Josip Deur krenuo pješice s križem na ramenu na čin pokore dugačak 294 kilometra

Vrijeme:5 min, 12 sec

 

Krećem u ovaj čin pokore s križem na ramenu, naklonjen svim skupinama i opcijama društva. Sve vas koji ste spremni na pokajanje i na obraćenje Bogu svemogućemu, pozivam da me podržite u vašim molitvama te da nam se pridružite na Svetoj misi u Zagrebačkoj katedrali, a potom i na Trgu bana Josipa Jelačića. Tko želi može se pridružiti i na nekoj od etapa.

Tekst: Josip Deur

U duhu i tradiciji katoličkih molitvenih hodnji i procesija, krećem na molitvenu hodnju Šepurine (Zadar) – Zagreb u duljini od 294 km. Molitvenom hodnjom šalje se poruka i molitva za „milost spoznaje grijeha, milost kajanja za oprost grijeha naroda, obraćenje, povratak Bogu i za čuvanje čistoće srca u kojem se prepoznaje glas Božje savjesti i poziva“ , kako je u ovogodišnjoj homiliji prigodom Dana Državnosti izrekao naš nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Poštovana braćo i sestre,

dana 01. listopada 2018. godine, točno u 05:00 sati, krećem na “Molitvenu hodnju za domovinu”, s križem na ramenu – za oprost grijeha naroda te za obraćenje Bogu.

Molitvena hodnja kreće iz bivšeg specijalističkog vojno-obučnog centra “Damir Tomljenović Gavran”, poznatijeg kao Šepurine u mjestu Zaton kod Zadra, dok je odredište Zagreb, točnije Zagrebačka katedrala, u kojoj ćemo se 6. listopada pridružiti redovnoj Svetoj misi od 09:00 do 10:00 sati.

Nakon Svete mise u Katedrali, s mislima na žrtve Vukovara, Nadina, Škabrnje te svih ostalih stratišta nastalih za vrijeme domovinskog rata obratiti ću se sa glavnog zagrebačkog trga, Trga bana Josipa Jelačića.
Ovim putem vas pozivam da se odazovete u što većem broju!

Molitvena hodnja se sastoji od šest etapa u šest dana:

1.) 01.10.2018., Šepurine – Zaton Obrovački, 58 km;

2.) 02.10.2018., Zaton Obrovački – Udbina, 51 km;

3.) 03.10.2018., Udbina – Grabovac, 59 km;

4.) 04.10.2018., Grabovac – Karlovac, 69 km;

5.) 05.10.2018., Karlovac – Lučko, 46 km;

6.) 06.10.2018., Lučko – Zagrebačka katedrala, 11 km.

Razlog i osobni motiv ovog mojega čina pokore jest isključivo buđenje duhovne svijesti našeg naroda, koji je utonuo u zimski san i bolno se udaljio od Boga. Udaljio se od svojeg pravog pouzdanja, od našeg jedinog Spasitelja, Gospodina Isusa Krista. Kao dokaz i nagradu, točnije kao kaznu za to imamo jasnu sliku našeg stanja u državi. Nikako ne možemo poreći, a još manje skriti to pogubno stanje. Sa zebnjom danomice gledamo mnoštvo iseljavanja mladih, radno sposobnih ljudi, svjedočimo rasprodaji državne imovine, kao i drugih resursa, a posebice plodnih njiva, te voda i šuma, gledamo dramu robovanja bankarskom sektoru, trpimo grubo omalovažavanje i obezvrijeđivanje časnih te nevinih hrvatskih žrtava za vrijeme domovinskog rata, trpimo nebrigu države za njih, koji su svojom žrtvom i svojom krvlju tu državu stvorili, boli nas nepostojanje sluha državnih institucija za teško oboljele, a napose za žačete nerođene i za djecu koja nemaju novca za liječenje… I mogao bih nabrojiti još puno toga!

Otuđismo se od Njega, a Gospodin Isus Krist nam po apostolu i evanđelistu Ivanu jasno poruči:

“Ja sam čokot, vi loze. Tko ostaje u meni, i ja u njemu, on donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa”, (Ivan 15, 5).

Počesto čujemo da su za tešku situaciju odgovorni isključivo politika i političari. Reći će mnogi: Kakve veze s tim ima svaki od nas?! Moram stoga sve vas, pa i sebe samoga, priupitati: A tko to izabere iste te političare te ih postavi na državničke položaje? Tko? Na zadnjem popisu stanovništva smo se deklarirali kao kršćani-katolici i to u mjeri od zadivljujućih 85%. A koga smo izabrali i koga postavili za čuvare države? Bezbožnike koji podržavaju ubojstva nerođene djece, one koji nam putem Istanbulske konvencije uvode parapolicijski Grevio, rodnu ideologiju, europejce koji provode kvazidemokraciju, liberalizaciju i po nalogu briselskih šefova uvode protuhrvatske EU zakone. Čvrst im je cilj zatrti i uništiti naša vjerska i moralna načela, koja nam u nasljeđe ostaviše naši s veti oci i predci. Jako dobro znamo da su nas na ovim našim prostorima, od stoljeća sedmog, u Božjoj milosti održala upravo takva načela!

I na kraju, ono najteže. A to je da kupiše i podmitiše našu pojedinu braću, one s kojima smo do jučer dijelili rovove,miris krvi i baruta. A sutra će ih isti ti europejci odbaciti kao stare čarape, kada ih istroše i od njih više ne budu imali koristi… Nije li to najbolji dokaz da smo tvrde šije, slijepi pored zdravih očiju te gluhi pored zdravih ušiju, kako je i svoj narod opominjao Gospodin Isus Krist?

Draga braćo i sestre, nabrojih tek nekoliko razloga zbog kojih krećem u pokoru, u želji da se pokajemo za svoje grijehe, da se pospemo pepelom, odjenemo kostrijet i da zamolimo Oca nebeskog da nam oprosti naše grijehe. A tek onda da ga zamolimo za zaštitu, blagoslov i blagostanje našeg naroda i Domovine. Da skrušeni od njega, po zagovoru jedinog posrednika između Boga i ljudi, bogočovjeka Gospodina Isusa Krista, isprosimo da nam dade vođe bogobojazne, mudre, čvrste, odlučne i domoljubne. Takve koji će nas zastupati, voditi i u svijetu predstavljati u duhu Božjem, koji će služiti svome narodu, a ne da samo narod služi njima!

Krećem u ovaj čin pokore s križem na ramenu, naklonjen svim skupinama i opcijama društva. Sve vas koji ste spremni na pokajanje i na obraćenje Bogu svemogućemu, pozivam da me podržite u vašim molitvama te da nam se pridružite na Svetoj misi u Zagrebačkoj katedrali, a potom i na Trgu bana Josipa Jelačića. Tko želi može se pridružiti i na nekoj od etapa.

Do sada sam kontaktirao mnoge civilne i braniteljske udruge, pojedince iz društvenog i političkog života. Svima koji su podržali moju nakanu te su se stavili na raspolaganje, logistički ili savjetom, ovom prilikom se neizmjerno zahvaljujem!

Koristim također priliku obavijestiti one koji su do sada iskazali zanimanje za moju hodnju, kao i predstavnike medija da ću, ukoliko o mojem putu bude dodatnih pitanja, odgovoriti na polazišnim i na završnim točkama svake etape ili tijekom pauza, a koje ću svaki dan unaprijed najaviti na svojem Facebook profilu „Josip Deur“.

Predraga braćo i sestre, željno iščekujem okupiti vas u što većem broju u subotu, 6. listopada 2018. godine u 08:30 sati ispred zagrebačke katedrale te nakon svete mise na glavnom zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića u 10:20 sati.

 

 Josip Deur/Nacija/http://nacija.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori