MUSA ZA HMS: Važno je da Hrvati u što većem broju izađu na izbore, ništa u BiH još nije rješeno

Vrijeme:3 min, 48 sec

 

 

Cilj bošnjačke politike svođenje je Hrvata na razinu ispod nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini rekao je Ivan Musa, predsjednik HKDU-a BiH, član predsjedništva HNS-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH za Hrvatski Medijski Servis. Musa u razgovoru za HMS rezimira rad hrvatskih političara u minulom četverogodišnjem razdoblju, govori o predizbornim očekivanjima te potencijalnoj političkoj i ustavnoj krizi u post-izbornom razdoblju.

 

Razgovarao: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

 

HMS: Kako komentirate proteklo četverogodišnje razdoblje u političkom smislu. Je li se stajalo u mjestu ili ima nekih pozitivnih pomaka?

MUSA: Ulaskom u vlast 2014. god. HDZ-a i većine stranaka koje čine HNS, a nakon takozvane „Platforme”, koja je bila pogubna za nas Hrvate, mogli samo tražiti načina da se ispravi kroz zakonska rješenja sve to zlo što je izviralo iz te bivše platforme. Naravno skupa s našim ministrima i zastupnicima u oba doma. Tvrdim napravljeno je dosta, ispravljeno je dosta toga, pa čak i napravljeno dosta novih rješenja. Da li je to dovoljno, nije. Najiskrenije rečeno kolika je nakarada napravljena za vrijeme te famozne platforme, realno treba vam jedno šest godina, u miru, bez podmetanja, da se to ispravi.

HMS: Smatrate li da su hrvatski političari uključujući i Vas mogli učiniti više kada je u pitanju zaštita nacionalnih interesa i političkih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini?

MUSA: Prvo, s državničke, razine, kroz djelovanju hrvatskog člana Predsjedništva, koliko je učinjeno za Bosnu i Hercegovinu i za Hrvate ne samo da je vidljivo nego je postalo i opipljivo da uistinu to ne treba objašnjavati. Drugo, što se tiče političkog djelovanja kroz oba doma u Federaciji uz Dom naroda koji je bio na visini zadatka po svim pitanjima, mi u Zastupničkom domu koji se podrazumijeva kao građanski, smo djelovanjem kroz klub zastupnika HDZ HNS predvođeni predsjednikom kluba i dopredsjednikom Parlamenta uistinu učinili maksimum, što se u takvom domu i ovakvim odnosima unutar FBiH i same BiH može učiniti. I svaki od nas zastupnika je imao vrlo preciznu zadaću\zaduženja. Zastupnički dom broji 98 zastupnika, naš klub HDZ HNS ima 12 zastupnika, sve se usvaja s natpolovičnom većinom od 50 ruku, a onog momenta, tamo negdje prije dvije godine kad su sve bošnjačke strake nasrnule praktički politički da nas unište zaustavljeni su. Zaustavljeni su tako, uz ovu preciznost što sam naveo, da smo od jedne građanske zastupljenosti u zastupničkom domu isti taj dom natjerali da se nacionalno prebrojava, da postane drugi Dom naroda. I uspjeli smo, mada, i pravno i poslovnički tih mehanizama mi nemamo.

HMS: Je li izvjesna politička i ustavna kriza u postizbornom periodu s obzirom na nepostojanje dijela Izbornog zakona koji se odnosi na model izbora izaslanika u Dorn naroda FBiH?

MUSA: Realno, ustavna a samim time i politička kriza je nastupila u momentu raspisivanja općih izbora, ona traje sada i biti će i poslije izbora, jer nisu donijete izmjene izbornog zakona po presudi Ustavnog suda BiH, tako da nema načina za formiranje Doma naroda FBiH, predsjednika FBiH, vlade FBiH, a i Doma naroda na razini BiH. Pa podvucimo, BiH je protektorat i u rukama pojedinih mešetara dijela međunarodne zajednice. Zašto to kažem? Ti mešetari su nametnuli i to da jedino u FBiH vlast se može izabrati s jednom trećinom delegata iz jednog naroda. To je slučaj s Domom naroda FBiH. Pa zamislite te silne demokrate, što to nama nametnuše, da u njihovim državama jedna trećina može izabrati vlast, a da onih dvije trećine ne vrijede ama baš ništa. Pa to je čista šizofrenija. Nigdje to u svijetu nema.

HMS: Što HKDU očekuje od ovih izbora?

MUSA: Ustrajni uz Hrvatski narodni sabor, a bez Hrvatskog narodnog sabora Hrvati u BiH u političkim i nacionalnim pravima će postati manji od nacionalne manjine.

HMS: Što će se dogoditi ako probošnjačke stranke uspiju u naumu grubog kršenja izborne volje hrvatskog naroda i ponovo izaberu Željka Komšića za hrvatskog čIana Predsjedništva?

MUSA: Vidljivo je u tijeku ove izborne kampanje da sve bošnjačke stranke, bez razlike, traže izborni rezultat na Hrvatima, a samim tim i članu Predsjedništva. U toj svojoj silnoj želji, vidljivo je i težnja da Hrvate svedu ispod razine nacionalne manjine, to je istina prava. Mi ih pozivamo uljudno da to ne čine jer to nama nikada, baš nikada ne bi palo napamet, a kamoli da bi činili drugom. S naše strane treba biti svakom jasno da je vrlo bitno glasovati i da u našem narodu dobijemo jednu moćnu podršku, a to je zalog za političku borbu i poslije izbora. Ništa u BiH još nje riješeno. Mora se glasovati.

 

hms.ba/  http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)