Bradara za Dnevnik.ba: Zakon o izbornim jedinicama pao; Sjednica završena, sve poslije je neformalno druženje Kluba Bošnjaka

Vrijeme:3 min, 0 sec

 

 

“Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH je pao. Time je propao i bošnjački projekt nametanja političkih predstavnika Hrvatima”, izjavila je za Dnevnik.ba Lidija Bradara, predsjedateljica federalnog Doma naroda.

 

Lidija Bradara, predsjedateljica federalnog Doma naroda za Dnevnik.ba je komentirala zbivanja na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici tog Doma i propali zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.

“Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH je pao. Time je propao i bošnjački projekt nametanja političkih predstavnika Hrvatima”, istaknula je Bradara.

Predsjedateljica federalnog Doma naroda istaknula je kako je na zahtjev Kluba Bošnjaka sjednica i održana, a da je sporni zakon pao sukladno procedurama odnosno Poslovnikom o radu federalnog Doma i Ustavu FBiH.

“Zakon je pao sukladno proceduri koju sam  i ranije pokrenula. I dalje smatram da spada u listu vitalnih interesa. Potvrdio je  to i Puzigaća, dopredsjedatelj federalnog Doma. Jučerašnji zahtjev Kluba Bošnjaka koji smatra da smo se o zakonu trebali izjašnjavati po proceduri iz člana 118. prema kojem im je ugrožen vitalni interes, time smo zapravo dobili široku potporu da spada upravo na tu listu”, naglasila je Bradara.

Prema njenim riječima, sukladno članu 117. zakon o izbornim jedinicama nije dobio potporu u Klubovima Hrvata i Srba.

“Samim time,  prema sukladno Poslovniku i Ustavu FBiH, zakon o izbornim jedinicama je pao”, kazala je Bradara.

Smatra i kako je Klub Bošnjaka jučer demonstrirao pravno nasilje u federalnom Domu naroda.

“Očekivala sam takvo nešto od Kluba Bošnjaka, ipak, jednako tako,  štitili smo dignitet federalnog Doma naroda”, kazala je Bradara i naglasila da kako se o zakonu koji je već pao federalni Dom ne može ni po kojim
pravnim procedurama izjašnjavati dva puta.

“Jasenka Tufekčića nisam ovlastila da vodi sjednicu. Nije ga ovlastio ni Puzigaća, drugi dopredsjedatelj. Nisu ga ovlastili ni predsjednici Klubova svakog od naroda i Ostalih. Da bi sjednica koju on vodi imala legalnost i formalno-pravni temelj on je trebao imati sve pobrojane suglasnosti, a nije imao nijednu”, kazala je Bradara.

Ocijenila je to “neformalnim druženjem grupe izaslanika”.

“To je bilo jedno neformalno druženje grupe izaslanika iz Kluba Bošnjaka. Time su pokazali što misle o FBiH i BiH i kako bi se ponašali da u njoj nema legitimno izabranih Hrvata u federalnom Domu naroda”, kazala je Bradara.

Podsjetimo, svebošnjački zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH jučer je pao na glasanju po Klubovima naroda u federalnom Domu. O spornom zakonu izaslanici su se izjašnjavali po tzv. Bradarinoj proceduri utemeljenoj na članu 117. Poslovnika o radu i Ustavu FBiH, odnosno,  da bi prošao, morao bi dobiti potporu svakog od Klubova naroda i Kluba Ostalih, a potom i većine izaslanika u kompletnom sazivu Doma naroda, do čega nije došlo. Predsjedateljica federalnog Doma, Lidija Bradara, i dopredsjedatelj, SNSD-ov Puzigaća su u srpnju sporni zakon proglasili onim s liste vitalnih interesa, pa se o njemu na jednoj od tih sjednica nije ni raspravljalo.

Klub Bošnjaka je, pak,tražio izvanrednu sjednicu o zakonu ponovno, a jučer je kroz Bradarinu proceduru sam zakon pao. Nakon što je jučer predsjedateljica federalnog Doma narod, i formalno-pravno zaključila sjednicu tog Doma, dopredsjedatelj Jasenko Tufekčić i izaslanici u Klubu Bošnjaka i dijelu Kluba Srba ostali su u dvorani i izglasali zakon po drugoj proceduri, odnosno, utvrdili kako je on(zakon) vitalni interes Bošnjaka u FBiH i da se o njemu treba očitovati Ustavni sud FBiH, odnosno, njegovo Vijeće za zaštitu vitalnih interesa. Klub Bošnjaka je, zapravo, tražio da se o spomenutom zakonu izaslanici izjašnjavaju i nakon što je on već oboren.

 

G.Lujanović/Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)