Krišto za Dnevnik.ba: Političko Sarajevo treba biti svjesno da hrvatski narod nikada neće odustati od načela legitimnog predstavljanja

Vrijeme:10 min, 24 sec

 

 

Hrvatski narod u BiH treba znati da su ovi izbori, zapravo, biti ili ne biti, da opstanemo kao konstitutivan i politički narod, poručila je Borjana Krišto,kandidatkinja HNS-a BiH za Zastupnički dom PS BiH u intervjuu za Dnevnik.ba.

 

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i kandidatkinja stranaka okupljenih oko HNS-a BiH za Zastupnički dom PS BiH u intervjuu za Dnevnik.ba govori o političkim odnosima Hrvata i Bošnjaka u BiH, propalim bošnjačkim entitetskim udarima na Ustav BiH, (ne)postojanju parlamentarne većine u BiH…

Kako biste ocijenili proteklo mandatno razdoblje? Što je, zapravo obilježilo zadnje četiri godine u parlamentarnim klupama?

Nažalost rad Parlamenta BiH u ovom mandatnom razdoblju obilježila je prerana izborna kampanja te inicijative s ciljem prikupljanja dnevno političkih bodova koje su upravo onemogućavale konstruktivne rasprave i funkcioniranje parlamenta i obavljanje naše zakonodavne zadaće. Parlamentarna većina zapravo nije postojala nego se formirala od točke do točke dnevnog reda. Mi kao ozbiljna i odgovorna stranka i partner u vlasti zalagali smo se za rješenja na principu jednakopravnosti i provedbu reformskih zakona koja su dugoročno dobra za Bosnu i Hercegovinu.

Presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić još uvijek nije provedena i čini se da je to najveći kamen spoticanja u političkom životu BiH. Zbog čega je to tako? Možete li pobrojati sve inicijative i pregovore koje su inicirali predstavnici hrvatskog naroda u BiH glede ovog problema, a da su ih istovremeno blokirali i sabotirali bošnjački politički lideri?

Uloženi su ogromni napori i činilo se sve da se dođe do kompromisa na provedbi Odluke Ustavnog suda BiH na principima legitimnog predstavljanja, što znači da svaki narod bira svoje legitimne političke predstavnike na svim administrativno – političkim razinama u BiH, tj. u domovima naroda i Predsjedništvu BiH. Kako se u razgovorima nije uspjelo jedini smo ponudili prijedlog izmjene Izbornog zakona koji je u potpunnosti u skladu sa Ustavom BiH i kojim se implementira Odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju. Naš prijedlog izmjena Izbornog zakona dobio je potrebnu većinu u Domu naroda PSBiH, ali nažalost iz razloga što se određene političke opcije i narodi zbog svoje mnogobrojnosti stavljaju u funkciju države, Ustava i zakona kao iz zbog njihova ignoriranja Odluke Ustavnog suda, naš prijedlog nije dobio potrebnu većinu u Zastupničkom domu BiH.

Kako biste ocijenili bošnjačku politiku u zadnje četiri godine? Je li moguć uopće politički dogovor i kompromis s političarima koji izravno negiraju ustavne odredbe, presude Ustavnog suda BiH, ali i rezolucije najviših tijela EU?

Imajući u vidu da je BiH država tri konstitutivna naroda Hrvata, Bošnjaka, Srba i drgih građana, moramo se zalagati za kompromis prvenstveno u interesu BiH kao uvjeta njene opstojnosti, sigurnosti i političke stabilnosti. Bošnjačke stranke pa i one koje su u njihovoj funkciji, ne samo zadnje četiti godine, nego i puno prije ne bave se ničim drugim doli time da sebi daju za pravo da biraju i budu birani u ime drugog naroda. Politička atmosfera je takva da svako nastojanje, razgovori o tom problemu, budu dočekani na nož – i među samim političkim strankama u Sarajevu, i medijskoj javnosti, akademskoj zajednici. Sve što Hrvatski narodni sabor BiH predlaže u skladu je s Ustavom BiH, presudama Ustavnog suda BiH, a neprestano se tvrdi kako je riječ o „podjeli Bosne“, „negiranju Bosne“, „rušenju Bosne“ itd.  I to dolazi od onih krugova koji su ništa drugo nego rušitelji i samoprozvani čuvari BiH.

Bošnjačke stranke su kroz zadnje dvije godine donijele nekoliko rezolucija – protiv Pelješkog mosta, protiv EU Rezolucije o napretku BiH, ali i inicirale zakone koji se u potpunosti sukobljavaju s notornim ustavnim i političkim činjenicama. Zadnja „avantura“ tog tipa je zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH. Što se zapavo svim tim htjelo poručiti Hrvatima u BiH. Stvara li bošnjačka elita unitarni entitet s dominantnom bošnjačkom većinom u FBiH?

Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata je upravo zrcalo bošnjačke politike i onoga što njihovi politički predstavnici  čine da Federaciju BiH potpuno učine bošnjačkom. Odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju se jedino može provesti kroz Parlamentarnu skupštinu BiH i izmjene Izbornog zakona BiH. To je interes BiH i svih njenih naroda, a sve drugo vodi destabilizaciji i šteti opstojnosti i sigurnosti BiH. Legitimni predstavnici hrvatskog naroda znali su, znaju i uvijek će znati odgovoriti  na ovakve i sve druge  poteze. Sve što se ljetos zbivalo u federalnom Domu naroda, a osobito prošlotjedna sjednica – zoran je dokaz svima onima koji vole tvrditi  da Hrvati koče neke procese u ovoj zemlji, a ustvari tako se ponašaju sve bošnjačke stranke u FBiH.  Pravno nasilje i iživljavanje nad Ustavom BiH konstanta je bošnjačke politike. To se voli nazvati i „patriotizmom“. Unitarni entitet je, zapravo, već na neki način stvoren kroz niz amandmana međunarodne zajednice na Ustav FBiH Sve što HNS BiH radi jest to zaustavi taj daljnji proces dekonstituiranja hrvatskog naroda kao političkog naroda u BiH. Bošnjački političari zadnje četiri godine se i nisu ničim drugim bavili osim da Hrvate politički i pravno marginaliziraju, a kada su dužnosnici HNS-a BiH takve nasrtaje spriječavali, onda bi nas optužili za opstrukcije tvrdeći da smo „kočničari promjena“.  Koliko su samo puta prijetili ratom, što izravno što neizravno Hrvatima u BiH. Je li to diskurs političara u 21. stoljeću koji žele modernu i europsku BiH?

U političkom i medijskom Sarajevu svi trebaju biti svjesni da  hrvatski narod u BiH i HNS BiH nikada neće odustati od principa legitimnog predstavljanja i da ćemo uvijek imati sve moguće planove i alternative da takvo nešto spriječimo i na to politički odgovorimo.

Hrvatski narod u BiH izlazi na još jedne Opće izbore automatizmom po diskriminatornim pravilima. Na koji način će se formirati vlasti nakon izbora u listopadu? Hoće li doći do ustavne krize? Kako komentirate ulogu predstavnika međunarodne zajednice u zadnjih nekoliko mjeseci? Smatrate li da je međunarodna zajednica na neki način vršila pritisak na hrvatske dužnosnike i na taj način „davala krila“ bošnjačkim političarima u BiH?

Istina, ovi Opći izbori u BiH, raspisani su po diskriminatornim pravilima posebno što nismo proveli Odluku Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju. Do sada smo više puta naglašavali da zbog ne postojanja  jasnih pravila za posredne izbore ulazimo u situaciju pravne nesigurnosti pa i ustavne krize. Što se tiče rješenja oko izbornog zakona ono je isključivo obveza Parlamentarne skupštine BiH, te kakvo god bilo mora biti u skladu s Odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim razinama. Bošnjački političari prije svega sami sebi daju, kako ste rekli, krila. Odnose kakve danas imamo u FBiH nisu izborili bošnjački političari, sve je to došlo kroz aranžmane međunarodne zajednice, a išlo je Bošnjacima u koristi i na ruku. Hrvatski narod u BiH treba znati da su ovi izbori, zapravo, biti ili ne biti, da opstanemo kao konstitutivan i politički narod.

Imate li informaciju glede apelacije koju ste podnijeli Ustavnom sudu FBiH?

Ako mislite na apelaciju koju sam podnijela Ustvnom sudu BiH, a odnosi se na ocjenu ustavnosti odredbi Ustava FBiH, mogu vam reći da sam iznenađena da odluka po ovoj apelaciji još nije donesena obzirom da je apelacje ponesena nekoliko mjeseci prije izbora, a kao takva je nužnost i pretpostavka za provedbu odluka Ustavnog suda. Pošto se radi o istim odredbama i normi kao i u Izbornom zakonu, očekujem pozitivan ishod jer jednostavno je nemoguće u ovom slučaju izbjeći pozitivnu odluku, ako imamo u vidu sve ono što je ranije Ustavni sud donio prilikom osporavanja odredbi Izbnornog zakona BiH.

Što će se dogoditi s BiH ako u Predsjedništvo BiH po treći put bude izabran Željko Komšić i to bošnjačkim glasovima, kao i ranije?

Vjerujem da je hrvatski narod svjestan pozicije i svega što se činilo od strane drugih te da će i ovaj put prepoznati i izabrati legitimnog hrvatskog člana Predsjedništva, dr. Dragana Čovića kao i druge legitimne političke predstavnike na svim razinama koji jedini mogu zaštiti interes hrvatskog naroda. Upravo smo u ovom mandatu zahvaljujući legitimnim predstavnicima u DN FBiH i hrvatskom članu Predsjedništva uspjeli zaštititi vitalni interes hrvatskog naroda. Stoga vjerujem da ćemo i ovaj put pokazati zajedništvo i izabrati svoje legitimne predstavnike.  U ime Hrvata u BiH mogu i smiju odlučivati samo oni izabrani njihovom političkom voljom, a ne oni koji zbog svoje brojnosti u odnosu na naš narod, mogu nametati i člana Predsjedništva i izaslanike u federalnom Domu naroda.

