VIDEO Raspudić i Tomaš: Razvaljuje li izbor Željka Komšića temelje BiH?

Vrijeme:3 min, 27 sec

 

Nino Raspudić i Marko Tomaš gostovali su sinoć u emisiji Pressing televizije N1.

“Nacija nije rasna kategorija, čak ni u potpunosti nije etnička. Ne radi se o prebrojavanju krvnih zrnaca, nego o tome osjeća li se netko kao pripadnik neke zajednice. Krv nema veze sa nacijom. Dok vam neko ne dira u identitet, vi ne nosite transparent koji govori o tome. Mi ovdje nismo kao Hrvati nego kao nekakvi intelektualci koji će govoriti o temama javnog interesa”, kazao je Nino Raspudić na samom početku emisije.

Dodao je da se ravnoteža u odnosima između naroda narušava još od 2006. godine.

“Od ’99. imamo nasilno interveniranje međunarodne zajednice i mijenjanje Izbornog zakona. Ta ravnoteža se narušava 2006. godine prvim izborom Željka Komšića i u tom trenutku bilo kakav prostor građanskog djelovanja prestaje biti uzurpiran. Nakon izbora Komšića sam negodovao i došao u taj klub ‘papaka i fašista’ kao Miljenko Jergović, kardinal Puljić i ostali”, dodao je.

Tomaš je kazao da odnosi ovdje funkcioniraju na principu “Svi se deru, a nitko nikoga ne sluša”.

“Nikog ne svrstavam na taj način. Ključna stvar je, činjenica stoji da ljudi imaju različite pozicije. Svi se deru, a nitko nikoga ne sluša. Mi počnemo govoriti svoju autobiografiju da bismo se oprali od ovoga ili onoga, a nema potrebe. Mi moramo težiti tome da shvatimo jedni druge, a ne da budemo kontra jedni drugih. Koncept je uredu, način na koji se koncept provodi nije uredu”, kazao je Tomaš i dodao da je popis stanovništva puno referentnija tačka nego izbori.

“Nekako mi je popis stanvništva puno referentnija točka nego izbori kakvi jesu. Na tom popisu smo mogli vidjeti koliko imamo šansi da stvaramo građansko društvo i da krenemo u izgradnju nečega novog. Šanse su nam male za to. Ovo uplitanje i stvaranje konflikta, mislim da je na BiH smišljen taj “smrznuti konflikt””, kazao je.

“Ovdje govorimo o izborima i problemu koji se javio treći put a to je nelegitiman izbor Željka Komšića. To razvaljuje temelje BiH”, poručio je Raspudić.

“Vidimo na trećem izboru Željka Komšića i gdje je sve izabran. Vidjeli smo do kojih je apsurda i gadljivosti dovedena ta priča i na čemu je živjela. Ja nikome ne negiram pravo na njegov identitet, da ga normira i standardizira”, kazao je Raspudić.

Tomaš: “Jesmo li mi kao ekipa iz Mostara isti narod?”

Raspudić: “Je li ovaj iz Posušja i Imotskog isti narod?”

Tomaš: “Meni jeste”.

“Ni od koga nismo tražili odgovor kako će se ovdje živjeti za deset godina. Samo pričamo o tome tko je legalan, legitiman. Samo postavljamo pitanjetko koga predstavlja. Na osnovu čega? Ni Džaferović, ni Komšić ni nitko mi nije dao odgovor na to pitanje. Nismo se rodili 95., rodili smo se prije. Nikad neću shvatiti tko je propisao trenutak kad smo se razišli, a svo vrijeme što se dešavalo”, kazao je Marko Tomaš.

“Ja priznajem da si ti veći Hrvat od mene, naročito Željko Komšić. Zamisli Marko da stojiš negdje gdje netko pali kuću nekome i kažeš: Ajde nećemo o tome, nego ćemo o tome kako ćemo živjeti za 10 godina”, kazao je Raspudić.

Tomaš: “Upravo to, netko je palio kuću, netko je pisao Ferral”.

Raspudić: “Ovdje govorimo o izborima i problemu koji se javio treći put a to je nelegitiman izbor Željka Komšića. To razvaljuje temelje BiH”.

Marko Tomaš je kazao da je Željko Komšić  osam godina imao priliku da nešto pokaže svojim radom.

“Ja sam i na samom početku rekao da mi je koncept uredu, a provedba mi se ne sviđa. Imao je šansu osam godina da nešto pokaže, da kaže da taj njegov koncept nešto vrijedi. Da li je nešto uradio? Nije. Imao je šansu, dva mandata i mogao je pokazato da njegovkoncept može donijeti nešto ovoj zemlji”.

Raspudić je istaknuo da njega više zanima “legitimitet i legalnost”.

“Mene mnogo više zanima legitimitet i legalnost. Zamisli da imam investitora iz Italije koji će uložiti u dvije tvornice na oba dijela grada gdje će zaposliti 5000 ljudi. Kad taj čovjek čuje da 10 godina nisu održani izbori, ko će tu investirati? Razvaljen je institucionalni sklop. To moramo popraviti i učvrstiti da bi se onda imala fer energija i borba”.

 

Dnevnik.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)