POZIV GLAVNOG VIJEĆA HZ HB: Hrvatice i Hrvati izađite na izbore, ovo će biti svojevrstan nacionalni referendum

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

 

Glavno vijeće Hrvatske zajednice Herceg Bosne uputilo je Hrvaticama i Hrvatima s pravom glasa pozivna izbore 7. listopada 2018. godine, javlja Hrvatski Medijski Servis.

 

U pozivu se navodi kako su izbori uvijek i svugdje važan društveni čin, a za Hrvate u BiH posebno zbog činjenice da nisu jednakopravni s druga dva konstitutivna naroda, Bošnjacima i Srbima.

Sve dok Hrvati u BiH ne budu jednakopravni s druga dva konstitutivna naroda svaki izbori bit će sudbonosni i predstavljat će svojevrsni nacionalni referendum, napominje se u priopćenju za javnost HZ HB.

-Odbijajući usvajanje promjena Izbornog zakona BiH sukladno odluci Ustavnog suda BiH i pokušavanjima njenog izigravanja preko nenadležnog Zastupničkog doma i Doma naroda FBiH od strane većine bošnjačkih političkih stranaka kao i većine kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH vidljivo je ustrajavanje na poništavanju izborne volje hrvatskog naroda s ciljem da mu izaberu izaslanike u Dom naroda FBiH i BiH te hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Zbog toga i ovom prigodom osuđujemo:

-javno pozivanje na preustroj BiH na načelima suprotnim Daytonskom mirovnom sporazumu,
-Neprovođenje Odluke Ustavnog suda BiH vezano za prava konstitutivnih naroda u BiH na legitiman izbor u organe vlasti koji su po Ustavu namijenjeni predstavljanju konstitutivnih naroda a to su Dom naroda FBiH, Dom naroda BiH i Predsjedništvo BiH,

-Sotoniziranje cijelih hrvatskih političkih stranaka i najviših dužnosnika hrvatskog naroda u BiH te manipulacije s poistovjećivanjem prava Hrvata kao konstitutivnog naroda s navodnim privatnim ciljevima bilo kojeg pojedinca i bilo koje političke stranke, stoji u priopćenju GV HZHB.

HZ HB poziva Hrvate BiH da masovno iziđu na izbore i podrže one koji su dosadašnjim radom i djelovanjem pokazali odgovornost i istinsko zalaganje za hrvatski nacionalni interes i koji su se izjasnili da ne traže niti prihvaćaju glasove drugih naroda ukoliko oni imaju za cilj poništavanje izborne volje hrvatskih birača kad su u pitanju tijela vlasti koja su Ustavom BiH namijenjena predstavljanju konstitutivnih naroda kao što su Domovi naroda FBiH i BiH te Predsjedništvo BiH.

-Od legitimno izabranih hrvatskih predstavnika nakon izbora očekujemo koordinirano djelovanje prigodom formiranja vlasti te spremnost na osobnu i svaku drugu žrtvu i sve vrste demokratske borbe u slučaju pokušaja formiranja neustavne i nezakonite vlasti, stoji u pozivu Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori