VIDEO/KOMŠOGLU: Nemam potrebe razgovarati s Hrvatima, DODIK: Izbor Komšića opasan za BiH

Vrijeme:3 min, 39 sec

 

 

Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Sejdo Komšoglu sučelili su se u emisiji Kopča na sarajevskoj televiziji TV1 odgovarajući na pitanja urednice i voditeljice Nikoline Veljović. Džaferović i Komšoglu bili su u sarajevskom studiju dok je Dodik već prije same emisije odgovarao na pitanja iz Banja Luke, piše Hrvatski Medijski Servis.

 

Na pitanje pogađaju li ga prosvjedi u Mostaru i poruke da je demokracija umrla Sejdo Komšoglu kaže da oni nisu toliko važni za gledatelje emisije. „Oni su svakako demokratsko pravo građana da izraze nezadovoljstvo“, poručio je Komšoglu. Upitan je li ikada osjetio potrebu da ode u Mostar i razgovara s Hrvatima Komšoglu se cinično i kafanski nasmijao. „Jel to vi mene ozbiljno pitate. To bilo uzaludno i nemam potrebu razgovarati s Hrvatima. Poštujem njihovo pravo na okupljanje. Također želim poručiti Hrvatima da ću se potruditi da Čović još dugo, dugo ne bude u Predsjedništvu“, ushićeno će Sejdo.

Milorad Dodik kazao je da ni u jednom trenutku nije sumnjao u svoju pobjedu u utrci s Mladenom Ivanićem.

„Razlika je bila neprikosnovena, čak 70 000 glasova, kazao je

Komentirajući svoje buduće kolege u Predsjedništvu BiH Dodik kaže da ga oni previše ne zanimaju te da će se prvenstveno usredotočiti na sebe i svoj rad.

„Komšić je izabran glasovima Bošnjaka, ali je formalno legalan izbor. Mislim da je prenaglio u optužbama na račun Hrvatske i Srbije tako će izbor Komšoglua sigurno umanjiti šansu za političke procese na regionalnom nivou. Mišljenja sam da Komšić nije autentični predstavnik hrvatskih interesa i njegov izbor opasan je za Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Dodik.

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH misli da je u Bosni i Hercegovini sve nakaradno.

„Oni koji se zalažu za demokraciju i legitimitet predstavljaju se kao loši momci, a oni koji su zajapureni i drže lekcije i unutar BiH i vani imaju podršku“, rezolutan je Dodik.

„Očekujem, prije svega, da se ponašamo u skladu s Ustavom i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH. Priželjkujem konstruktivnu atmosferu u Predsjedništvu. Mi kao kolektivni šef države moramo dati osnovni ton politici naše države kako bi se pokrenuli procesi na ekonomskom planu u BiH“, rekao je Džaferović odgovarajući na pitanje kakvu suradnju očekuje u radu sa svojim kolegama u Predsjedništvu.

Sejdo Komšoglu očekuje racionalnu suradnju s Miloradom Dodikom. „ Od Dodika očekujem da bude racionalan jer procjenjujem da nas trojica imamo isti interes. Dodik ima interes da Republika Srpska od njegovim izborom u Predsjedništvo ima neku korist“, kaže Komšoglu.

Govoreći o optužbama iz SDP-a da je njihov kandidat Denis Bećirović pokraden na izborima te da je upravo on trebao ući u Predsjedništvo BiH Džaferović kaže da nema ništa protiv ponovnog brojanja glasova. „Međutim, da bi SIP donio takvu odluku moraju postojati argumenti i razlozi, a ne uvrede s druge strane, kaže Džaferović.

Na konkretno pitanje hoće li u Predsjedništvo BiH ponovno ući sa portretom Josipa Brooza Tita, 13. najvećeg zločinca u svijetu u 20. stoljeću prema listi britanskog lista Daily mail koji ga drži odgovornim za ubojstvo 570 000 ljudi, uglavnom Hrvata, Komšoglu navodi: “Moje određenje o Titu je apsolutno pozitivno. Tito i ljudi koji su bili uz njega čuvali su autonomiju BiH. Trebamo mu odati priznanje za sve što je učinio i njegovo je nasljeđe apsolutno pozitivno i ja nemam ništa protiv da Titova slika bude tamo gdje sam ja”, kaže Sejdo.

Upitan da komentira zašto se zalaže za ratifikaciju ugovora s Islamskom zajednicom u BiH Komšoglu se pokazuje kao par exellence odvjetnik i rezervni predstavnik Bošnjaka u Predsjedništvu BiH. „Normalno bi bilo da zaključimo ugovor s Islamskom zajednicom. Ja ne znam šta su bili motivi Čovića i Ivanića da to tada ne završe, moguće da je bilo riječ o pokazivanju mišića“, ističe Sejdo.

O ratifikaciji ugovora s Islamskom zajednicom BiH Dodik je rezolutan i kaže da neće potpisati isti. „Ako ugovor bude izmijenjen mogu ga prihvatiti, ali nikada neću prihvatiti da Islamska zajednica ima ekskluzivitet u odnosu na katoličku i pravoslavnu Crkvu u BiH, uostalom zašto ugovor sa IZ-om nije potpisao Komšić kad je toliko svemoćan“, kaže Dodik. Osvrćući se i na najavljenu tužbu protiv RH zbog gradnje Pelješkog mosta Dodik kaže da to nije u interesu RS-a i da je zato neće podržati.

Dodik je kazao da SNSD ima partnerski odnos s HDZ-om BiH i da će i dalje nastaviti surađivati.

Cijelu emissiju možete pogledati u video prilogu./HMS/

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)