminija, pak, naglašavaju kako je najavljena mjera o osiguravanju isporuke električne energije za mostarsku kompaniju po konkurentnim cijenama zapravo ključ rješenja svih problema Aluminmija.

„Najvažnije je da je Vlada FBiH zauzela stav da je Aluminij tvrtka koja mora nastaviti raditi i da je interes radnika na prvom mjestu. Raduje nas i mjera kojom se najavljuje povećanje proizvodnje kao i mjera da će se za Aluminij osigurati opskrba strujom po konkurentnim cijenama. To je rješenje svih naših problema“, rekao je Dražen Pandža, generalni direktor Aluminija d.d. Mostar.

U Aluminiju su svjesni da nemaju puno vremena čekati najavljenu realizaciju mjera. Stoga očekuju da će se s realizacijom krenuti što je prije moguće.

„Imamo ipak i određene nedoumice zbog kojih ćemo se morati naći s predstavnicima resornog ministarstva. To se odnosi na prelazak na ‘topli režim’ rada“, rekao je Pandža.

„Topli režim“ rada podrazumijeva da ćelije za proizvodnju metala ostanu upaljene, ali da se metal ne proizvodi. No, ćelije i tad troše struju i to jednu trećinu normalne potrošnje, ali metal ne proizvode, tako da se na taj način proizvodi čisti gubitak.

„Dobili smo sada potporu i od naših dobavljača, jer su vidjeli da Vlada FBiH stoji uz nas. Mislim da ćemo sada kupiti još nekoliko dana da vidimo što će biti s ovim mjerama i u kojem će se smjeru ići. Resorni ministar je obećao da će razgovarati s predstavnicima elektroprivreda o Aluminiju. U tvornici danas nedostaje svega. Dobavljači su počeli ‘zavrtati pipu’ zbog blokada naših računa. Mi sada možemo pokušati dobiti nova 72 sata kako bi Vlada počela s provođenjem najavljenih mjera“, izjavio je generalni direktor Aluminija.

Inače, kako rečeno na današnjoj konferenciji za medije, ako se nešto značajno ne promijeni Aluminij će bez sirovina ostati već sljedećega tjedna.

„Mi smo već pokušali uraditi maksimalne uštede unutar tvrtke. Trenutno pokušavamo primijeniti određene interne mjere i ako ih uspješno provedemo imat ćemo i nove uštede na samom procesu proizvodnje. Ovo je odličan početak i reprogram dugova prema EPHZHB je jako važan korak. O tomu ovisi naša suradnja s drugim dobavljačima. Nadam se njihovu razumijevanju. Mislim da ćemo uskoro početi pričati o zdravom Aluminiju“, izjavio je.

Pandža je rekao i kako postoje i neki pozitivni signali iz Hrvatske koja bi mogla nekako pomoći.

„Hrvatska je svjesna situacije u Aluminiju. Nemam ništa službeno, ali i oni bi trebali pomoći“, rekao je Pandža.

 

J. Gudelj / Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)