ERDOGAN BIH SMATRA SVOJIM PAŠALUKOM, “PATRIOTE” ŠUTE: BiH mi je ostavljena u amanet od Alije Izetbegovića

Vrijeme:1 min, 55 sec

 

 

Biti uz našu braću Bošnjake, koji su u prošlosti mnogo propatili i ispunjenje oporuke rahmetli [bivšeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine] Alije Izetbegovića smatram doživotnim dugom i obvezom”, poručio je Erdogan.

 

U obraćanju Velikoj narodnoj skupštini Turske, na njenoj prvoj sjednici nakon kolektivnog odmora, on je najavio da će nastaviti graditi bliske odnose i intenzivirati suradnju s prijateljskom Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Albanijom, Makedonijom, Kosovom, Crnom Gorom i drugim državama.

“Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcu našeg naroda – i s povijesnog, i s ljudskog aspekta. Biti uz našu braću Bošnjake, koji su u prošlosti mnogo propatili i ispunjenje oporuke rahmetli Alije Izetbegovića smatram doživotnim dugom i obvezom”, poručio je Erdogan, što su zastupnici u Parlamentu ispratili aplauzom, prenosi Aljazeera.

Intenziviranje odnosa s Rusijom i Katarom

On je, također, najavio da će u narednim danima Turska dodatno intenzivirati odnose s Rusijom i Katarom, a izrazio je nadu i u skoro rješavanje problema i jačanje odnosa u duhu strateškog partnerstva i sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Odlučno ćemo se boriti u okvirima diplomacije i prava protiv tih iskrivljenih mentaliteta koji nam uvode sankcije pod plaštom jednog svećenika, kojem se sudi zbog suradnje s terorističkim organizacijama”, kazao je Erdogan.

Ističući kako Turska pokazuje izuzetnu volju za unapređenje odnosa i suradnje sa susjednim Grčkom i Bugarskom, on je naglasio da pitanje statusa Jeruzalema i podrška palestinskom pitanju svakako i dalje imaju posebno mjesto u vanjskopolitičkom djelovanju Ankare.

Podsjetivši da je Turska zbrinula više od 3,5 milijuna izbjeglica iz Sirije, Erdogan je kazao da će Turska i dalje ulagati maksimalne napore u pravcu političkog rješavanja krize u Siriji.

‘Bit će uspjeha i u budućnosti’

“Uvjereni smo da će širenje slobodnih i sigurnih zona koje uspostavljamo u Siriji omogućiti da se naši gosti vrate svojim kućama. Naš naredni cilj je da regije istočno od Munbija i Eufrata očistimo od terorističkih organizacija i učinimo sigurnim”, poručio je on.

Osvrnuvši se na turbulentan period promjena vrijednosti valuta, predsjednik Turske je rekao kako su neki krugovi pokušali operacijama usred noći ugroziti rastuću tursku ekonomiju, ali kako establišment te zemlje korača ka prevazilaženju tih napada.

“Do danas nismo naišli na problem koji, u suradnji s našim narodom, nismo mogli prevazići. Nastavit ćemo nizati uspjehe i u budućnosti”, kazao je Erdogan.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)