Skupština Udruge dragovoljaca PGŽ na Grobniku

Vrijeme:4 min, 50 sec

Redovna – izvještajna i izborna  Skupština  UHBDDR PGŽ održana je 27. Rujna  2018 godine u 1900 sati u  prostorijama  udruge  na adresi; Lukeži 81a, Dražice.

 

Izvješće o radu udruge u 2018 godini iznio je Nikica Maravić

 

 

Očuvanje sijećanja na Domovinski rat i uspomena na poginule suborce kao  i obilazak ratišta a i stratišta, ali na dane obljetnica, kad se prisjeća naših žrtava i pokazuje zajedništvo.

 

10.02. – Novigrad, Novigradsko ždrilo i Paljuv

05.05. –  Pakrac obljetnica VRA „Bljesak“  te Dan branitelja Pakraca i Lipika, dobili smo zahvalnicu za promicanje vrednota Domovinskog rata

27.04. – Jama Bezdan – Kostrena , misa za vlč. Bubnja i sve žrtve komunizma

12.05. – Bleiburg

16.06. – Crni Potok – Našice

12.07. – komemoracija Podhumskim žrtvama

28.07. – Ravna gora, kuhanje  braniteljskih kotlića

04.08. Ljubovo – svečano otvaranje spomenika poginulima u VRA „OLUJA“,

23.08. – polaganje vijenaca i paljenje svijeća povodom međunarodnog dana totalitarnih režima, Podhum spomenik i Župni dvor Jelenje

22.09. – Pazin – mimohod, polaganje vijenaca i svijeća na groblju te  svečana sjednica 9. GBR „Vukovi“

 

Sudjelovanja:

 

15.02. –u Rijeci  na promociji filma „Oni su Hrvatska“,

22.03. – u Rijeci – potpora Huanitu Luksetiću i potpisivanje peticije za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe,

04.04. – prosvjed u Kostreni zbog zabrane koncerta MPT,

09.04. – sudjelovali u „Bujici“ zbog zabrane koncerta MPT,

28.04. – MPT u Kostreni,

16.05. – na promociji knjige Ivana Karlovića, „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“ u Istri – Sv.Petar u šumi

19.05. – sudjelovali u „Hod za život“ u Rijeci,

25.06. – povorka u Rijeci „Dani ponosa i slave“, pa Sv. Misa u Katedrali Sv. Vid,

26.06. – sudjelujemo na dodijeli priznanja „Junak Domovinskog rata“, pok. Dr.Zlatku Tomašiću,

30.06. – polaganje vijenaca i svijeća na Drenovi te sv. Misa na zametu za poginule 111 Pbr,

05.07. – na otvorenju izložbe  „Rat smjerova – memorija mjesta“ u Bakru, umjetniku Ivanu Reljcu koji nam je nacrto ovaj prekrasni mural na zidu u udruzi,

05.08. – proslava VRA „Oluja“i druženje s kuhanjem na Platku,

21.09. – pomogli Crnim mambama i Barunima Zlatar,  u organiziranju izložbe u Gradu Grobniku, pod nazivom „Umjetnošću i ljepotom protiv predrasuda“, a izložbu sačinjavaju 25 umjetnika, svi akademici, ali svi su i hrvatski branitelji,

 

Organizacija u Domu kulture Dražice promocija knjiga iz Domovinskog rata:

 

09.05. – knjiga Petra JanjićaTromblona „Tri majmuna za krvavi Vukowar“,

15.06. – knjiga Vilima Karlovića „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“,

 

Dana 22, 23 i 24. lipnja u Drveniku su članovi Udruge kuhali ručak i večeru  za oko 600 katoličkih skauta i njihovih voditelja, kao i gostiju koji su dolazili na predavanja.

 

 

Tijekom cijele godine održava se okoliš udruge, kosi i čisti, a Udruga sudjeluje svake godine u „Zelenoj čistki“ u travnju.

 

Gostovanja:

14.05. Darko Oreč  predsjednik udruge hrvatskih veterana Australije i  John Ovčarić – potpredsjednik udruge hrvatskih veterana dijaspore Australije, kao i

Ahmed Ali Obaid Al Hefeiti, sa bratom sa kojima sam išao neslužbeno u posjet kod ministra branitelja Tome Medveda, razgovarati o mogućoj suradnji,

 

26.07. došao je Charles Billich, Hrvat, poznati umjetnik u svijetu te darovao  i potpisao slike za Udrugu,

 

Kad smo kod slika dobili smo nedavno još jednu sliku „Ivana Krstitelja“ od svjetski priznatog umjetnika Charlesa DeLaFelda.

 

02.08. udrugu je posjetio brat najpoznatijeg Francuza u Hrvatskoj, heroja ubijenog na Ovčari na noći 20/21. 11 1991, Jean Michel Nicoliera – Paul Nicolier,

 

Ove, 2018. godine 01.09. održalo se deveto druženje hrvatskih branitelja, obitelji i stradalnika Domovinskog rata održanog u Lukežima.

 

 

Riječ gostiju
Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja rekao je da je zadivljen koliko je udruga odradila tijekom ove i prethodnih godina (slušao je čitanje zadnjeg zapisnika), kazao je da je bio i na skupštinama drugih udruga, ali nije čuo toliko aktivnosti, kao ni tako precizno financijsko izvješće, te je napomenuo da udruga surađuje i s Općinom na raznim akcijama što ih Općina organizira, te da smo dobri domaćini prostora i okoliša udruge koje je udruzi dano na korištenje te da će Općina pomagati udruzi koliko bude mogla.

 

Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata PGŽ, Snježana Čehok, izjavila je da udruga vrlo dobro surađuje sa udrugom udovica, da se zajednički odlazi na razne obljetnice i mjesta stradavanja, uz želje za uspjeh u radu.

 

Braniteljica i majka poginulog hrvatskog branitelja, Ivanka Bušljeta, izjavila je da je udruga kao jedna obitelj i da tako i funkcionira, da je muško ženska kombinacija u udruzi fantastična, da se vidi sloga i zajedništvo.

 

Direktor Istra filma, Bernardin Modrić, kazao je da kada je osmislio projekt „Spomenar Domovinskog rata“ otišao je u Ministarstvo hrvatskih branitelja te projekt prezentirao ministru, koji mu je rekao da MHB financira udruge proizašle iz Domovinskog rata te da bi preko udruge proizašle iz Domovinskog rata lakše došao do potrebitih sredstava, te mu je Ministar rekao da se obrati našoj udruzi kao jednoj od najboljih u Hrvatskoj, još je rekao da mu je bilo drago da je to udruga u našoj Županiji do koje je lakše doći nego da je to negdje drugdje. Poslije toga je kontaktirao Nikicu Maravića kojem je prezentirao projekt i nakon usvajanja projekta od strane cijelog predsjedništva udruge sklopljen je ugovor o partnerstvu i tražena sredstva od MHB. Projekt će biti dugotrajan, više godina, a krajem godine će biti prezentacija istog.

 

 

 

UHBDDR PGŽ

 

Nadzorni  odbor:

Lučano Radetić

Joško Dukić

Davor Linić

Sud časti:

Vladimir Markov

Ivan Dujmešić

Damir Brdar

 

Ustroj i članstvo:

Robert Barešić

Ivica Tomić

Šemsudin Amidžić

 

Novo izabrano predsjedništvo:

Nikica Maravić –  predsjednik

Jasmin Đapo – dopredsjednik

Ante Bašćevan –  dopredsjednik

Marino Grbac – tajnik

Bruno Mihelčić – rizničar

 

Nakon dvadeset godina uspješnog rada, čuvanja i njegovanja nasljeđa Domovinskog rata, domoljublja, solidarnosti i društvenog aktivizma očekuje se da će Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domvinskog rata Primorsko goranske županije dobiti svoju monografiju.

 

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

Odgovori