Da bi se svidjeli svom biračkom tijelu i pokupili dio glasova birača, bošnjački političari su ‘evoluirali’ u izljevima mržnje nekoliko posljednjih godina.

 

Naime, dosadašnji izborni ciklus i kampanju pratile su uglavnom prijeteće i opasne poruke koje su dužnosnici upućivali Hrvatima i Srbima u BiH.

Nekada je bilo dovoljno reći: “Nećete dobit treći entitet” ili “Republika Srpska je genocidna tvorevina”.

Danas su lideri u bošnjačkim strankama shvatili da je potreban iskorak i da treba pokazati mišiće Hrvatskoj i Srbiji, a ne samo Hrvatima i Srbima u BiH.

Uz uobičajenog Komšića kojemu je to svakodnevni način djelovanja i njegovu privjesak-stranku Građanski savez, tom retorikom su se počeli služiti i drugi političari.

Tako je i SDP-ov Bećirović poslao pismo predsjednici Republike Hrvatske u kojoj ukazuje na niz dubioza proglašavajući uporno Zagreb i politiku službenog Zagreba za miješanje u unutarnje stvari BiH, dok je sve ono oko čega se Zagreb ‘miješa’ promjena Izbornog zakona u BiH kojeg Pantovčak i Markov trg deklarativno podržavaju.

Osima toga, Kolindu Grabar Kitarović je optužio i za ustašluk i ratne zločine.

Izdvajamo 12 točaka koje je Bećirović iznio u kritici upućenoj Kolindi Grabar Kitarović, a ‘promašio’ je sve točke. Evo za primjer prve tri.

Točka 1:

Opasno oživljavanje i javno isticanje ustaške ikonografije, poruka i pozdrava;

Iako nije jasno odredio na što misli, Bećirović ne shvaća da Kolinda nije dežurni policajac koji bi okolo trebao gledati je li skupina balavaca iscrtala ‘svastiku’ ili ‘U’ slovo na nekom zidu.

Točka 2. 

Prijeteće i ratnohuškačke poruke pojedinih zastupnika aktualnog saziva Hrvatskog Sabora prema državi BiH i njenom ustavnom poretku;

Bećirović i ovdje pokazuje da nije pogodio jer se ovo jednostavno nikad nije zbilo.

Točka 3. 

Odavanje počasti pravomoćno osuđenim ratnim zločincima u najvišem zakonodavnom organu Republike Hrvatske;
Kolinda Grabar Kitarović nije predsjednica Sabora.

Ostatak točaka Denisa Bećirovića

4. Nepoštivanje pravomoćnih odluka Haškog suda kojeg je, između ostalog, osnovala i Republika Hrvatska;
5. Vrijeđanje žrtava Jasenovca i postavljanje spomen-ploča s naci-fašističkim pozdravima;
6. Veličanje i afirmiranje dokazanih ustaških zločinaca;
7. Agresivno medijsko sotoniziranje države Bosne i Hercegovine;
8. Neprimjereno “upadanje” dužnosnika Hrvatske na teritorij BiH;
9. Izvještaj američkog State Departmenta o ljudskim pravima i slobodama u Hrvatskoj u kojem se navodi američka ocjena o sve većem porastu ustaštva;
10. Zloupotreba članstva Hrvatske u EU i NATO s ciljem realizacije poraženih ratnih politika iz nedavne prošlosti, koje su osuđene u Haagu;
11. Javno svrstavanje čelnika Hrvatske uz osuđene ratne zločince i opstruiranje rada međunarodnih sudova;
12. Miješanje u izborni proces u BiH učešćem u falsificiranju dokumentacije i kreiranju fiktivnih podataka o prebivalištu bh. glasača u Republici Hrvatskoj

Da se odlučio napisati još 12 točaka, ne bi se morao posebno potruditi jer je vidljivo da je jedini cilj ovih točaka da ‘zapali’ vlastito biračko tijelo koje bi trebalo donijeti glasove za željenu funkciju.

Ovakve stvari koje izlaze iz stranke koja se deklarativno naziva građanskom i multietničkom pokazuju da je cilj vodstvu tih stranaka okretanje bošnjačkog naroda protiv Hrvata i protiv Republike Hrvatske.

Nejasno je jedino koji je povod za takvo djelovanje i kakav ishod žele akteri te priče jer je riječ o odnosu koji se ne njeguje samo za potrebe izborne kampanje, piše direktno.hr.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.