Tuzlak poslao pismo HRT-u: “Nismo Bosanci i Hercegovci! Nemojte nas dijeliti jer su svi Hercegovci – Bosanci”

Vrijeme:5 min, 41 sec

 

Kakva su promišljanja prosječnog Bošnjaka, (Bosanca,građanina) koji je glasovao za Sejdu Komšića možete doznati iz pisma koje je HRT-u poslao Nermin Bijedić iz Tuzle. Pismo  objavljeno na portalu “Naša Bosna ” je u cijelosti izvorno sa pravopisnim pogrješkama i bez prijevoda na hrvatski jezik. Uredništvo hrvatskog neba ga neće ni komentirati a imalo bi se što reći .

Uredništvo Hrvatskog neba

 

https://boljabosna.com/vijesti/tuzlak-poslao-pismo-hrt-u-nismo-bosanci-i-hercegovci-nemojte-nas-dijeliti-jer-su-svi-hercegovci-bosanci/?fbclid=IwAR1qMMh5BWMbe7L-ZaAV8l-YEqfpN7JoiuwKIRY33-UVADtq7SJmLkt5wyA

 

 

Nermin Bijedić iz Tuzle, nakon gledanja interaktivne emisije “Otvoreno” koja se emituje na HRT-u, uputio je otvoreno pismo urednicima iste. Njegovo pismo, koje je objavio i na svom Facebook profilu, prenosimo u cijelosti…

“Gospodo, urednici informativnog programa HRT-a, gledao sam vašu emisju “Otvoreno” čija je tema bila “Izbori u BiH”.

Revoltiran stavovima koji sam čuo u toj emisiji, i ne samo toj, a koje vi plasirate hrvatskoj publici zaslužuju moju reakciju a zasigurno i rekaciju bosnske javnosti. Vaš informativni program, kada je u pitanje BiH, vrvi od vrlo tendencioznih čak, bit ću slobodan pa reći, neprijateljskih stavova, vaših novinara i njihovih sagovornika, na kojem bi vam, bezmalo, mogao pozavidjeti i sam PTPC i još bolje PTC.

Vrlo tendenciozno branite poziciju HDZ u BiH i njenog predsjednikag-dina Drgana Čovića, koga je već poodavno mentalno porobio g-din Milorad Dodik, a vaši se politički predstavnici, bez zadrške, otvoreno miješaju u unutrašnje stvari suverene države BiH. To se manifestuje i posljedica je , po mom mišljenju, sveopće bahate politike koju Hrvatska vlast provodi prema BiH. Vaša Predsjednica g-đa KGK svojim neodmejrenim, ne diplomatskim izjavama, za govornicom svjetskih i evropskih forumima, potpuno odsutna od problema, pogrešno obavještena i kao u svemu površna , značajno doprinosi našem sve lošijem komšijskom odnosu. Slično je i sa salonskim desničarem g-dinom Plenkovićem.

Kome to treba? Nama u Bosni sigurno ne.

Generalno, kapmpanja i halabuka koju ste digli protiv člana Predsjedništva BiH g-dina Željka Komšića je sramotno i bezobrazno miješanje u unutrašnje stvari BiH.

Nerado uzimajući sebe kao primjer prenijet ću vam svoje viđenje problema o kome pišem. Sva četiri člana moje porodice, kao Bošnjaci, glasali su za g-dina Željka Komšića i to smatram, s punim pravom utvrđenim Ustavu FBiH ali i u elementarnom moralu i etici

Etičnost se ogleda u tom što je član Predsjedništva BiH iz Hrvatskog naroda i moj član Predsjedništva i donosi odluke koje se direktno tiču mene i života moje porodice, pa je potpuno logično da imam pravo birati ga. Time mi Hrvatima ništa ne serviramo niti im šta biramo. Naprotiv mi serviramo i biramo sebi ono što nam odgovara, na što imamo demokratsko pravo. Na stranu to što nas je g-din Dragan Čović svojim stavovima i ponašanjima natjerao na to. Da je bilo suprotno, možda bi smo glasali i za samog g-dina Čovića.

Naglasio bih da BiH demokratije ima pregršt manjkavosti kojih smo apsolutno svijesni.Tako mi iz entiteta FBiH nemamo pravo glasati za člana Predsjedništva iz Srpskog naroda, odnosno entiteta zvanog RS, koji direktno utiče na moj i naše živote a mi ga ne možemo birati. I obratno, oni iz drugog entiteta ne mogu glasati za ove iz prvog entiteta. To svakako nije dobro i nije demokratski a plod je političkog nasilja koga je prozveo Dejton i nerješeno prekinute agresije na RBiH. Međutim, naša budućnost je budućnost građanske države pa ćemo i to uz Božiju pomoć, riješiti u civiliziranoj Republici BiH.

