ŽEPČE/Svečano otvoren i blagoslovljen spomenik palim braniteljima u Papratnici

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

 

Danas je s početkom u 13:00 sati u Papratnici, općina Žepče, svečano otvoren i blagoslovljen spomenik palim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

 

Spomenik su otkrili Ivo Penava i Nevenka Mandurić, a potom je žepački župnik velečasni Predrag Stojčević blagoslovio isti. Par riječi nazočnima uputio je predsjednik MZ Papratnica, Josip Zovko. On je kratko pozdravio sve nazočne, zahvalio se što su došli uveličati ovaj događaj, te kazao nešto o simbolici samog spomenika. Predsjednik MZ Papratnica je kazao da svojom jednostavnom formom spomenik simbolizira hrvatsku stvarnost i tradiciju. Da biste pristupili spomeniku morate stati na kamen, papraćanski kamen, koji se nalazi na prilazu a koji je simbol hrabrosti i čvrstoće branitelja koji su svoje živote dali upravo braneći ovaj kamen. Tri stepenice na spomeniku uzdižu njihovu žrtvu iznad nivoa naših života i svatko tko želi pogledati spomenik mora podignuti glavu a cilj toga i jest upravo to, da s ponosom i podignute glave gledamo u njih.

Lučni zid spomenika sa svojom masivnošću simbolizira obrambeni neprobojni bedem koji su činili branitelji na obroncima Paprtnice. Dva odvojena crna kamena, od čega je napravljena osnova spomenika, simboliziraju temelj, tvrdoću i otpor koji su činili branitelji i stanovnici ovog sela. Pored imena 19 branitelja nalazi se i mjesto pogibije, a time se htjelo pokazati domobranstvo, kazao je Zovko. Citata na spomeniku “Navik on živi ki zgine pošteno”, stih je iz pjesme Fran Krste Frankopana i upisuje se na spomen obilježja onih koji su život dali za hrvatski narod. Na vrhu spomenika je križ koji, kao i bijela golubica, simbolizira vjeru, kršćanstvo i vječnost, pojasnio je Zovko.

Nakon kratkog predstavljanja simbola spomenika pristupilo se polaganju vijenaca i paljenju svijeća a iste su položili: obitelji poginulih branitelja iz Papratnice, članovi Udruge nestalih i poginulih branitelja HVO Žepče i ZDK, predstavnici općine Žepče predvođeni načelnikom Matom Zovkom, županijski Odbor HDZ-a BiH, OO HDZ-a BiH, predstavnici Oružanih snaga BiH predvođeni zapovjednikom topničke bojne i vojarne Josip Karimović Grabo. Nakon što su položeni vijenci velečasni Predrag je izmolio opijelo za sve poginule branitelje. Nakon što je završen blagoslov spomenika, svi nazočni su pozvani na druženje u prostorije OŠ u Papratnici, piše postaja.ba.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)