BORBA PROTIV BURE/Požar na Pelješcu: Mještani evakuirani, vatrogasci brane kuće

Vrijeme:1 min, 46 sec

 

 

U utorak ujutro kod Orebića je izbio požar koji se zbog jakih naleta bure širi velikom brzinom

 

Veliki požar izbio je u utorak ujutro na Pelješcu, pokraj Orebića, na predjelu Mokalo. U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje doznaje se da su vatrogasci zaprimili dojavu o požaru niskog raslinja i trave te da se po razbuktavanju požara vatra približila selu Mokalo iz kojeg je evakuirano 40 osoba. Pritom su evakuirani i turisti dva obližnja kampa i nalaze se na igralištu u Orebiću.

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, a dva kanadera koja su poslana u pomoć morala su se povući s terena zbog jake bure.

Kanaderi će biti vraćeni na teren čim im bura omogući djelovanje.

Sazvana je i sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Požar se uz jak vjetar širi, ali sve se  ugrožene kuće brane te za sada nijedna nije zahvaćena,  doznaje se od županijskoga vatrogasnog zapovjednika Dubrovačko-neretvanske županije Stjepana Simovića. “Situacija je jako složena i pred nama je jako dug dan, a vjerojatno i duga noć”, rekao je Simović.

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

Kanaderi sletjeli u Split

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Ranije su na teren bila upućena dva kanadera, ali zbog loših meteoroloških uvjeta kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Kanaderi će se vratiti na požarište ako bura popusti, ističe DUZS.

Stožeri civilne zaštite kontinuirano će pratiti daljnji razvoj situacije i u skladu s tim poduzimati odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i utvrđivanje aktivnosti u narednom razdoblju za trenutno najugroženija područja, kao i angažiranja ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, navodi DUZS.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)