Naputak članova Islamske zajednice: Svaki treći u kući mora glasovati za Željka Komšića

Vrijeme:2 min, 0 sec

 

 

Dužnosnici Islamske zajednice BiH u srednjoj Bosni dali su jasne naputke vjernicima kako treba glasovati na izborima 7. listopada.

 

Kako je potvrdilo pogled.ba nekoliko sugovornika iz Srednjobosanske županije, vjernicima je naloženo da svaki treći glas u bošnjačkim kućama mora biti za Željka Komšića. U nekim slučajevima se tražilo da taj broj bude i veći kako bi se osigurao izbor bošnjačkog kandidata iz reda hrvatskog naroda.

– Informacije govore kako su identične instrukcije dužnosnici Islamske zajednice davali vjernicima i u drugim dijelovima Federacije BiH. Ovo je jedan u nizu dokaza da je izbor Komšića bio bošnjački nacionalni projekt koji je pomno planiran i proveden – ističu sugovornici iz središnje Bosne.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović samo nekoliko dana prije izbora je u intervjuu za Večernji list izjavio kako jedni narodi ne trebaju drugima birati predstavnike. Dok je čelnik Islamske zajednice u BiH davao ovakve izjave, njegove kolege su u džamijama pozivale na glasovanje za Komšića. Ostaje nejasno je li Kavazović lagao u svojim izjavama ili su njegove kolege iz Islamske zajednice odbile poslušnost. U svakom slučaju, Željko Komšić je zahvaljujući velikim dijelom angažmanu Islamske zajednice BiH još jednom završio u Predsjedništvu BiH kao hrvatski predstavnik koji je izabran glasovima Bošnjaka.

– Ovo nije prvi put da je “džamija” izabrala visoke političke dužnosnike. Za druge narode to nije problem ako se takav proces događa unutar bošnjačkog naroda. Iako je opće mišljenje da se vjerske zajednice ne bi trebale miješati u politički život, one imaju legitimno pravo pozvati svoje članove za koga glasovati unutar svoga naroda. Ovdje je problem što su članovi Islamske zajednice pozivali na preglasavanje Hrvata, što znači kako se i dalje zalažu za ukidanje prava jednom narodu i da sudjeluju u projektu stvaranja jednonacionalne Federacije BiH. Njihov poziv je neprijateljski čin prema hrvatskom narodu i biti će zanimljivo vidjeti kakva će biti komunikacija u budućnosti između Crkve i Islamske zajednice BiH.

Neslužbene informacije govore kako su kardinal Vinko Puljić i reis Kavazović uoči izbora razgovarali o ovoj temi i prvi čovjek katoličke Crkve u BiH je dobio jamstvo kako će Islamska zajednica biti protiv toga da bošnjački birači biraju hrvatske predstavnike u vlasti. Sada se očekuje pojašnjenje reisa Kavazovića o tome što se dogodilo i je li u razgovore ušao s namjerom da prevari sugovornike ili je i sam izigran od strane drugih u Islamskoj zajednici BiH.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori