VIDEO/SITARSKI: Nismo se nagledali trajnih država; neka bošnjačka elita uči iz povijesti

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

Talk show “Dobar, loš, zao” ugostio je povjesničara po struci, Beograđanina s posuškom adresom i suradnikom Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara. Riječ je o Milanu Sitarskom koji već duže vrijeme zajedno s drugim članovima IDPI-a pokušava na stručan i argumentiran način pisati, govoriti i predlagati rješanja bh političkog uređenja. Nimalo jednostavan zadatak.

U Hercegovinu ga je dovela – žena. Ovdje se skrasio uz suprugu i dvoje djece te nedavno zamijenio Mostar Posušjem. Kada razmišlja o Beogradu, prva stvar za kojom nimalo ne žali su ogromne prometne gužve.

“Ako vam firma nema plaćeni parking, ode vam cijela plaća na to. Beograd je kao i neke druge sredine doživio nagli rast kojeg nije mogao infrastrukturno pratiti. Gradi se, ali svejedno je to kaotično. Mostar je otprilike grad po mjeri čovjeka”, kaže Sitarski.

Brzo je razgovor prešao na ono neizbježno ovog tjedna – politiku. Sitarski podsjeća kako sredinom veljače iduće godine ističe rok od četiri godine za aktualnu vlast u državi, a onda bez dogovora ulazimo u stanje kakvo vlada u Mostaru, funkcioniranje bez legitimiteta.

“Patriotizam je ustavni ili nije patrotizam. Barem od francuske revolucije na ovamo. Ta vrsta kvazi patriotizma je bila prisutna u mojoj državi tijekom Jugoslavije pa je dovela do kraja te države,” prepričava.

Kada se uspoređuje Željka Komšića i sličnog političkog aktera iz Jugoslavije Sejdu Bajramovića (igrača Slobodana Miloševića) Sitarki se prisjeća kako su ga pronašli kao direktora tombole u boks klubu Priština koji je tada zadovoljio pripadničku demokraciju kao za vrijeme bh ‘platformaške’ vlasti.

Ovo s Komšićem 1, 2, 3 je kao u Rambo filmu. Nagledali smo se država kratkog roka trajanja, treba nešto naučiti iz povijesti, tvrdi Sitarski. Ali s druge strane možemo učiti iz dobrih primjera iz Europe koja itekako ima primjera uređenja višenacionalnih i sličnih društava, dodaje.

“Na situaciju u BiH, ono što kažu europski čelnici znači sve i znači ništa, pa vi dokučite na čiju su stranu stali. Iznenađujući je nastup Federice Mogherini koja je tražila da se izmijeni izborni zakon prema odlukama Ustavnog suda BiH. To što u Sarajevu ova poruka nije baš prenesena je znak optimizma, jer ima težinu”, tvrdi Sitarski.

Bit će ekstremno teško, gotovo nemoguće zaobići stranke HNS-a BiH i SNSD pri formiranju vlasti, što dovoljno govori koliko je potrebno uvažavanje karaktera ove države. Na pitaje urednika Marija Vrankića ima li igdje primjer svijetu gdje predsjednik nije dobrodošao ili ne smije na 70% teritorija države Sitarski dodaje: “Ima, ali Komšiću se ne bi svidjela usporedba – Nezavisna država Hrvatska i njezin poglavnik Pavelić.”

Ostatak zanimljivog nastupa Milana Sitarskog pogledajte u video prilogu.

 

HMS/http://hms.ba /Hrvatsko nebo

 

Odgovori