Kao potpredsjednica najveće stranke Hrvata u BiH, jeste li zadovoljni radom HDZ-ovih ministara u županijskim vladama, Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH? Postoje li stvari koje su mogle biti bolje?

Bilo je raznih izazova, nije uvijek bilo lako ali danas ponosno mogu reći da gdje god je HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a participirao u županijskim vladama, pa naravno Vladi FBiH i Vijeću ministara pokazali smo vjerodostojnost svoje politike. Naši predstavnici svojim zalaganjem uspjeli su  stvorili pretpostavke za ekonomski rast i razvoj što pokazuju i konkretni pokazatelji poput rasta BDP-a, zaposlenosti, stranih investicija, rasta plaća i mirovina a samim time i novih radnih mjesta. Izmjenom koeficijenta i ravnomjernijom raspodjelom javnih prihoda uspjelo se vratiti znatan iznos sredstava područjima sa hrvatskom većinom što je naravno dovelo do stabilizacije općinskih i županijskih proračuna. Možemo biti zadovoljni, ali naravno da uvijek može bolje jer odnosi i uspjeh ne ovisi samo od kadrova HDZ-a BiH nego i od ukupnih odnosa u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Hrvatski narodni sabor BiH često se optužuje za destruktivno političko ponašanje, „podjelu Bosne“, državne udare i slično. Te optužbe dolaze iz političkog Sarajeva i predstavnika oporbe u RS-u. Kako komentirate te navode?

Kontinuirano po uhodanom principu sprege sarajevske politike i medija njima naklonjenih Hrvatski narodni sabor se omalovažava, a rad HNS-a se relativizira, što je bio i slučaj oko predloženih izmjena Izbornog zakona te se optuživalo HNS da želi bojkotirati izbore što zaista nema nikakvog utemeljenja. Sve ono što se radi unutar HNS-a radi se na jasnim načelima i principima da se osigura jednakopravnost i zaštiti pozicija hrvatskog naroda, pri tome ne praveći diskirminaciju prema drugima. U medijima je stvorena, zapravo, atmosfera patološke mržnje prema svemu što se tiče Hrvata u BiH i Republike Hrvatske.

Aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, najavio je do kraja godine osnivanje RTV Herceg – Bosne. Možete li nešto više reći o tom projektu i pobrojati aktivnosti koje su predstavnici HDZ-a BiH učinili kroz četiti godine na problematici uspostave javnog servisa na hrvatskom jeziku?

Svjesni uloge i značaja koje javni mediji imaju u suvremenim demokratskim društvima, osobito onima čije ustavno i institucionalno ustrojstvo odražava složenost njihovih konstitutivnih segmenata, Glavno vijeće HNS-a svoj zaintetesiranoj javnosti u veljači 2017. godine ponudilo je Prijedlgo transformacije javnog RTV sustava. Izradili smo potpuno novi Prijedlog zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH, ali navedeni prijedlog nije dobio potporu na radnim tijelima (povjerenstvima), a što je uvjet da se neki zakonski prijedlgo nađe na dnevnom redu sjednice doma. Upravo zbog svega navedenog kao i problema nefunkcioniranja javnog RTV sustava, odnosno nemogućnosti da se kao konstitutivan narod informiramo na vlastitom jeziku, i zbog tematske zanemarenosti područja na kojem žive Hrvati pokrenut je i realizira se projekt Radio televizije Herceg – Bosne koji je u vlasništvu općina i županija sa hrvatskom većinom.

Smatrate li da je moguća neka nova „platforma“ u FBiH?

Iako se na svaki način pokušava učiniti sve da na određenim pozicijama ne budu legitimni predstavnici hrvatskog naroda, što smo se i uvjerili u nekoliko mandata, ja ipak vjerujem da će hrvatski narod pokazati svoju odgovornost za budućnost i uvjerena sam kako ćemo i ovaj put izabrati legitimne predstavnike hrvatskog naroda koji ni na kakav način neće dopustiti da o važnim pitanjima umjesto nas odlučuje netko drugi. Hrvatski narod zna kako je bilo svih ovih godina kada su o pitanjima za Hrvate odlučivali oni izabrani bošnjačkim glasovima. Također, hrvatski narod  također zna prepoznati  i druge hrvatske stranke koje su se svrstale na stranu bošnjačkog nacionalizma u BiH.

Što stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH nude Hrvatima i zbog čega bi hrvatski narod trebao izići na Opće izbore u listopadu?

HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH svoju politiku temelje na izbornom programu i načelima legitimnog predstavljanja. U novi izborni ciklus ušli smo analizom programa od prije četiri godine te jasno definiranim programom za budućnost koji kroz sedam točaka jasno definira gospodarski razovj, zaštitu nacionalnih interesa, položaj branitelja, kulturu, obrazovanje, zdravstvo kao i euroatlanski put. Koliko god bili zamoreni kako trenutnom situacijom tako i složenim društveno – političkim odnosima moramo pokazati zajedništvo kako bi se kroz svoje legitimne političke predstavnike i institucije vlasti izborili za jednakopravnost i zaštitili poziciju hrvatskog naroda.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)