ČAVARA: Izborom Komšića bošnjačka politička elita ispunjava svoje ratne ciljeve

Vrijeme:2 min, 50 sec

 

 

Marinko Čavara još uvijek obnaša dužnost predsjednka Federacije BiH. Mnogi su skloni reći kako on drži ključeve vlasti u ovom entitetu jer ima ovlasti raspustiti aktualnu vlast. Ali može i odbiti potpisati taj dokument. Čavara za Pogled.ba kaže kako imamo loš izborni sustav koji je sada pokazao sve svoje manjkavosti.

 

– Ne možemo biti zadovoljni situacijom u kojoj jedan narod drugom bira predstavnike. Ovakav izborni sustav je neodrživ i mora se mijenjati. S druge strane, hrvatski narod je dao ogromnu potporu HDZ-u BiH i strankama Hrvatskog narodnog sabora BiH koje su s nama izašle na izbore i to je ohrabrenje i potpora da nastavimo raditi na rješenju hrvatskog pitanja u BiH. Dobiti ovoliki broj glasova je i obveza da završimo sve ove projekte u cijelosti u još jednom mandatu, objasnio je Čavara.

Komentirajući to što imamo izborne rezultate, ali ih ne možemo provesti jer Izborni zakon nije izmijenjen, kaže kako je sada jasno zašto nije bilo spremnosti s druge strane za provođenje odluke Ustavnog suda.

– Netko je želio da zakon ostane isti i da jedan narod drugome može i dalje birati predstavnike. Sada se najjasnije vidi ta politička mržnja bošnjačkih političkih elita prema Hrvatima. Ovakav broj glasova Komšić nije mogao dobiti bez jasnog plana kako to napraviti. Već u izbornoj noći sam rekao kolegama kako će to ići preko 200 000 glasova jer se vidjelo da je njegov izbor pomno smišljen i proveden plan bošnjačke političke elite. I da je veći broj Hrvata izašao na birališta, mi takav rezultat ne bi mogli postići i izrabrati legitimnog hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH, tvrdi Čavara.

– Ovo je prvenstveno čin protiv Bosne i Hercegovine. Naravno, i protiv Hrvata. Sada čekamo konačne rezultate, a onda ćemo gledati kako riješiti pitanje uspostave vlasti. U Izbornom zakonu ne postoji način popune Doma naroda FBiH i sada moramo naći način kako to riješiti. Ovu situaciju moramo iskoristiti za jedan širi dogovor oko funkcioniranja BiH, njezinog ustroja, jednakopravnosti naroda. Više ne možemo dopustiti da neke političke elite rade na izborima ono što su sada uradile, kaže Čavara.

– Ja po Ustavu ne raspuštam vlast ako želim. Ja samo moram, ako se ne usvoji proračun do početka proračunske godine, po Ustavu raspustiti vlast. Sada o tome ne razmišljam, ali kako to bude u interesu stabilnosti Federacije i rješavanju nekih problema, onda ne znam zašto to ne bi uradio, objasnio je Čavara.

Istaknuo je kako je broj glasova za Čovića i više nego što su predviđali u optimalnoj varijanti.

– Predsjednik je barem dva puta obišao državu, pričao sa svima, išao čak i u iseljeništvo i dobio potporu od njih. I to su glasači prepoznali. Iako nećemo imati člana Predsjedništva BiH moramo raditi na projektu da nam se ovo ne ponovi na idućim izborima. A samo kroz promjene zakona to možemo osigurati. I više smo nego zadovoljni rezultatima i na ostalim razinama vlasti, naglasio je Čavara.

Na upit hoće li izbor Komšića utjecati na odluke o budućim koalicijama, Čavara navodi da stranka tek treba odlučivati o tome.

– Projekt Komšić nema za cilj da se on izabere nego da Hrvati ne izaberu svoje predstavnike. I to je pogubno! To je ratni cilj koji od BIH kojim se želi napraviti država jednoga naroda. Mi s hrvatske strane ćemo tražiti rješenja koja će ići u korist svih naroda, a ne samo jednoga. Jer samo tako država može opstati, kaže Čavara.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori