Spomen obilježje braniteljima u Jasenici: Nikada nećemo zaboraviti 20. rujan naš dan tuge i ponosa

Vrijeme:2 min, 39 sec

 

 

U Jasenici je večeras svečano otkriveno spomen-obilježje poginulim braniteljima Domovinskog rata, kao i svim žrtvama I. i II. svjetskog rata i poraća iz Jasenice.Ovo spomen obilježje trajni je znamen časne borbe hrvatskoga naroda za svoju slobodu i opstojnost, na poginule branitelje.

 

“Ovim okupljanjem želimo iskazati zahvalnost onima koji su nam dali priliku da radimo, živimo i njegujemo svoju kulturu. Ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu, i ono što su oni dali, a to je najviše vlastiti život. Ovo je samo jedno malo hvala”, kazao je autor spomenika Ivan Bošnjak.

Današnji dan 20-ga rujna Udruga branitelja IX. Bojne obilježava kao svoj dan, Dan branitelja.

“Za Jasenicu je ovo povijesni dan, skidamo težak uteg sa srca. Danas je ostvarenje višegodišnjeg sna. Svi pod jednim stijegom, svi u vojsci svoga naroda, nitko pod petokrakom. Jednostavno takav se rodiš, jednom prisegneš i za takvo nešto nema škole. U proljeće 1992. godine ono najbolje s juga Mostara utemelji IX. Bojnu iz istih korijena, iz istih gena, sve isto kao nekad, i odmah u rov, u boj. Sve bitke dobili, zgarišta, domove obranili, Herceg-Bosnom križ svoj nosili, čista obraza i duše, bez mrlje na ratnom putu, nemamo se čega sramiti. Nikada nećemo zaboraviti 20. rujan naš dan tuge i ponosa, nećemo zaboraviti svoje heroje, ostaje vječno sjećanje i obećanje da dok živimo i mi sve će nas grliti stijeg hrvatski”, istaknuo je u svom obraćanju jedan od utemeljitelja i predsjednik Udruge branitelja IX. Bojne, Stjepko Martinović.

Inicijator izgradnje spomen-obilježja u Jasenici je Udruga ‘Da se ne zaboravi’ u čije ime se obratio tajnik Lazar Raič.

“Ako bacimo pogled na imena poginulih, osobito iz Drugog svjetskog rata, prvo što zamijetimo je 1945. godina, kao godina završetka ovozemaljskog života. Kada je za sve narode Europe dolazio kraj rata, za ‘crvene vampire’ rat je tek počinjao. Željni osvete i krvi, bez suđenja za dokazati krivicu, napraviše neviđeni pokolj mladosti i manje mladih. Vojnika i civila, fratara i svećenika, te časnih sestara. Monstrumi koji su bili spremni napraviti onakve zločine u Hudoj Jami i Teznu, mogu li se uopće zvati ljudskim bićima u 20. stoljeću. Ovih preko 60 upisanih imena nisu postojali, nisu se smjeli spomenuti, nikad sata povijesti za njih. Mnogi bez groba, a svi bez spomena”, kazao je Raič.

Spomen su otvorili Stanislava Marijanović i Goran Drmać, djeca poginulih hrvatskih branitelja, a prije otkrivanja spomenika prisutnima se obratila potpredsjednica federalne vlade i federalna ministrica financija Jelka Miličević.

“Prigoda je da se prisjetimo svih Hrvata Bosne i Hercegovine koji su podnijeli žrtve u posljednjem ratu. 312 tisuća Hrvata, a to je 43.5 posto od ukupnog broja je prognano iz svojih domova. Poginulo i stradalo je 5719 vojnika i 2069 civila, kroz logore je zatočeno 14 444 Hrvata. Naša je obveza prisjetiti se 1991. godine i opsade Jasenica od strane srpskih i crnogorskih rezervista, i samoorganiziranja Hrvata”, naglasila je Miličević.

Svetu misu zadušnicu za pokojne branitelje predvodio je monsinjor doktor Tomislav Vukšić koji je i blagoslovio spomen obilježje.  Treba istaknuti da je večeras bio prisutan veliki broj naših članova iz Mostarske HVIDR-e a kojima se ovim putem srdačno zahvaljujem na dolasku.

 

hvidra-mostar.com/ http://www.hvidra-mostar.com/Hrvatsko nebo

Odgovori