Nadalje, g-din Čović i njegovi istupi a pogotovo istupi njegovih pobočnika, prije svega izvjesnog Karamatića i izvjesne Krišto, imaju sve odrednice čistog fašizam i direktna su prijetanja Bošnjačkom narodu. Za sada su Bošnjačke rekacije su uglavnom anemične, baš kao što je anemičan neustoličeni bošnjački lider. Identične stavove ima izvjesni Ljubić koji djeluje iz klupa vašeg Sabora i koga plaćaju hrvatski poreski obveznici…..

Generalno, vi svojom uređivačkom politikom stvarate lažnu sliku o ugroženosti Hrvata i to samo od strane Bošnjaka. Srbi i njihovi zločini u Posavini, Prijedoru i širom BiH za vas ne postoje jer se ne uklapaju u projekat podjele BiH koga su, na komadu papirne salvete, zamislili Tuđman i Milošević. Na njihovu žalost i žalost njihovih pristalkica , to je račun bez krčmara.

Ako govorimo o ugroženosti naroda i demokratiji u BiH, morate znati da Hrvata u BiH ima 15%. Koliko imaju vlasti?.Objasnite svojoj publici koliko vrijedi glas jednog Hrvata u odnosu na glas jednog Bošnjaka kojih u BiH ima u apsolutnoj većini? Kao paralelu objasnite svojoj publici kako ste riješili odnose sa Srbima koji su ostali da žive u Hrvatskoj? Vi to dobro znate a mi to ne znamo, zato ćemo uz vašu pomoć ući u EU.Hoćemo, ali malo morgen….

Također morate zaboravite da su Hrvati ili bilo ko u BiH , konstitutivni narod. Bošnjaci, Srbi i Hrvati su državotvorni narodi a kako niko u BiH nije u državu BiH unio ništa svoje (ekskluzivnu teritoriju) ne može biti konstituivan. Također morate znati da je

BiH starija i od bosanskih Srba i bosanaksih Hrvata jer su ti isti nastali iz Bošnjaka, pravoslavne i katoličke vjere, prije 100 ili 200 godina. Ali svako ima pravo da sebe nazove imenom kojim hoće.

Kad smo kod imena, mi svi u BiH smo Bosnaci.To morate znati. Nismo Bosanci i Hercegovci. Nemojte nas dijeliti jer su svi Hercegoci- Bosnaci. Obratno ne važi. Ja imam sreća, hvala Bogu, da sam Bosanc porijeklom iz Hercegovine.

Obzananite svojoj publici da u Kantonima sa bošnjačkom većinom, da Hrvati ili bilo ko nije ugrožen. Ugrožavanje bilo koga nije sastavni dio bošnjačke politike ni Bošnjaka.

To se očigledno može vidjeti u “hrvatskim selima” koja se prvo komunalno riješe. Za to vrijme “bošnjačka sela” su uvijek “na čekanju”, itd itd.

Obznanite svojoj publici da nam Hrvatska politika, ucjenivački, stoji na putu u EU. Narvno, ne na deklarativnom nivou ali u praksi sigurno. Bahtost koju pokazuju vaši desničarski političari u vlasti, ali ne samo oni, na projektu Pelješkog mosta, će se završiti na sudu kao i svi sporovi koje imate sa susjedima.

Zašto, u cilju relaksacije odnosa, ne prenosite riječi čestitog čovjeka, moralne i ljudske vertikale, Hrvata i katolika mons.prof.dr. Franje Topića koji vam je rekao istinu o životu Hrvata u BiH. To vam govore i svi naši bosanski Franjevci koji nisu pod uticajem hercegovačkog biskupa Perića, to vam govori biskup Komarica, pa ako hoćete i cijela “Biskupska konferncija BiH”. Iz vašeg odnosa prema njima ,zaključujem da se oni očigledno ne uklapaju u vašu uređivačku političku???

Na kraju, stičem dojam da je vaša urednička politika preslikana politika, desnog krila HDZ koja ne doprinosi pronalaženju istine, koja ne relaskira odnose Hrvata i Hrvatske sa jedne i Bošnjaka, Bosanaca i BiH sa druge strane. Bilo bi dobro da o tome razmislite i svoju uređivačku politiku, korigujete. To bi bilo dobro za sve.

Pozdrav
Nermin Bijedić
Tuzla”

(Freshpress.info)

 

Hrvatsko nebo

Odgovori