Čović glasovao u Mostaru: Nakon izbora neće biti krize, birači će poručiti da žele racionalno uređeno društvo

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

 

Dragan Čović, kandidat za novi mandat na dužnosti hrvatskoga člana Predsjedništva i predsjednik HDZ-a BIH i HNS-a BiH glasovao je jutros na biračkom mjestu u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača.

 

Nakon glasovanja Čović je izjavio kako očekuje da ćemo već nakon ponoći imati jednu jasnu novu poruku svih žitelja BiH da žele brzi napredak ka Europskoj uniji.

„Već noćas ćemo dobiti poruku birača kako oni žele BiH koja će se vrlo brzo transformirati u jedno racionalno uređeno društvo u kojem će tri konstitutivna naroda biti do kraja jednakopravna i neće razmišljati o svojim ugroženostima. Duboko sam uvjeren da danas na isti način to vide i žitelji bošnjačke i srpske i hrvatske nacionalnosti, jednako kao i oni koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici triju konstitutivnih naroda“, rekao je Čović.

Govoreći o proteklome mandatu, Čović je izjavio kako je u prve dvije godine mandata sve išlo jako dobro, no onda je u posljednje dvije došlo do gubitka povjerenja.

„U zadnjih godinu i pol dana ušli smo u predizbornu euforiju i to se, otkad ja pamtim, nikad na ovaj način nije dogodilo. Jednostavno, narušeno je povjerenje između partnera koji su činili vlast. Nestalo je koalicija i većina na razini države i Federacije BiH. Čini mi se da razgovori koji su u posljednje vrijeme vođeni daju šansu da napravimo partnerstvo uz naš jedan jasan plan, jednu reformsku agendu, a ne popunjavanje mjesta radi reda“, istaknuo je.

I ja osobno i stranka i koalicija koju vodim, dodao je, svim prijateljima s kojima ćemo graditi vlast na svim razinama vrlo jasno će staviti naš program od sedam točaka i tko želi s nam na tomu raditi to može i napraviti.

„To će onda podrazumijevati i odgovornost da se svaki mjesec zna što se treba napraviti“, naglasio je.

Čović se osvrnuo i na činjenicu da u Izbornom zakonu BiH trenutno ne postoje odrednice koje reguliraju način izbora izaslanika za domove naroda.

„Čini mi se da je mudrost naših naroda u BiH takva da ćemo nadvladati problem legitimnog predstavljanja koji danas nije definiran Izbornim zakonom. Mislim da će se to već večeras dogoditi kad budemo zbrajali rezultate. Naravno, uvijek ima pesimista koji misle drugačije i očekuju kako ćemo ući u neku krizu. Ja duboko vjerujem da smo dovoljno mudri i da ćemo izabrati put brze uspostave vlasti, da dobijemo kandidatski status za ulazak u EU. Naravno, Izborni zakon je ključno odmah riješiti. Želimo već u ovoj godini znati da ćemo imati izbore za Mostar“, zaključio je Čović.

 

J. Gudelj/Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)