ČEŠKI PREDSJEDNIK PODRŽAO MAĐARSKU

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

 

Nakon što su proteklog tjedna mađarsku vladu podržale sve parlamentarne stranke osim Socijaldemokrata (ČSSD) kao i bivši predsjednik Vaclav Klaus, u Petak se izjavom u kojoj “u svoje osobno i u ime češke države” izražava punu solidarnost sa Mađarskom, oglasio i sadašnji predsjednik Češke Republike Miloš Zeman. Objasnio je kako svaka suverena država zavrijeđuje Češku solidarnost kada je suočena sa pokušajima Europske unije da sa njome upravlja ili joj naređuje.

Pitanje je samo vremena kada će EU pokrenuti slične mjere i protiv Poljske kao i Slovačke, stoga je neupitni interes Češke Republike da se političkom intervencionizmu iz Bruxellesa suprotstavi odmah sada kako i sama ne bi okončala u sličnoj situaciji u trenutku kada više ne bude imala saveznika koji će za nju biti voljni dignuti vlastiti glas.

Predsjednik Zeman osudio je ponašanje Europskog parlamenta zbog načina na koji je usvojio izvješće protiv Mađarske, a za koje po njemu nije glasovala propisana dvotrećinska većina zastupnika, budući je Europski parlament odbio u službene rezultate uključiti zastupnike koji su glasovali suzdržano.

Predsjednik Zeman kritizirao je i zastupnike čeških političkih stranaka koji su glasovali za izvješće zastupnice Sargentini pozvavši njihove čelnike da “discipliniraju” članove koji svojim ponašanjem u EU institucijama ugrožavaju vjerodostojnost Češke Republike kao privržene članice Višegradske grupe – javlja češka novinska agencija ČTK.

 

Sebastian Baxter/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)